Färglära på enkelt vis

Skapa en perfekt färgsättning med vår enkla färgguide.

Genom att förstå hur färg fungerar kommer du ingång med dina inredningsäventyr på ett kick – allt du behöver är färghjulet.
Lär känna ditt färghjul

Lär känna ditt färghjul Det traditionella färghjulet är ett användbart sätt att organisera färger och kan hjälpa dig att skapa en färgsättning för att inreda vilket rum som helst.

Det finns tre huvudsakliga färgkategorier:

Primärfärgerna är röd, gul och blå. Dessa färger är de tre basingredienserna som används för att skapa alla andra färger.

Sekundärfärgerna består av orange, violett och grön. Var och en av dessa färger skapas genom att två primärfärger blandas. Rött och gult ger orange, blått och rött ger violett och blått och gult ger grönt.

Tertiärfärger skapas genom att primärfärger blandas med sekundärfärger, eller genom att två sekundärfärger blandas ihop. Exempel på tertiärfärger är chartreuse (gult och grönt) och magenta (lila och rött).

Skapa din färgsättning När du väl har skaffat ett hjul med dessa basfärger finns det tre huvudsakliga färgsättningar som du kan skapa genom att använda tre säkra färgkombinationer:

Monokrom färgsättning använder olika nyanser av samma färg. Detta passar väldigt bra i rum där du vill skapa en lugn och rofull stämning. Prova att måla ditt tak ljusblått, väggarna mellanblå och dina trädetaljer i en fyllig marinblå nyans.

Harmonisk eller analog färgsättning använder färger som återfinns bredvid varandra på färghjulet. Dessa fungerar mycket bra tillsammans i ett rum. Blanda blått och lila eller orange med röda nyanser.

Komplementfärger eller kontrasterande färg sättning använder toner som står mitt emot varandra i färghjulet. Dessa färger passar alltid ihop trots att de kontrasterar varandra. Denna färgsättning är ett spännande samspel mellan olika färger och beroende på färgstyrkan hos de färger du valt kan du skapa en stil som är antingen lekfull eller dynamisk. Blått ser till exempel jättefint ut med orange och gult passar perfekt ihop med lila.

När du väl förstår färghjulet och behärskar de allmänna reglerna kan du experimentera med ett brett urval av färgkombinationer och skapa fantastiska färgsättningar med gott självförtroende.