Blått hus

UTOMHUSFÄRGER - DEN BLÅ PALETTEN

Vår förtjusande blå palett innehåller en variation av stiliga blå kulörer lämpade för större ytor utomhus. Läs mer och inspireras av våra vackra blå hus.

Blått är mångas favoritkulör men trots detta är det inte så vanligt att man just väljer en blå nyans när man ska måla sitt hus.
Blå fasader har inte varit vanliga historiskt sett eftersom blå pigment varit dyra. Det är dessutom lite knepigt att välja rätt blå nyans att använda utomhus eftersom de har en tendens att bli för starka då de förstärks av den blå himlen.

Men med en väl vald blå och i rätt miljö så kan den blå paletten fungera perfekt – exempelvis i en sjönära miljö eller i kombination med kala klippor.

Blå hus

Den förtjusande blå paletten

Det man kan ha i åtanke om man önskar sig ett blått och flott hus, är att välja en gråaktig blå kulör - förslagsvis Blue Dusk - om man vill att huset ska upplevas blått och en ännu mer grå kulör som exempelvis Deep Sea om man vill att huset ska upplevas gråblått.

Här ser vi Blue Dusk tillsammans med den ljusa, trivsamma Light Sand och den elegant röda Scandinavian Classic Red.  

Fasaden är målad i kulören Blue Dusk

Fasaden är målad i kulören Blue Dusk

En annan dämpad och stilfull blå är den lite ljusare Clear Paris som vi ser här nedan. Detaljerna är målade i kulören Mountain Snow.

Blått hus
Blått hus

Fasaden är målad i kulören Clear Paris

Gråblått med lekfulla detaljer

Den ljusa gråblå kulören Scandinavian Pavilion skapar tillsammans med kulören Fjällvit på fönsterdetaljerna och den lekfullt blå Deep Dijon på trädgårdsmöblerna en behaglig kombination.

Fasaden är målad i kulören Scandinavian Pavilion

Fasaden är målad i kulören Scandinavian Pavilion

En lite mer mellan blå kulör är den hemtrevliga och mysiga Embracing blue. En vacker och tydlig blå tillsammans med detaljer i kulören Soft Shadow.

Blått hus
Blått hus

En modern blå fasad

En härligt stilren fasad ser vi här med den charmant blå Steel Blue. Tillsammans med Autumn Mist (delarna av fasaden längst till vänster och höger) samt detaljerna i den mustiga Dark Dijon skapar den en vacker kombination.

Blått hus
Blått hus- Fasaden är målad i kulören Steel Blue.

Fasaden är målad i kulören Steel Blue

Vill man ha en lite mörkare och mer tydligt blå så är Blue Dusk en snygg kulör. Fönster, foder och ibland även vindskivor är vackra att måla i andra blå nyanser – förslagsvis Deep Sea - eller i en varm vit som Light Sand.

Fasaden är målad i kulören Blue Dusk

Lite mörkare förslag 

I vår palett finner vi även de lite mörkare gråblå - Deep Sea och Nattblå - som är två vackra, sobra kulörer för dig som vill ha en lite djupare och mörkare fasad. Det man dock ska tänka på är att alla hustyper inte passar i en mörk kulör - utan här gäller det att titta på husets stil och dess arkitektur.

   

Blått är flott även på detaljerna

När man ska välja kulör till trädgårdens små pinaler, lekfulla utrymmen och möbler - så är den blå paletten utmärkt att färgsätta med och man kan välja starkare kulörer. 

Precis som väggarna och möblerna inne i vårt hus är blått trendigare än någonsin att måla sina små trädgårdsdetaljer med.

Blå trädgård

Här har vi skapat en inbjudande uteplats där vackra kulörer möter material som trä och rotting. En skön medelhavskänsla med en touch av Nordisk stilren elegans. Doftande kryddor som rosmarin och lavendel samt krukodlade träd är perfekt att dekorera både golv och bord med för en skön medelhavskänsla. 

Tips! Om du har ett par gamla bänkar eller stolar som står och dammar i källaren - så är en smart lösning att ge dem ett nytt liv i trädgården och uteplatsen.
Här har vi målat pallen FROSTA från IKEA som tidigare stod gömd inne i förrådet och några gamla bänkar som vi hittade på en loppis. Hur fina blev inte dessa med hjälp av lite färg och kulör?  

Dessa somriga kulörer har vi målat med nedan: 
Väggen = S1.16.68
Bordsskivan = S0.09.71
Bänken längst mot väggen = Z3.12.39
Sittbänkarna vid bordet = Nordsjö Heart Wood 
FROSTA pallen från IKEA = S0.09.71

En vacker sommardukning

På sommaren så finns det alltid lite extra tid att bjuda hem goda vänner och familj på en god middag. Och självklart om vädret tillåter - så vill vi allra helst sitta ute och njuta av solen och det sköna gröna.
En inbjudande sommardukning på balkongen eller verandan är inte alls särskilt svår att få till. Se våra tips på hur du skapar den perfekta sommardukningen här.

Lekfulla blå detaljer

När man ska välja kulör till trädgårdens små pinaler, lekfulla utrymmen och utemöbler - så är den blå paletten utmärkt att färgsätta med och här kan man välja lite starkare kulörer. För precis som väggarna och möblerna inne i vårt hus är blått trendigare än någonsin att måla sina små trädgårdsdetaljer med.

Tips! Snickra ihop en egen trälåda som du sedan kan hänga dina favorit blommor i. Eller varför inte plantera lite färska kryddor till sommarens matlagning i lådan? 
Vi har målat lådorna med vår Svanenmärktaprodukt - One Door & Window i kulören S0.09.71. Väggen är målad i kulören S1.16.68.

Läs mer om produkten, One Door and Window Tech här.

Välj gröna produkter

Välj en Svanen märkt produkt som är bra för både dig och miljön! På Nordsjö har vi ambitionen att utveckla färgsystem med så liten miljöpåverkan som möjligt. Arbetet med detta är ständigt pågående och vi lägger hela tiden nya varor till listan över miljömärkta produkter. 

Läs mer om våra utomhusprodukter här!

Sist men inte minst: Inga genvägar - förarbete är A och O

Innan du börjar måla bör du rengöra, laga, skrapa, slipa och grundmåla. Men då kan du också känna dig säker på att det slutliga resultatet erbjuder skydd mot väder och vind och håller sig snygg i många år framöver.

Se våra 10 smarta tips till ett nymålat hus och självklart en enkel så här gör du guide. Läs mer här!