Nordsjö Visualiser

Visualisera kulören direkt på väggen
Se
måla hus, välja färg till huset, färgval hus, måla fasad

UTOMHUSPALETT - TRÄHUS

Se våra vackra och inspirerande paletter som Nordsjös kulörchef skapat speciellt för fasad och husets detaljer.


Att välja rätt fasadfärg till ditt trähus handlar lika mycket om att skapa en harmoni med omgivningen som att locka fram det unika med just ditt hus. Med hjälp av färg och kulörer kan du påverka om huset upplevs som klassiskt och stilrent eller mer charmigt och inbjudande.

Våra vackra utomhuskulörer är framtagna för moderna fasadprodukter men som även låtit sig inspireras av traditionella pigment.


Ett säkert och för många tryggt val är att välja samma kulör som huset alltid haft och en gång målades i. Då får du med största sannolikhet en säker förankring i husets och områdets kulturarv. Men om ni – som vi på Nordsjö - verkligen älskar färg och kulör, skulle vi istället tipsa er att passa på att göra en förändring och måla om huset i en ny vacker palett som ändå passar till husets stil och arkitektur.
Kanske någon kulör du sett på ett annat hus eller ett hus liknade ditt som du gillar, knacka på och fråga om kulören – personen blir säkert både glad och stolt över sitt kulörval när hen hör att någon annan också gillar det.

VI ÄLSKAR TRÄHUS

Om du ber ett barn rita ett hus, är chansen stor att hen målar ett rött litet hus med rök ur skorstenen. Den röda stugan med vita knutar, ett målat staket och en flaggstång har blivit en symbol för hela vårt land.

Vi älskar verkligen våra trähus. Därför är vi också noga med att sköta om dem - måla om dem då och då med en riktigt bra färg och att välja kulörer som gör huset rättvisa.


måla fasad, färgsättning hus, måla hus, vackra hus, husfärger

TÄCKANDE ELLER LASERANDE?

Funderar du på att måla ditt trähus, men är osäker på om du vill ha en täckande färg eller en laserande färg, eller kanske något mitt i mellan? Läs mer om skillnaden mellan de olika färgtyperna här.

HUS I HARMONI MED NATUREN

En rolig vinkling kan vara att låta naturen som omger ditt hus avgöra vilken kulör fasaden ska ha. Du kan välja att låta huset nästan helt smälta in i omgivningen eller använda en kulörton som bryter av lite mer och skapar en kontrast som ändå känns naturlig – våra röda trähus är ett typiskt exempel där man valt en kulör som är i kontrast med omgivningen och ändå ger ett vackert slutresultat.

Stilfulla och moderna trähus passar bra i de toner som återfinns i naturen runt omkring oss. Här kan fasadfärgen plocka upp den grå tonen i en skärgårdsklippa, vara mjukt grön som en sommaräng eller spegla havets stålgrå yta en stormig vinterdag.

Vill ni uppnå ett mer uttrycksfullt resultat är ett tips att måla detaljer som snickerier med en spännande accentkulör. Välj gärna en mörkare kulör på grunden, då det ger ett stabilt och behagligt intryck. Ett hus målat i en mörkare varmgrå gör sig verkligen bra i skogsmiljö där kulören harmoniserar med den omgivande naturen.

hus i naturen


TRÄKLASSIKER

Det finns många, både äldre och nya, vackra trähus i Norden. Använd färg och kulör för att bevara klassiska detaljer och lyfta fram husets ursprungliga skönhet, eller för att skapa ett mer modernt uttryck. Med rätt färg och redskap kan du åstadkomma personligt resultat som håller länge.
 

När du ska välja kulör till din fasad så finns det en del saker som man kan tänka på för att det ska bli så bra som möjligt. Till exempel spelar husets omgivning, arkitektur och ljusförhållanden in. Men även traditioner och var i landet du bor kan påverka vilka kulörer som passar bäst.

Det gäller också att hitta en lyckad kulörkombination på fasad, fönster, dörrar, snickerier och tak för att få en skön helhet som man kan känna sig nöjd med i många år.
Det bästa tipset vi kan ge dig är att promenera runt och kulörspana – då är chansen stor att du hittar kulören för ditt hus! 

UTOMHUSPALETTEN

Ann-Charlotte Linde som arbetar som nordisk kulörchef på Nordsjös huvudkontor i Malmö, har färgsatt tusentals hus genom åren till både privatpersoner, kommuner och företag i Norden. Hon har även skapat många vackra och inspirerande kulörpaletter – där några är speciellt framtagna för fasader och husets detaljer.
 

Ann-Charlotte Linde, nordisk kulörchef på Nordsjö/ AkzoNobel. I denna utomhuspalett för träfasader så har vi skapat stilrena och balanserade kombinationer för fasad, fönster och vindskivor. Inspireras av den fräscha och praktfullt vita, den eleganta grå och beige, den varma och gyllene gula, den klassiskt röda och terrainspirerade gulröda, den förtjusande blå och slutligen den ljuvligt gröna paletten.

– Att välja kulör för utomhusmålning är svårt – det finns tusentals kulörer att välja på! Vi har tagit fram en variation av kulörer som är vackra utomhus och till dem inspirerande bilder på vackra hus. De är aktuella men samtidigt tidlösa – fasaden ska kännas inspirerande under många, många år, säger Ann-Charlotte.

