Nordsjö Visualiser

Visualisera kulören direkt på väggen
Se

Dags att måla om fasaden – vi hjälper dig i ditt kulörval

Innan det är dags att måla om fasaden måste du fatta beslut om vilken kulör du vill ha - rött är svenskarnas favoritfärg, tvåa kommer gult, på tredje plats ett hus med vit fasad och på senare år har även gråa och svarta fasader blivit väldigt vanliga.

Att färgsätta sitt hus är en både rolig och utmanande uppgift, men det finns en del fällor. Vi ska här försöka förklara lite kort hur kulörer upplevs på fasader utomhus samt ge tips på några av våra rekommenderade kulörer som samtliga fungerar vid utomhusmålning.
Hos din Nordsjöåterförsäljare, som är experter på det här med färg och kulör, kan du få ytterligare tips och råd på vägen. Men ett som vi redan här vill skicka med dig är att provmåla en bräda eller skiva och flytta runt denna för att se hur kulören upplevs under olika tider på dygnet, i olika väderförhållande och väderstreck och mot omgivningarna.

vitaste vita färgen
Bäst i test färg med vitaste vitt


Vitt - Måla huset vitt


Det kan tyckas enkelt att välja en vit kulör, men så enkelt är det inte - vitt är inte alltid vitt. Ett riktigt vitt kulörprov ger en väldigt stark ”knallvit” fasad, som nästan ser självlysande ut. För att fasaden ska uppfattas som naturligt vit ska du välja en vit kulör som har lite gult och grått i sig. En neutral vit kulör kan uppfattas som lite blåaktig i solljus och detta motverkas med lite gult och grått som gör att fasaden kommer att upplevas som naturligt vit.
Vitt lyfter verkligen fram huset och skapar en kontrast mot omgivningen och du kan nästan välja vilken kulör som helst på detaljer för det kan inte bli fel. Vitmålade hus ger ofta en stor kontrast mot den naturliga omgivningen och passar därför bäst in i öppna landskap.
Tips på vita kulörer: Nordsjövit, Light Sand, White Wisper och Egg White

Grå fasad
Grå oljat fasad


Grått – Måla huset grått


Grått var vanligt på hus fram till sent 1800-tal, eftersom man då bodde i omålade hus som blektes av väder och vind och det är en kulör som kommit tillbaka starkt på senare år.Om du vill att ditt hus ska upplevas som neutralgrått ska du välja ett färgprov med en varm grå nyans som har gult i sig. Vill du däremot ha det varmgrått ska du välja en ännu varmare kulör som nästan går mot beige. Men väljer du en neutral grå kulör som kommer fasaden precis som med vitt att upplevas blåaktig.
Ett hus målat i grått passar in i alla miljöer och ett mörkare grått hus gör sig verkligen bra i skogsmiljö där kulören harmoniserar med den omgivande naturen.
Tips på grå kulörer: Soft Shadow, Mineral Ice och Almandine

Svarta hus
Svart fadadfärg


Svart - Måla huset svart


Svart är ingen naturlig fasadfärg i Norden, med undantag för några få trähus vid förra sekelskiftet, men har precis som grått blivit väldigt populärt på senare år. Dock är det precis som med vitt att svart inte alltid svart, det vi ofta ser som svart är många gånger mörkgrått eller mörkbrunt.
Svart eller nästan svart kan fungera på flera hustyper, men vanligast är att man målar kulören på hus med en modern arkitektur, där den kan vara väldigt effektfull och bidra till att ytterligare lyfta arkitekturen. Svarta hus smälter in mot en mörk bakgrund och fungerar bra till kulörmättade detaljer.
Tips på svarta/mörkgrå kulörer: Black, S 8502-Y och Scandinavian Black & Brown (transparent).

Röd husfärg


Rött – Måla huset rött


Rött har en lång tradition som fasadfärg och vill du ha den traditionella faluröda färgen, ska du välja en röd kulör som har en dragning åt gult. Då får du en vacker fasad som inte sticker ut för mycket. Vita detaljer till det röda är en relativt ny företeelse och väljer du istället gult, grått eller gråblått får du en mjukare kontrast som i många fall blir vackrare.
Då fasaden alltid blir mer kulört och intensiv än det lilla kulörprovet ska du vara försiktig när du väljer en rosa kulör. Vill du ha en vacker rosa kulör på huset så ska du välja en rosa kulör som är dämpad, inte allt för ljus och lite smutsig. Dessutom har rosa kulörer en tendens att dra åt det blå på fasaden, så välj ett kulörprov som drar mot gult.
Tips på röda kulörer: 334 Red, Red Tradition och Scandinavian Royal Red
Tips på rosa kulörer: Rosengång, Ökenvind, Scandinavian Bloom


Grönt – Måla huset grönt


Önskar du ett hus i grönt så gör du klokt i att välja en kulör som inte är för stark, är lite smutsig och som drar mot gult. Vill du dessutom att fasaden ska smälta in i naturen, ska kulören vara ganska mörk. Skulle du välja en kulör med för lite gult i så kan fasaden upplevas som blågrön. Men var inte rädd för grönt, det finns många olika nyanser av grönt som blir väldigt vackra på fasaden.
Till detaljer kan du med fördel använda rött och gult eller varför inte en annan grön nyans.
Tips på gröna kulörer: Skogskant, Spring Wind och Moss Green


Blått – Måla huset blått


Blått är inte en traditionell kulör på hus i Norden och blir lätt för stark på en hel fasad, så om du önskar ett blått hus krävs det att du är extra omsorgsfull i ditt kulörval. Ett blågrått kulörprov ger ofta en väldigt tydligt blå fasad som har svårt att smälta in. Vill du att fasaden ska kännas blågrå ska du välja en kulör som är neutralgrå. Till detaljer passar andra blå nyanser och vitt.
Tips på blå kulörer: Diorit, Havsluft och Blue Dusk


Gult – Måla huset gult


Gult är historiskt en väldigt populär kulör och vill du ha en vacker gul fasad, välj en gul nyans som har rött i sig, risken är annars att fasaden ger ett grönaktigt intryck.
Se även upp för klara nyanser, eftersom gula fasadfärger, precis som de vita, lätt kan upplevas som för starka och nästan självlysande. För att få en vacker gul fasad bör kulören upplevas som lite murrig och smutsig på kulörprovet. Ett gult hus kommer till sin rätt med vita, grå, mörkbruna eller grågröna detaljer.
Tips på gula kulörer: Yellow Sandstone, Grain och Soldis


Brunt – Måla huset brunt


Bruna hus smälter bra in i skogsmiljöer. Vill du ha ett vackert brunt hus, välj ett mörkt och murrigt färgprov för att få en tydlig brun fasad. Om färgprovet är brungult kommer resultatet att kännas mer gult än brunt, och med ett rödbrunt färgprov kommer färgen på fasaden upplevas som röd.
Bruna hus är tidlösa och på senare år blivit en favorit hos många arkitekter som ofta kombinerar en mörkare brun med en ljusare.
Tips på bruna kulörer: Solid Brown och Scandinavian Dark Brown (Transparent)
 

Mer utomhus inspiration

Hämtar data, vänta...