Nordsjö Visualiser

Visualisera kulören direkt på väggen
Se

HALLINSPIRATION - Så här skapar du en inbjudande hall!

Drömmer du också om en inbjudande hall? Se våra enkla tips på hur du skapar den perfekta hallen.

Blå kulör i hallen @interiorbyadrienne

Hallen är nog det rum som de flesta av oss ägnar minst uppmärksamhet och omtanke - fastän det egentligen borde vara tvärtom. Hur den upplevs och på vilket sätt den inreds är faktiskt viktigare än man kan tro - här sätts nämligen tonen för resten av hemmet.
Trots detta så prioriterar majoriteten av oss hellre en make-over av vardags- eller sovrummet. Men glöm inte bort att hallen är det första som man välkomnas av när man stiger innanför dörren - och det sägs ju att man bara få en chans att göra ett bra första intryck. 


BORTA ÄR BRA – MEN HEMMA ÄR ÄNDÅ BÄST

Om detta är sant eller inte låter vi vara osagt, men en välkomnande hall i ljusa, mjuka toner eller med en mörk, mustig kulör som får spela en skön huvudroll kan få vem som helst att trivas.
Testa gärna att leka med olika kulörer och nyanser för att skapa intressanta brytningar och en personlig miljö. Hallen förvandlas då till en spännande väg ut och ett riktigt kärt återseende när du kommer hem igen. För visst är borta bra men hemma är ändå bäst!

 

STIL OCH FUNKTION – EN SVÅR MEN INTE OMÖJLIG UPPGIFT

Drömmen är förstås att det alltid ska kännas välkomnande att öppna dörren och kliva in i vår hall. Men det som ibland kan sätta lite käppar i hjulet är att hallen också är ett utrymme som ska ha plats för många olika saker och behov. Så det gäller att tänka funktionellt när man ska inreda och färgsätta sin hall.

Vem känner inte igen sig i en hall som trots städ- och rensningsinsatser ändå förvandlas till ett utrymme med slängda jackor och högar av skor. Men ta det lugnt - med några små enkla knep kan du omvandla din hall till mer än en stökig och tråkig passage.
 

Här kommer lite små tips och råd som vi hoppas kan inspirera er till en hall make-over.

1. SATSA PÅ EN BRA OCH SNYGG FÖRVARING

En bra förvaring är verkligen A och O för att skapa en harmonisk och välkomnande hall. En smart och snygg förvaring kan lösas på många olika sätt, så välj den lösningen som passar bäst in hos dig beroende på de förutsättningar och behov som finns i ditt hem.
Har man utrymme för det så är en platsbyggd förvaring ofta att rekommendera. Här kan man både gömma leriga skor, tjocka jackor och även mindre saker som väskor, hundkopplet och mössor.
I en liten hall så kan garderober kännas lite utrymmeskrävande och här kan man enkelt klara sig med en liten skohylla och en praktisk knopplist.

Så se över vad behovet är i din hall innan du börjar planera den. Nu för tiden så finns det ett otroligt utbud av både hyllor, klädhängare, lådor, byråer och korgar. Så det är bara att kasta sig ut och leta på nätet eller i någon av dina lokala butiker.

TIPS! Ett litet tips kan vara att göra en ”komma in genom dörren resa” när man planerar sin hall. Fundera igenom hur du eller din familj beter sig när ni kommer innanför dörren.
Var ställer ni skorna = var ska skostället stå.
Var brukar ni hänga av er jackorna och hur många jackor är det som ska samsas om samma plats = hur stor ska garderoben vara eller hur många krokar behöver vi.
Var brukar bilnyckeln och mobilerna hamna?
Är ni en familj som äger många hattar?
Tänk igenom dessa olika slags steg (och även andra som vi inte tänkt på såklart), så lovar vi att planeringen och inhandlingen kommer gå mycket enklare.
 

Bild t.v @rum21 - kulör Copper Orange. Bild t.h @carlasofiemolge - kulör Misty Le Havre.

2. LÅT DÖRREN SPELA HUVUDROLLEN I HALLEN

En stor yta i hallen som ibland kan vara svår att utnyttja är insidan på ytterdörren och övriga innerdörrar. Så varför inte skapa ett härligt blickfång genom att måla dörren i en utstickande kulör? Här kan det krävas lite extra mod – men vi lovar att resultatet kan bli fantastiskt och unikt.

Influencern Jannicke @bloggaibagis har hemma i sin hall målat dörren i den skönt pigga, rosa kulören D6.07.77. Även elementet som ni kan skymta i bakgrunden är målad i samma kulör.
De gamla pardörrarna hemma hos @lenalidman85 har målats med Dark Paris, som skapar en skön, grön harmoni. Här ser man exempel på hur två olika kulörer kan skapa helt olika intryck. 