Läs mer om Ann-Charlottes kulörtips här.


TÄNK PÅ

Tänk på att kulörerna i den här inspirationsartikeln, precis som alla kulörer, kommer att uppfattas som ljusare och mer kulörta när de kommer utomhus. Så vi råder alltid att köpa en provburk i kulören du tänkt dig, måla upp en kvadratmeter på en bit masonit eller annan skiva och ställ ut mot fasaden. Gör gärna detta i de olika väderstrecken och vid olika tidpunkter, så att du vet att du valt rätt kulör.

Om du väljer en kulör som du gillar, så lovar vi att vår färg har en fantastisk kulöråtergivning och skyddar mot både väder och vind i många år framöver.

 


DEN FRÄSCHA OCH PRAKTFULLT VITA PALETTEN

Fräscht, ljust och modernt är det många som förknippar med en vit fasad och vi vet att både väggarna inomhus och husets fasad länge har varit populärt och trendigt att måla i den ljusare skalan. För om det är något vi är kända för här i Norden så är det vår förkärlek till det ljusa och fräscha.

När man väljer att måla sitt hus vitt kan det ofta verka som det enkla och trygga valet – för det är både neutralt men även hållbart då många tänker att vitt kommer man inte tröttna på. Och visst är det som så att en vacker vit kulör på fasaden är både tidsenlig och attraherar en större målgrupp.

 

VITT ÄR INTE BARA VITT

Det man ska tänka på när man ska välja sin vita nyans är att vitt är inte bara vitt och det finns inte en vit kulör som är perfekt i alla läge. Om man väljer en helt ren vit kulör utan någon brytning – kan huset upplevas som självlysande och lite blåaktig. Så om man vill uppnå ett lite mer mjukt intryck – bör man välja en vit kulör som både har lite gult och grått i sig.
 

PASSAR ALLA HUSTYPER I VITT?

– Varje hus stil i historien har kommit med en palett av kulörer som harmoniserar med den stilen och för att skapa en harmonisk balans. Vissa typer målades helt enkelt inte vita och då är det lätt att huset ser ”fel” ut i vit skrud. Så det finns inte ett enkelt svar på den frågan utan det måste avgöras från fall till fall, säger Ann-Charlotte Linde.

DEN VITA PALETTEN

Vi har valt att dela in den vita paletten i två delar. En lite ljusare del för dig som söker en behaglig vit känsla på fasaden som varken känns bländande eller blåtonad. Den andra delen rymmer de lite mer dämpade och mjukare vita som inte framstår lika tydligt mot sin omgivning. De kan även med fördel användas som kombination till en starkare fasadkulör då de är mer dämpade i sin framtoning.

I den ljusare paletten så har vi valt ut de trivsamma och smakfulla kulörerna Light Sand, Fjällvit, Nordsjö egg white, Nordsjö white och Nordsjö modest white.

 
 

Här ser ni den vackra kulören Light Sand på fasaden och detaljerna.

Fasad färgsatt i kulören Light Sand. På bilden nedan till vänster ser ni kulören Fjällvit på fasad och detaljer. På bilden till höger så är fasaden målad i kulören Nordsjö egg white och detaljerna runt dörren i den vackra grå kulören Gråberg.

Fasad till vänster är färgsatt i kulören Fjällvit och fasaden till höger i Nordsjö egg white

Fasad färgsatt i kulören Fjällvit

TORPDRÖMMAR

Nu när våren och sommaren börjar närma sig så är vi många som drömmer om soliga dagar och långa varma kvällar. Även drömmen om en mysig sommarstuga eller ett vackert torp brukar bli större för många under vårkanten. Här vill vi gå barfota i gräset och pyssla med blommor, inreda små utemiljöer och bjuda in grannarna på en mysig fikastund.

Det romantiska torpet nedan är målat i vår klassiskt vita kulör Nordsjö white. Även fönsterdetaljerna och de charmiga fönsterluckorna är målade i samma kulör.  

Fasad färgsatt i kulören Nordsjö white. 


 

VITT NYFUNKISHUS

Även detta nyfunkis hus - med sin mer rena och avskalade arkitektur – är målat i Nordsjö white och utbyggnaden i kulören Blyertsgrå.

Fasadär färgsatt i kulören Nordsjö white


VILSAMMA MODEST WHITE

Denna underbara herrgårdsvilla - som är vackert inbäddad i en sommargrönska – där vi ser framför oss att stora sommarfester och sköna äppelplockningar äger rum. Här har både fasaden och husets detaljer målats med den vilsamma kulören Nordsjö modest white.

Fasad färgsatt i kulören Nordsjö modest white.


I den andra paletten som innehåller lite mer dämpade och mjuka vita kulörer - ser vi de vackra Nordsjö origami, Mountain snow och Imma.

Det stilfulla huset nedan med det charmerande fönstret - är målat i den rofyllda kulören Nordsjö origami. Med en vit fasad så kan man välja att färgsätta husets detaljer – såsom fönster, dörrar, balkongen, vindskivor mm – i både en ljus eller en mer sober och mörk kulör som exempelvis Deep Sea som ni ser här.

Fasaden är färgsatt i kulören Nordsjö origami 


 

MODERN STIL MED MOUNTAIN SNOW

Den moderna enplansvillan nedan är målad i kulören Mountain snow och här har fönstren målats i den ljusa kulören Fjällvit och dörren i den vackert blå Blue Dusk. 

