Nordsjö Visualiser

Visualisera kulören direkt på väggen
Se

Allt för din altan - träolja, välja färg och inspiration

Altanen är verkligen sommarens vardagsrum där vi vill skapa en harmoni och en avslappnande atmosfär utomhus. Här hittar du kulörinspiration, tips och råd hur du tar hand om trädäcket efter vinterhalvåret och hjälp att välja rätt terrassolja.

Därför är det smart att olja in terrassen

 

En terrassolja ska fungera på samma sätt för trä som ett solskydd gör för din hud. Det starka solljuset bryter ner de naturliga fiberna i träet och vatten och smuts samlar sig ovanpå ett obehandlat trävirke och kommer till slut att tränga ner i fibrerna. Detta kan i sin tur leda till förrutnelse och svamp vilket man naturligtvis vill undvika.

Välj rätt kulör och skapa en helhet
 

Altanen är en del av huset, därför behöver kulörerna på huset och altanen gifta sig på ett behagligt sätt. Det kan vara knepigt att hitta exakt samma kulör om du har ett täckmålat hus, då kan det vara en  bra lösning att välja en altanolja som ger en behaglig kontrast till fasaden.

När kan jag börja att olja in min nya terrass?

 

Har du byggt en ny terrass och har funderingar kring hur tidigt du kan börja med att olja in terrassen? Vi får ofta frågan om hur tidigt man ska olja in en ny terrass. Svaret är ganska enkelt – så fort trävirket är torrt. Att olja in en terrass som inte är torr nog kan jämföras med att smörja in din hud precis efter du badat med solkräm. Den fastnar inte och ger inte heller något skydd. Nya impregnerade material måste få torka i 2-4 veckor beroende på väder. Tänk också på att under vår och höst, när nätterna blir kalla, så torkar träet också långsammare. Följ väderleksprognosen oavsett vilket tid på året det är så har du full koll!

Är din terrass gjord i tryckimpregnerat trä så kan du inte veta hur torrt det är utan det är avhängigt av hur länge materialet har legat på lager i butiken. Det trä som kommer direkt från fabriken kommer alltid att vara fuktigt en stund men du behöver inte vänta en hel säsong med inoljningen ändå. Läs i vår steg-för-steg guide hur du oljar in in altan på bästa sätt.

Medelhavskänsla hos stylisten Daniella Witte

Inspireras ev Dabiella Wittes underbara hus med en välplanerad altan, mysig lounge och harmonisk atmosfär vid poolen.

Kulörer laddas…