Få ett mörkt rum att kännas ljusare

Pigga upp ett mörkt rum genom att använda färgglada kulörer.

”Jag älskar mitt nya hem men ett av rummen känns lite trist. Hur kan jag få det ljusare?”

Små fönster, lågt i tak, konstiga vinklar – allt detta kan göra att ett rum känns mörkare än du skulle vilja. Genom att välja rätt kulör kan du direkt påverka rummets ljushetsgrad.

Inredningsdesignern Henriette von Stockhausen från VSP Interiors visar dig hur man kan använda kulörer för att pigga upp de tråkigaste utrymmen.

Kallare kulörer gör att det känns som om väggarna drar sig bakåt vilket gör att rummet känns rymligare och ljusare. Välj ljusa grå, blå och gröna nyanser för maximal effekt.
Ett avslappnat gront matrum

1) Satsa på kalla toner

Kallare kulörer gör att det ser ut som om väggarna drar sig bakåt vilket gör att rummet känns både rymligare och ljusare. Välj ljusa grå och blå nyanser för maximal effekt.

En solig nyans kan lätta upp och värma en mörk och trist matplats: var inte rädd för att använda ljus terrakotta eller gula toner
Anvand soliga kulorer

2) Injicera lite solljus

Om du är ute efter värme ska du inte dra dig för att använda ljus terrakotta eller gula toner – en solig nyans kan pigga upp och värma en mörk och trist matplats.

Undvik mörka kulörer i taket – vitt är alltid ett säkert kort men du kan även välja andra ljusa nyanser
Mala dina ytor i ljusa nyanser

3) Måla taken i ljusa nyanser

Målet är att göra så att rummet känns större och ljusare, undvik därför mörka kulörer i taket. Vitt är alltid ett säkert kort, men du kan lika gärna välja ljusa nyanser av andra kulörer, från grönt till guld.

Ett bra sätt att reflektera tillbaka ljus in i rummet är att välja en färg med hög glans
Anvand farg med hog glans for att reflektera ljuset

4) Reflektera ljuset som finns

I mörka rum får man göra det bästa av det lilla ljus som finns. Ett bra sätt att reflektera tillbaka ljus in i rummet är att välja en blank färg.

Måla foder, golvlister och övriga lister i ljusa och reflekterande färger – kanske rentav i en subtil kontrastkulör till väggfärgen.
Skapa kontrast med farg

5) Glöm inte detaljerna

Måla foder, golvlister och övriga lister i ljusa och reflekterande kulörer, eventuellt i en nyans som kontrasterar kulören på väggen. Detta ger rummet lite struktur utan att minska ljuset.

Bästa tipset

För största möjliga effekt bör du välja Nordic Light från Nordsjö, som reflekterar tillbaka ljuset i rummet vilket gör att det känns ännu luftigare.

Sprid ljuset till mörka hörn med en kombination av ljust målade eller spegelförsedda möbler och noggrant utplacerade lampor.