 


GLÖM INTE ATT GE DINA UTEMÖBLER LITE OMTANKE

Oavsett om din uteplats är i form av en trädgård eller balkong - så är det en härlig fristad där du kan få lugn och ro och bara vara. Så lägg lite extra omtanke på denna plats och låt möblerna i alla dess former och storlekar bli sommarfina med hjälp av lite färg. 
Fasaden som vi skymtar i bakgrunden är målad i den harmoniskt vita kulören Imma.

Läs mer om hur du målar dina utemöbler här. 

 

Fasaden är färgsatt i kulören Imma. 

 


 

DEN ELEGANTA GRÅ OCH BEIGE PALETTEN 

Idag är grått en av de trendigaste kulörerna på hus och ju mörkare kulör - desto trendigare är det. En anledning till dess popularitet kan vara att den grå paletten inte är så tydlig i sitt uttryck och kan appliceras på många hus utan att kännas fel. Man har även en stor valfrihet när det kommer till val av kulör på de detaljer som ditt hus har; såsom knutar, foder, dörrar och fönster.

Grå kulörer som har ett mer sofistikerat uttryck
, kan vara passande till dig som söker känslan av en vacker bakgrundskuliss där den gröna gräsmattan, färgglada blommor och andra vackra utomhusdetaljer hellre ska få ta plats. Och det är precis det som är fascinerande med grått – att på grund av sin neutralitet så speglar den och lyfter kulörer som finns i dess omgivning.
Det man ska tänka på i sitt val av en grå eller beige kulör är att välja en som är lite mer dämpad och sober i sin framtoning. För precis som vi har nämnt innan så kommer kulören ge ett klarare och starkare intryck när den väl kommer upp på fasaden. En ljusare grå ton passar in i de flesta omgivningarna, men för ett hus med mycket natur och grönt omkring sig - kan man med fördel välja en mörkare varmgrå nyans så att inte huset ser ut som en lampa i skogen.

 

DEN GRÅ PALETTEN


KÄNSLAN AV NATURLIGT GRÅ

Med en neutral grå kulör – alltså en grå utan underliggande nyanser - så kommer fasaden precis som med vitt att upplevas en aning blåaktig. Eftersom himlen är blå så blir de flesta kulörer mer blåaktiga när man använder dem utomhus och detta gäller speciellt den grå paletten.

Det betyder att när du väljer en grå kulör så bör du inte välja en neutral grå för den kommer att upplevas både kall och blåaktig. Detta gäller framför allt de ljusare grå.  


Om du vill att ditt hus ska upplevas som naturligt grått ska du istället välja en varm grå nyans som drar lite åt gult. Här är den mjukt ljusgrå Soft Shadow och den balanserade Mineral Ice – två vackra alternativ till din fasad.  

Med känslan av naturligt grå på fasaden har du en stor valfrihet gällande val av kulör på husets detaljer. Här kan både den lite mörkare och tydligare grå kulören Klippgrå, den Klassiskt Röda eller den ljusare Fjällvit vara vackra alternativ.

 


EN TYDLIG MEN ÄNDÅ LJUS GRÅ

Blyertsgrå som är en ljus men ändå tydlig grå kulör – samspelar här prydligt med den mjuka kulören Gråberg och den Klassiskt Röda på fönsterdetaljerna.

Fasad färgsatt i kulören Blyertsgrå 

EN MÖRKARE VARIANT

De lite mörkare tonerna bland de kulörer som upplevs naturligt grå - är den mellangrå Grey Cliff och den lite mer tydligare grå som vi ser på det vackra 1900-tals huset här nedan - Klippgrå.  Här har de vackra fönsterdetaljerna målats i den röda kulören Cottage Red. 

Fasad färgsatt i kulören Klippgrå


GRÅTT SOM I GRÅBERG

Kulören Gråberg som befinner sig precis mittemellan ljus och mörk – är vacker att kombinera med den ljusa Blyertsgrå eller den röda Cottage Red.


HARMONISK OCH VARMGRÅ

Vill du däremot ha en mer varmgrå fasadkulör - som kan upplevas lite mer harmonisk och behaglig – så ska du välja en ton som nästan går mot beige. Den varmgrå paletten är en tidlös palett som passar många hus- och stiltyper.

Här kan man förslagsvis färgsätta sina detaljer som fönster och dörrar med en mer goldish grå som Utopia, en varm vit som Nordsjö modest white eller varför inte en mörkare och tydligare grå som den vackra Klippgrå. Även en varm röd som Klassiskt Röd eller en vacker dämpad gröngrå som Trä Grön 2 blir en vacker kombination.

Dusky Sarcelles som är en varm, gråbrun kulör med en liten gulröd touch i sig – är en underbar mullvadsnyans att färgsätta sitt hus med. Här ser vi den grågröna S 3010-G40Y på fönsterkarmarna och Nordsjö modest white på övriga detaljer.

Fasad färgsatt i kulören Dusky Sarcelles


EN VACKER OCH TYDLIG GRÅ

Trä Grå 3 som är en ljus men ändå en tydlig grå - är en otroligt vacker och varmgrå kulör. Här är detaljerna målade i S 6020-R90B.

Fasad färgsatt i kulören Trä Grå 3


 

EN GRÅ MED EN GUL UNDERTON

Almandine som är en mer mörkgrå kulör med en vacker gul underton - är både elegant att kombinera med den mjukt vita Origami och den dämpade gröna Spring Wind.