 Bilder @bloggaibagis och @lenalidman85

3. VARSÅGOD OCH SITT

En sak som man inte ska kompromissa bort i sin hall är en bekväm sittplats. Om man sedan även har möjligheten att kombinera sin förvaring med en sittplats så är detta suveränt.
Se bilden nedan till vänster där en snygg och praktisk möbel även får spela en viktig roll som sittplats tack vare några mjuka och sittvänliga kuddar. Denna lösning är även perfekt för dig som har en långsmal hall och även ett bra compact living-alternativ. Väggarna är målade med kulören HoP Grey Sand.

HoP Grey Sand är en vacker varmgrå kulör som passar rum i alla väderstreck, säger Ann-Charlotte Linde, Nordsjös Colour Manager. I norrljus dämpas den gulröda mättnaden i kulören och den uppfattas mer som grå men i söderljus förstärks den i stället och kulören drar tydligare mot beige.

I en liten hall så kan garderober kännas lite utrymmeskrävande, så här kan det vara bättre att satsa på en mer öppen förvaring och som känns luftigare.  Anpassa gärna hyllor, korgar och krokar enligt ditt behov för att få ut så mycket som möjligt. På bilden nedan till höger har vi färgsatt med B7.10.59 och Årets kulör 2018 - Heart Wood som är en vacker gråbrun kulör med varma rosa toner i sig.


4. INRED MED SPEGLAR FÖR ATT SKAPA EN ILLUSION AV RYMD


En spegel i hallen är nog något som de flesta av oss ser som en viktig detalj. Här vill vi ha möjligheten att ta en sista check på vår outfit och även kolla så frisyren ligger rätt.
Men tänk på att spegeln även kan fylla andra funktioner som exempelvis skapa en rymd och att få hallen att kännas större än vad den egentligen är. Har ni en mörk hall så kan spegeln hjälpa till att fånga upp ljus ifrån övriga angränsande rum och på så vis har ni tillfört ljus in i den mörka hallen.
Så om platsen finns - häng upp en stor spegel i hallen och helst en i helkropps variant. Har ni en mindre hall så kan en rund eller varför inte en hexagonformad spegel passa.
 
TIPS! När man inreder med en rund spegel, placera gärna en smal hylla undertill för att skapa en skön balans. Det bästa är att ni även får en avlastningsyta på köpet där mindre föremål och detaljer kan placeras. T.ex. nycklar, familjens kom-ihåg lista för veckan eller varför inte en vacker blombukett som doftar ljuvligt när ni kommer hem.
    

INSPIRATION HEMMA HOS BLOGGAREN ANGELICA

Hemma i hallen hos bloggaren @angelicas.hem så har väggarna målats med Nordsjö island evening, som är en dov och vilsamt vacker blågrön kulör.

TIPS! Här kan man även jobba med komplementkulörer som Nordsjö soft fleece och Nordsjö barley beige, som är två vackra ljusa kulörer. Den passar även tillsammans med Nordsjö brownington court, Nordsjö chic taupe och Nordsjö blue temptation som istället skapar lite mer kontrast och karaktär till rummet.

5. DET ÄR DE SMÅ SMÅ DETALJERNA SOM GÖR DET

Om man bortser från allt det praktiska, så ta en liten funderare på hur du vill må och vilken känsla du vill känna när du kommer hem efter en lång arbetsdag eller kvällens träningspass. Något så simpelt som en vacker tavla eller en väggutsmyckning, är en enkel detalj som ändå gör så mycket för helhetsintrycket. Konst är en av de saker som verkligen berättar vem du är, så varför inte redan i hallen förmedla ut detta? Och tillbaka till där vi började – det första intrycket är viktigt. 

TIPS! Ett vägghängt fack är perfekt som förvaring till veckans tidningar och post. Men i väntan på att fylla på med tråkiga räkningar – varför inte placera en vacker blomma där som piffar upp! Se vilket vackert vägg-stilleben som bloggaren @annakubel skapat i sin hall! Anna har målat väggarna med den vackra, grågröna kulören Simplicity Greige.
 

Bild @annakubel

6. VÅGA MÅLA GOLVET

Tänk på att du kan ge din hall ett lyft bara genom att låta golvet få en ny kulör. Men välj en färg med hög slitstyrka som klarar vardagens påfrestningar. Nordsjö Perform+ Diamond Floor är en golvfärg som har en otroligt bra täckförmåga och gör golvet extra fläck- och reptåligt.
Läs mer om vår Perform+ Diamond Floor golvfärg.
Kompletterna sedan gärna med en slitstark och snygg matta för den där lite extra ombonade känslan. Tips på material kan vara naturmaterial som suger upp smuts bra, eller varför inte en enkel trasmatta som man enkelt kan slänga in i tvättmaskinen.