 

DEN BEIGE PALETTEN

De mjuka, varma och lite nötigt krämiga kulörerna hittar vi här i den beige paletten. Här finner vi den mjukt ljusbeige kulören Calcite, den varma och mörkbeige Nutmeg, den vackra Shiny Roubaix - som påminner om en ljus fudge - och den mer mellanbeige Clear Roubaix.

Fasaden till vänster är färgsatt i den mjukt ljusbeige kulören Calcite. 
 

 

VÅGA MÅLA LITE MÖRKARE

Om man ändå ska nämna någon trend inom utomhuskulörer, så är det den svarta och mörkare skalan som blivit mer populär och som vi ser allt mer på husfasaderna runt om i landet.  

Vi lever just nu i en värld med ekonomisk osäkerhet och med många onödiga kontroverser – detta medför att vi söker oss till det trygga och där spelar vårt hem en stor roll.

ALLA HUSTYPER PASSAR INTE I EN SVART KULÖR

Det man ska tänka på är att alla hustyper inte passar i en mörk och speciellt inte i en svart kulör. Utan här gäller det – som vi nämnde i början av artikeln – att titta på husets stil och dess arkitektur. Ett nyfunkis hus eller ett hus med en mer avskalad och enkel arkitektur -kanske med asymmetriska fönster som vi ser på bilderna nedan - är två typiska husstilar som kan vara vackra i en dämpad svart eller gråsvart kulör.

Nyfunkis huset nedan till vänster är målat i kulören Gråsvart som är en praktfull, dämpad svart kulör och på bilden till höger så ser vi den dovare kulören Djupgrå.


Till husets detaljer - som fönster och dörrar – så ska man ha i åtanke att en ren svart kulör saknar förmågan att reflektera ljus, så här kan kulörerna man kombinerar med bli väldigt markanta om man inte ser upp. Här bör man välja en dovare och smutsigare kulör som till exempel den mjukt ljusgrå Soft Shadow på fönsterpartierna och en dörr i den gröna Urskog för en mjuk kontrast.
 


DEN VARMA OCH GYLLENE GULA PALETTEN 

Förr i tiden bröts de gula kulörerna fram främst med hjälp av ett pigment som heter ockra och i Sverige var det först på 1700-talet som gula hus blev populära. Då började välbärgade svenskar resa söderut där de såg och imponerades av de eleganta gula sandstenshusen.
När de kom hem började de imitera dessa vackra material genom att måla sina hus gula - och sedan dess har gult haft en given plats i den svenska kulörtraditionen.


DE BRÄNDA TONERNA LYSER STARKA

Även om utomhuskulörer inte följer trender på samma sätt som inomhuskulörer, så vill vi ändå slå ett slag för de lite mer brända, varma tonerna som lyser extra starka under 2019. De är vackra på egen hand men även i kombination med naturens palett.

Årets kulör 2019 – Spiced Honey är en vacker bärnstenston med inspiration från honungens skönhet. En kulör som kan skapa en rogivande känsla till din fasad. Här kan kulörerna Trä Grön 2 och Oigami vara vackra att kombinera med.


 

HUR SKA MAN TÄNKA I SITT VAL AV GUL FASADKULÖR?

Vi frågade Nordsjös kulörchef, Ann-Charlotte Linde hur man ska tänka i sitt val av en gul fasadkulör.
– Det är lätt att välja en för ren och stark gul kulör när man tittar på ett litet prov i butiken. Så här ska man istället välja en dov och smutsig gul som drar lite åt rött för att få en behaglig gul kulör på din fasad. En ”smutsig” eller ”dämpad” kulör har en viss svarthet i sig och den är viktig för att kulören inte ska bli för stark när den väl ses i dagsljuset och målas upp på fasaden, säger Ann-Charlotte Linde.

DEN GULA PALETTEN

I vår gula palett så finner ni allt från den dämpade och varma gula, den traditionella ockragula, den vilsamt gula och den mer dimmiga och sandiga gula.

EN VARM SENAPSGUL

Den senapsgula kulören Yellow Sandstone är en vacker, varm gul kulör. På husets detaljer så ser vi den ljusa Light Sand och den lite mörkare grå Almandine på dörren - som har en naturlig, skön gul underton i sig.

Fasad färgsatt i kulören Yellow Sandstone

 

 

SEKELSKIFTES CHARM

De gamla sekelskifteshusen med vacker snickarglädje - som även nämns i den gröna paletten – klär självklart även i en gul skrud.  De förtjusande gula nyanserna tillsammans med en mjuk vit kulör på detaljerna – skapar en skön harmoni.

Det anrika sekelskifteshuset till vänster är målat i den vilsamt gula Restful Miramas tillsammans med den milda kulören Fjällvit. På bilden till höger så ser vi den klassiska Trä gul 3 på fasaden och den inbjudande dörren är målad i kulören Trä grön 5. 

Fasad färgsatta i kulörerna Restful Miramas och Trä Gul 3Här nedan så ser vi kulören Deep Bordeaux på fasaden och detaljer i den gröngrå Moss green och den mjukt ljusbeige Calcite.

GULA INSLAG I TRÄDGÅRDEN

Det finns så mycket att glädjas över utomhus och med hjälp av lite färg så kan den enkla och kanske tråkiga möbeln bli både sommar fin och som ny. Här kan ett gammalt bord, en stol, en kompost eller kanske en solbädd få ny glans med hjälp av lite färg. 

Inspireras av vår vackra gyllene gula palett och hitta din favorit. Klicka här!

Den underbara gula kulören på bordsbenen heter Dazzling Montpellier. Solbädden är målad i kulören Misty Bordeaux.
Varför inte måla en dekorativ fågel på ditt utebord! Så här gör du: Måla motivet med en pensel - Välj penselstorlek efter hur mycket du ska måla - Börja en bit innanför linjen och jobba dig ut till den. Då minskar risken att få för mycket färg vid linjen och det är lättare att se var du ska avsluta. Vi har använt den smarriga kulören Deep Grasse.

Snickra ihop några odlingslådor! Att odla sina gröna favoriter i pallkragar är ett billigt och smidigt sätt! Sätt din egen prägel på de och bara fantasin kan sätta stopp för vad för kulörer och mönster du vill pryda dina med. Vi har målat denna med den mjuka och svalt gula kulören Soft Montpellier.

MÅLA MED ONE DOOR & WINDOW TECH - FÖR ETT HÅLLBART RESULTAT

Om du älskar kulör så passa på när du ska måla om dina trädgårdsmöbler. Färgstarka kulörer gör sig nämligen väldigt fint i en grön miljö och piggar verkligen upp! Vi rekommenderar att du målar utemöblerna med vår snabbtorkande och självklart svanen märkta produkt, ONE Door & Window Tech, för ett hållbart resultat. 
Läs mer om hur du målar dina utemöbler här. DEN KLASSISKA RÖDA OCH DEN TERRAINSPIRERADE GULRÖDA PALETTEN 

Även om vi under senare år ser fler och fler vita, grå och svarta hus runt om i landet, så är rött ändå en kulör som vi förknippar med det klassiska huset i den svenska landskapsbilden.

Och som vi nämnde i början av artikeln – om du ber ett barn rita ett hus så är chansen stor att hen målar ett rött litet hus med rök ur skorstenen. Den röda stugan med vita knutar, ett vitmålat staket och en viftande flaggstång har blivit en klassisk symbol för hela vårt land.Rött har en lång tradition som fasadfärg i Sverige och redan på 1600-talet började vi använda slamfärg gjord med pigmentet järnoxid. Då ville man nämligen få enkla slitna trähus att påminna om det dyrare och påkostade teglet.  Rödfärgen ansågs vara väldigt exklusivt - så ett rödmålat hus var helt enkelt en statussymbol i samhället.

Om man vill måla sitt hus rött - så ska man ha i åtanke att fasaden alltid blir mer kulört och intensiv än det lilla provet som man ser i butik. Oavsett om du ska välja en röd eller en mer terrakotta kulör så ska du vara lite försiktig i ditt val - så slutresultatet inte kommer sticka ut för mycket.

 

DEN RÖDA PALETTEN 

I vår utvalda palett nedan så kommer ni se att rött inte bara rött. Det är nämligen en ovanligt innehållsrik kulör och så speciell att dess ljusare nyanser fått ett helt eget namn - nämligen rosa. Med anledning av kulörens starka uttryck har vi i denna palett valt ut lite mer mjuka fasadkulörer och välbalanserade kulörer att kombinera med.


 

KÄNSLAN AV FALURÖDFÄRG 

Vill du ha en kulör som påminner om den traditionella faluröda färgen på ditt hus – så ska du välja en röd ton som har gult i sig. Här är kulören Klassiskt Röd ett vackert exempel som med fördel kan användas i vår matta utomhusprodukt Supermatt. Den kombinerar en helmatt yta med hög kvalité och ger en finish där kulören upplevs djupare och mer naturlig - samtidigt som färgen skyddar ditt hus under lång tid.

Läs mer om produkten Supermatt här

Fasad färgsatt i kulören Klassiskt Röd. 

 
 

En annan vacker klassisk röd är Cottage Red. Vackra kombinationskulörer att färgsätta sina fönster och dörrar med är den ljusa Winter Storm och Light Sand. På senare år har även de lite mörkare grå blivit populära att måla detaljerna i på röda hus. Här kan kulörerna Almandine eller Gråsvart vara två vackra alternativ.

Fasad färgsatt i kulören Cottage Red. 

 

 

EN VACKER ROSA

– En ”smutsig” eller ”dämpad” kulör har en viss svarthet i sig i förhållande till mättnaden som gör att kulören inte upplevs som självlysande. Generellt kan man säga att kulörer som upplevs som ”smutsiga” blir vackrast på fasaden.

Kulören förstärks nämligen när den kommer upp på en stor yta som en fasad och därmed blir intrycket av den mycket ljusare och starkare. Dessutom har de rosa kulörerna en tendens att dra åt blått utomhus, så välj en kulör som drar mot gult. Ett bra exempel på detta är den tämligen smutsigt rosa S 2020-Y80R som på fasaden blir en ljus och tydligt rosa kulör, säger Ann-Charlotte Linde.

 

DE TERRAINSPIRERADE GULRÖDA OCH GYLLENROSA NYANSERNA

Hus i den gulröda färgskalan hade vanligtvis sitt ursprung i ett pigment som heter terra – som betyder jord. Det var ett relativt billigt pigment och därför var det inte speciellt ovanligt med hus i den här färgskalan. Egentligen heter pigmentet Terra di Sienna, efter platsen där man först utvann det. 