TÄNK PÅ! Golvytan har en stor genomslagskraft på hur väggkulören kan upplevas. Läs mer om det här.
 

MÖRKT OCH VÅGAT HEMMA HOS ANNA KUBEL

Influencern och stylisten Anna Kubel har målat sitt hallgolv i den mörkgrå kulören Illuminated Calais. Väggarna är målade i Simplicity Greige och så här beskriver Anna kulörkombinationen i sin hall:
“Jag gillar den varma mörkt beige kulören tillsammans med den jordigt grå och ganska mörka Illuminated Calais. Det blev mycket ljusare och mer liv i hallen.”

 Bilder @annakubel 

7. SATSA PÅ BRA BELYSNING

Belysning är en viktig del av trivseln i hallen och det skapar man med hjälp av mer än en ljuskälla. Det behövs både en allmänbelysning och en stämningsbelysning för att få en funktionell och välkomnande hall. Ett tips är att använda spotlights i taket som du sedan kan rikta på utvalda detaljer som nyckelskåpet eller din favorittavla.

HUR SKA JAG TÄNKA I MITT KULÖRVAL BEROENDE PÅ LJUSINSLÄPP OCH BELYSNINGEN I MIN HALL?

Både det naturliga dagsljuset och hemmets egna ljuskällor påverkar intrycket av väggkulören. Dagsljuset i ett rum med norrläge har kallare ljus än ett rum med söderläge och generellt är ljuset mitt på dagen kallare än mjukt morgon- och kvällsljus.

Reflektioner som speglas genom fönstret samt från material och möbler i rummet, påverkar också upplevelsen av kulören. T ex så kan en knallröd matta eller en grön garderob ”smitta av sig” på ljusa och dova väggkulörer.
Kombinationen av olika kulörer är också viktig – den nyans du väljer till dina väggar kan uppfattas ljusare eller mörkare, starkare eller svagare beroende på vilka andra nyanser den samspelar med. 

INSPIRATION

De flesta hallar är långa, smala och ofta svårmöblerade. Ett tips kan då vara att möblera med ett långsmalt bord eller skåp och placera det längs med väggen. Här har man även möjlighet att använda ytan ovanpå för vackra stilleben eller en praktisk förvaring för diverse småprylar som man vill lägga ifrån sig när man kommer hem.  

På bilden till vänster så har bloggaren @js.interior målat sin hall med kulören CarlaSofiemolge warm grey som är en ljus, varmgrå kulör. 
Hemma hos @idylloghim ´s hall (bild t.h) så infinner det sig en skön och naturnära balans. Vi älskar Ann Elin Sørøys kombination av jordfärger, vita detaljer och pampasgräset som sägs bli en av höstens hetaste detaljer. Den vackra kulören på väggen är Årets kulör 2019 - Spiced Honey. 

8. LJUST & FRÄSCHT ELLER MÖRKT & MYSIGT

Vi vet alla att ljusa kulörer kan få ett rum att upplevas större och rymligare. Men när man ska välja kulör till sin hall är det viktigt att ta hänsyn till hur mycket naturligt ljus som finns i rummet. Ligger rummet i söder/västerläge med mycket ljus fungerar en kulör som HoP Light Grey väldigt bra som är en sofistikerad och mjuk kulör som passar i de flesta rum. Ett rum i norr/österläge med svalare naturligt ljus kan bli bra med en mjukare varmgrå kulör.
 

VAR INTE RÄDD FÖR ATT ANVÄNDA MÖRKA KULÖRER

Känslan i hallen måste inte alltid vara luftig och ljus, utan ibland kan en mörk kulör skapa den där ombonade och kryp-in känslan i oss.
Välj en kulör som du får energi av eller en kulör som är mer stämningsskapande – allt beroende på vilken känsla du vill skapa. Hemma hos bloggaren @_rosemille så har hallen målats med den neutrala och avskalade kulören ON.00.53. Den kan ibland upplevas lite blåtonad i ett norrljus, men värms av söderljus och varmt reflekterat ljus. 


Bilder: @_rosemille

9. MÅLA HALVA VÄGGEN

Vill man ge sin hall lite mer personlighet så är ett tips att bara måla delar av väggen - och här är varianterna oändliga. Välj mellan en rak linje eller en slarvig övergång som på bilden nedan.
Här har väggen målats med Dazzling Paris som är en midnattsblå kulör med en skön attityd. Den är elegant men samtidigt trivsam och tidlös - en perfekt kulör om ni gillar lite mer dämpade och mörkare kulörer. 