Genom åren har det funnits flera andra sätt att få fram gulröda kulörer, till exempel genom att helt enkelt blanda gula och röda pigment. Här finns allt från ljusa, milda nyanser till mer kraftfulla och mättade toner.
Oavsett om man vill ha en gulröd, en vacker gyllenrosa eller en mer klassisk terrakotta kulör på huset - så ska du välja en kulör som inte är allt för ljus och som har den där smutsiga touchen.


 

DEN VACKRA ROSENGÅNG

Kulören Rosengång - som är en dämpad, gyllenrosa kulör - är en av favoriterna i den gulröda paletten. Här har husets detaljer färgsatts i den ljusa kulören Fjällvit som skapar en skön harmoni.

Fasad färgsatt i kulören Rosengång. 

 

Här nedan ser vi samma hus fast i den mörkockra kulören Trä Gulröd 2 och detaljer i den klassiska Nordsjö white.

Fasad färgsatt i kulören Trä Gulröd 2

TIERRA DI SIENNA

Är man ute efter en mer klassisk bränd Terra de Sienna kulör som vi nämnde i början - så är kulören Autumn Leaf ett vackert alternativ. Här ser vi den kulören S 4005-R80B och den ljusa Origami på detaljerna.

När det kommer till detaljerna på de gula och gulröda husen, så har det sedan 1900-talets början varit vitt som dominerat. Men förr valde man ofta grönt, gult, grått eller blågrått som ger en mjukare kontrast och som i många fall blir mer harmoniskt.
En annan vacker gulröd kulör är Brigth Melun som är en mjuk, gräddig beige med en röd ton. Den är vacker att kombinera med Fjällvit och Blyertsgrå.


 

RÖDA SMÅ DETALJER

Släpp loss kreativiteten i din trädgård! Efter en lång och mörk vinter är det inte särskilt konstigt att vi svenskar lägger mycket tid på att skapa en fantastisk utemiljö oavsett om vi har en villaträdgård, en sommarstuga eller en balkong mitt i stan.
Röda små detaljer som förgyller! Shiny Antibes, Pretty Pink, Nordsjö knobbly ruby - inspireras av hela vår vackra röda palett och hitta din favorit här!

Att vara kreativ behöver dock varken vara dyrt eller besvärligt. Lite färg och och en smula kreativitet kan göra underverk med dina gamla trämöbler. 
Läs mer hur du målar dina
utemöbler här. 

 DEN FÖRTJUSANDE BLÅ PALETTEN 

Blått är mångas favoritkulör men trots detta är det inte så vanligt att man just väljer en blå nyans när man ska måla sitt hus.

Blå fasader har inte varit vanliga historiskt sett eftersom blå pigment varit dyra. Det är dessutom lite knepigt att välja rätt blå nyans att använda utomhus eftersom de har en tendens att bli för starka då de förstärks av den blå himlen. Men med en väl vald blå och i rätt miljö så kan den blå paletten fungera perfekt – exempelvis i en sjönära miljö eller i kombination med kala klippor.

 


DEN BLÅ PALETTEN

Paletten innehåller en variation av blå kulörer lämpade för större ytor utomhus - från ljusa Shiny Le Havre, Scandinavian Pavilion, Duvgrå, Blue Dusk till de mörka Deep Sea och Nattblå.

Det man kan ha i åtanke om man önskar sig ett blått och flott hus, är att välja en gråaktig blå kulör - förslagsvis Blue Dusk - om man vill att huset ska upplevas blått och en ännu mer grå kulör som Deep Sea om man vill att huset ska upplevas gråblått.


Här ser vi Blue Dusk tillsammans med den ljusa, trivsamma Light Sand och den elegant röda Scandinavian Classic Red.  

Fasad färgsatt i kulören Blue Dusk 


 

UNDVIK GÄRNA DEN BLÅGRÖNA SKALAN

Ljusa kulörer är väldigt känsliga och minsta gnutta blått blir genast synligt. Den blågröna skalan fungerar sällan bra och ska helst undvikas till fasader.
Enligt en undersökning som Vi i Villa har gjort så är just turkost den kulör din granne minst av alla vill se på grannens hus. Och ingen vill ju skapa onödiga grannfejder på grund av ett kulörval.

GRÅBLÅTT MED LEKFULLA DETALJER

Här nedan ser vi den ljust gråblå kulören Scandinavian Pavilion som tillsammans med Fjällvit på fönsterdetaljerna och den lekfullt blå Deep Dijon på trädgårdsmöblerna.

Fasad färgsatt i kulören Scandinavian PavilionDen luftiga Shiny Le Havre är en vacker, ljus grå med en blå ton i sig. En elegant blå att färgsätta sin fasad med. 


 

STILIG BLÅ FASAD MED KULÖREN DUVGRÅ

Även den dämpade blågrå kulören Duvgrå vara ett vackert alternativ som ger en dämpad och stilig blå fasad.
Till en blågrå fasad kan klassiskt röda fönster (Scandinavian Classic Red) och gråvita foder (Mountain Snow) vara intressant och vackert.

Entrédörren, som är gästernas första intryck av ditt hem, kan bli extra välkomnande och dessutom lättare att hitta om man gör den avvikande från fasaden.

Fasad färgsatt i kulören Duvgrå

Vill man ha en lite mörkare och mer tydligt blå så är Blue Dusk en snygg kulör. Fönster, foder och ibland även vindskivor är vackra att måla i andra blå nyanser – förslagsvis Deep Sea - eller i en varm vit som Light Sand.

Fasad färgsatt i kulören Blue Dusk

BLÅTT ÄR FLOTT ÄVEN PÅ DETALJERNA

Tänk dig en blå himmel en sommardag när molnen är bortblåsta och solen skiner klart i ena hörnet, så som barn ofta ritar himlen och solen på sina teckningar. Du har kanske själv som barn legat i gräset och förundrats över den underbara blå ytan och liksom velat röra vid den och se den på nära håll.
Med minnen av dessa underbara sommardagar när himlen uppfattas som helt blå – är det kanske det inte är så konstigt att just blå är den kulör som flest anger som sin favorit.

När man ska välja kulör till trädgårdens små pinaler, lekfulla utrymmen och möbler - så är den blå paletten utmärkt att färgsätta med och man kan välja starkare kulörer. Precis som väggarna och möblerna inne i vårt hus är blått trendigare än någonsin att måla sina små trädgårdsdetaljer med.

Här kan man antingen välja lite mer dova, pastellblå kulörer som Shiny Paris och Nordsjö steamy waters eller lite mer färgstarka som Deep Dijon och Nordsjö Blackberry fool för ett mer lekfullt uttryck.

MÅLA MED ONE DOOR & WINDOW TECH - FÖR ETT HÅLLBART RESULTAT

Om du älskar kulör så passa på när du ska måla om dina trädgårdsmöbler. Färgstarka kulörer gör sig nämligen väldigt fint i en grön miljö och piggar verkligen upp! Vi rekommenderar att du målar utemöblerna med vår snabbtorkande och självklart svanen märkta produkt, ONE Door & Window Tech, för ett hållbart resultat. 
Läs mer om hur du målar dina utemöbler här. 

 
 

DEN LJUVLIGT GRÖNA PALETTEN

Trenden med gröna väggar och detaljer inomhus blir bara mer och mer populärt för varje år. Det roliga är att man även utomhus har börjat uppskatta den vackra gröna paletten på fasader och trädgårdsmöbler.

Den gröna kulörskalan påminner oss om naturens harmoni och dess alla förtjusande och hänförande nyansskiftningar. Naturens gröna associeras ofta med energi, välmående och balans men sägs även fungera som stresslindrande. Det gröna skänker stabilitet och är ljuvlig i kombination med naturens egna skatter som trä, jord, sten och vackra växter.  

DEN GRÖNA PALETTEN

I vår ljuvligt gröna utomhuspalett så finner vi allt från en diskret och dämpad, en ljus och stilig, en mörk och sober - men även en lite mer pigg nyans.

Här hittar vi kulörerna Moss Green, S 6020-G30Y, MIsty Paris, S 2010-G40Y, Trä Grön 1, H7.15.53, Skogskant, Spring Wind, Trä Grön 2 och Trä Grön 3. 

Inspireras av vår vackra gröna palett

  
 

EN GRÖN SOM PÅMINNER OM EN GRÖNSKANDE TALLKVIST

Den varma och sobert gröngrå Moss Green - som för tankarna till en grönskande tallkvist i vårskogen - är vacker att kombinera tillsammans med en röd kulör som Cottage Red. Om du är ute efter en lite mer dramatisk effekt så kan exempelvis den mjuka, ljusa kulören Mountain Snow vara vacker att färgsätta fönster och dörrar med.

En annan vacker mörk och mer tydligt grön kulör är S 6020-G30Y. Den är behaglig att kombinera tillsammans med kulörerna Trä grön 1 och S 2010-G40Y.     

Fasad färgsatt i kulören Moss Green

                                       

 

KÄRLEK TILL VÅR KLASSISKA VERANDA

Veranda, förstukvist, punschveranda eller sidokammare stugan som den även kallas - är både en praktiskt och välkomnande tillbyggnad av huset. Här kan man både dra av sig sina leriga stövlar, blöta jackor eller njuta av några nybakade scones och ett glas saft. 

Här har vi valt att färgsätta verandan med den stiliga och ljust gröngrå Misty Paris och detaljerna i den lite mer djupare gröngrå Intense Paris.

Fasad färgsatt i kulören Misty Paris

DAGS FÖR UTELIV 

När den efterlängtade våren och försommaren är här – så är det äntligen dags att spendera mer tid utomhus, plantera i trädgården och balkonglådorna och njuta av de lite varmare och ljusare kvällarna. För oss trädgårdsintresserade så är nog detta den allra bästa tiden. Då kan vi äntligen få plantera ut alla våra efterlängtade vår- och sommarblommor. De charmiga krokusarna, de gula och härliga påskliljorna eller de vackert violetta penséerna.

Den ståtliga solrosen som vi ser på bilden nedan får dock vänta till lite varmare temperatur. Men i början/ mitten av juni kan det vara tillräckligt varmt för att plantera ut den.
Fasaden nedan är målad i den ljusgröna kulören Trä Grön 1.

Fasad färgsatt i kulören Trä Grön 1

FÄRGSÄTTNINGSTIPS

Har du en vacker dörr eller fönster på din fasad som du gärna vill framhäva – så måla dessa i en avvikande kulör mot fasaden. Ju mer kontrast det är mellan fasad och detaljkulör – desto skarpare och tydligare framhävs det. Vill du hellre ha en mindre kontrast målar du detaljerna i en ton-i-ton kulör.