TIPS! Eftersom det lätt blir smuts på väggarna i en hall, är det ibland en fördel att välja en mörkare kulör då smuts inte syns lika tydligt på en mörk vägg. 
 

Bilder @pellahedeby Foto: Ragnar Ómarsson

Nordsjö Perform+ Easy2Clean – utmärkande produktegenskaper

  • Vattenburen matt akrylatväggfärg för målning inomhus
  • För yta som är tvättbar och enkel att rengöra
  • Användas på puts, betong, lättbetong, gipsskivor, glasfiberväv mm.
  • Lämpar sig för användning i miljöer som kräver en extra tålig yta, till exempel kök, hall, vardagsrum eller barnrum

DAZZLING ELLER DUSKY

Kulören Dazzling Paris som vi tipsade om ovan, är en underbar mörk kulör att färgsätta sin hall med. En djup gråblå kulör som kombinerat med varma träslag skapar en ombonad känsla i hallen.

Dusky Sarcelles är en varm och mysig mullvadskulör som drar lite åt det brun/gulröda/grå hållet. Även denna är en underbar mörk kulör att färgsätta sin hall med. Se hur vacker hallen hemma hos bloggaren Emily Slotte @emsloo blev! Emily har självklart målat med vår produkt Easy2Clean.
Se hur stilrent det blir när man även passar på att måla trappan i sin hall make-over.
 

Bilder @emsloo

10. VARFÖR INTE SATSA PÅ LITE SKÖN TRAPP-ELEGANS!

Lite färg och rolig fantasi är det enda som behövs för att en vanlig och kanske lite små tråkig trappa, kan kännas som ny och även bli ett härligt blickfång när man kommer in genom dörren. 

Här har vi målat med kulörerna Nordsjö haze morning och F4.36.81. 

Vem vill inte gå upp och ner för denna underbara trappa?

11. KNOPPAR – KROKAR – KORGAR

En viktig detalj i hallen är funktionella krokar och knoppar att hänga kläder på och praktiska, stilrena korgar att lägga vantar i. Användningsområdena är många och här har man en möjlighet att både fronta sin favoritjacka och andra snygga prylar.
Man kan välja hur synliga man vill att de ska vara och på vilken höjd de ska sitta. Här har vi skapat olika nivåer av förvaring så att även de små i familjen når upp till krokarna. 
 

VÄLJ RÄTT KULÖR MED HJÄLP AV SMIDIGA COLOUR TESTER

Det är inte alltid lätt att välja kulör och veta hur den kommer att se ut på väggen i hemmet. Vi på Nordsjö föreslår att man alltid provmålar, för att se hur kulören passar i just det rum man planerar att måla om.
Nu blir det även lättare än någonsin att välja rätt kulör till ditt hem. Hitta rätt kulör med hjälp av vår nyhet - Colour Tester - vårt supersmarta verktyg för att testa olika kulörer direkt på väggen.

Klicka hem ditt favorit färgprov  - Colour Tester redan idag och direkt till dörren här. 

 

12. KREATIV FÖRVARING – SE TILL ATT UTNYTTJA VARJE VRÅ

Ibland måste man vara lite extra kreativ när man ska få plats med sin förvaring. Att placera hyllor under snedtaket eller trappen är då ett bra sätt. Ett tips kan vara att färgsätta dessa utrymmen med lugna och harmoniska kulörer. På bilden till vänster är väggen målad med kulören Denim Drift! En sann compact living-anda.
 

DUBBLA FUNKTIONER

Dubbla funktioner är en annan viktig del när det kommer till compact living-konceptet. Här nedan så fungerar klädhängaren i form av ett träd både som prydnad med sin stämningsbelysning baktill - och som en snygg och enkel förvaring. Väggen är målad i Creamy Melon som är en pigg korallröd kulör.


SOFIES SEKELSKIFTETS LÄGENHET

Hallens väggar och tak är målade i kulören Urbane Light @izardhoyer. När man kommer in i ett hem vill man känna värme och då hallen är väldigt långsmal passar det bra med just denna ljusare kulör. Golvlist och dörrar med foder har målats i kulören Lavish Yellow i vår snickerifärg Nordsjö Ambiance Super Finish. Kulören ger den där wow-upplevelsen och man framhäver de vackra detaljerna.

MEN GÅR DET ATT KOMBINERA SNYGGA MATTA VÄGGAR MED HALLENS PRAKTISKA FUNKTIONER?

Självklart! Välj bara en färg som tål att utsättas för slitage och som även kan tvättas av många gånger, och som samtidigt är matt och snygg.  Vår väggfärg Nordsjö Perform+ Easy2Clean är det perfekta valet till en hall.   
        

Hämtar data, vänta...