 

GRÖN MAGI

På det gamla snickarbordet utanför detta magiska lilla hus, så väntar både blommor och färska kryddor på att få bli omhändertagna. Här ser vi den mysigt gröna kulören S 2010-G40Y där man valt att måla både fasaden och husets detaljer i samma kulör för att skapa en harmonisk helhet.

Fasad färgsatt i kulören S 2010-G40Y

EN GRÖN SOM SAMSPELAR VACKERT MED NATURENS GRÖNA

Kulören H7.15.53 som för tankarna till en vacker och stillsam plats i skogen, där endast ljuden av fågelkvitter och kanske en porlande bäck hörs - är en mycket harmonisk och vacker grön. Kulören har en extra touch av gult i sig vilket gör att den samspelar vackert tillsammans med naturens gröna omgivning.

Här kan man antingen välja att färgsätta fönster och vindskivor i en mjukare vit som Fjällvit eller den ljusare grå Soft Shadow. Här nedan ser vi H7.15.53 på fasaden tillsammans med Fjällvit och den praktfullt röda Scandinavian Classic Red.

Fasad färgsatt i kulören H7.15.53

      

Ett pittoreskt gammalt gatuhus står nog på många av oss husdrömmares önskelistor. Detta hus som är beläget på vackra Österlen i Skåne, har målats med den dämpade Djurgårdsgröna kulören Spring wind. Kontrasten mot den kalla betongtrappan och naturstenen skapar en skön harmoni.

Även om detaljer i rött som Scandinavian Classic Red eller en den sobert gröngrå Moss Green kan skapa ett mer harmoniskt intryck än vitt – så blir ändå känslan nedan med kulören Nordsjö white ett vackert samspel.

Fasad färgsatt i kulören Spring WindGAMMAL KÄRLEK ROSTAR ALDRIG

Fram till 1800-talet fanns det i princip inga gröna hus alls. Det beror framför allt på att de gröna pigmenten, som till exempel kromoxid, var relativt dyra. Under 1900-talet kom billigare pigment och idag kan man producera färg i nästan vilken kulör som helst.
De gröna kulörerna du ser här nedan är inspirerade av de traditionellt kromoxidgröna nyanserna från förra sekelskiftet. Speciellt utvalda för att skapa lugn och harmoni utan att stöta sig med naturens egna gröna nyanser.

Trä Grön 1, Trä Grön 2 och Trä Grön 3 är några speciellt utvalda gamla klassiska Nordsjö kulörer som vi kände att vi ville lyfta fram i den gröna paletten.

På den vänstra bilden ser vi den lite ljusare Trä Grön 1, sen den stiliga, dämpade gröngrå Trä Grön 2 och till sist - Trä Grön 3 som är den lite mer piggare kulören i vår gröna palett.
Här ser vi detaljer i allt från den ljusa Light Sand till den lite fylligare J4.26.26 som ni ser på bilden i mitten.

Fasad färgsatt i kulörerna Trä Grön 1, Trä Grön 2 och längst till höger Trä Grön 3.
  

 

SEKELSKIFTES CHARM

I vårt gröna avlånga land så är vi lyckligt lottade att smyckas med dessa gamla, underbara sekelskifteshus med vacker snickarglädje. Här ser vi både den kända jugendstilen med kännetecken som de vackra flaggfönstren, stående eller liggande panel och utsmyckningar med inspiration från naturen. Eller den klassiska nationalromantiska stilen som har vacker pärlspont, stora verandor och snickarglädje.

Snickarglädjen – de vackra trädekorationerna på fasaden – förekommer både i enkla och stilrena mönster men även de lite mer levande och snirkliga formerna som ger fasaden en vacker själ. 

  
 

Här ser vi igen den stiliga och ljust gröngrå kulören Misty Paris och detaljer i den klassiska Nordsjö white.

Fasad färgsatt i kulören Misty Paris

 


GRÖNT PÅ ANDRA STÄLLEN

Om ett grönt hus inte passar dig i smaken så finns det fortfarande en hel del små utrymmen och utomhusdetaljer som man kan måla i den gröna paletten.
Varför inte måla en vägg inne i cykelförrådet, det gamla planteringsbordet eller små lådor att samla dina trädgårdsverktyg i.
Hitta din gröna favoritkulör till
dina trädgårdspinaler här!GRÖNA PRODUKTER

Välj en Svanen märkt produkt som är bra för både dig och miljön! På Nordsjö har vi ambitionen att utveckla färgsystem med så liten miljöpåverkan som möjligt. Arbetet med detta är ständigt pågående och vi lägger hela tiden nya varor till listan över miljömärkta produkter. Se våra utomhusprodukter här!


 


SIST MEN INTE MINST: INGA GENVÄGAR – FÖRARBETET ÄR A OCH O

Innan du börjar måla bör du rengöra, laga, skrapa, slipa och grundmåla. Men då kan du också känna dig säker på att det slutliga resultatet erbjuder skydd mot väder och vind och håller sig snygg i många år framöver.

Se våra 10 smarta tips till ett nymålat hus och självklart en enkel så här gör du guide. 
Läs mer här!

 
 

Hämtar data, vänta...