Nordsjö Visualiser

Visualisera kulören direkt på väggen
Se
Vita hus

Vit fasadfärg – välj rätt vit kulör på huset

Om det är något vi är kända för här i Norden så är det vår förkärlek till det ljusa och fräscha. Inspireras av vår praktfullt vita palett som ger en vacker vit känsla på fasaden.

När man väljer att måla sitt hus vitt kan det ofta verka som det enkla och trygga valet – för det är både neutralt men även hållbart då många tänker att vitt kommer man inte tröttna på. Och visst är det som så att en vacker vit färg på fasaden är både tidsenlig och passar många.

Fräscht, ljust och modernt är det många som förknippar med en vitmålad fasad och vi vet att både väggarna inomhus och husets fasad länge har varit populärt och trendigt att måla i den ljusare skalan. För om det är något vi är kända för här i Norden så är det vår förkärlek till det ljusa och fräscha.

Vita hus

Hus målat med Nordsjö ONE Supreme i kulören Modest White @3res

VITT ÄR INTE BARA VITT

Det man ska tänka på när man ska välja sin vita nyans är att vitt är inte bara vitt och det finns inte en vit kulör som är perfekt i alla läge. Om man väljer en helt ren vit kulör utan någon brytning – kan huset upplevas som självlysande och lite blåaktig. 

Så om man vill uppnå ett lite mer mjukt intryck – bör man välja en vit kulör som både har lite gult och grått i sig.

Vitt hus

Kulören på huset ovan heter Mountain Snow och detaljerna är målade i Modest White.

Passar alla hustyper vit färg?

Varje hus stil i historien har kommit med en palett av kulörer som harmoniserar med den stilen och för att skapa en harmonisk balans. Vissa typer målades helt enkelt inte vita och då är det lätt att huset ser ”fel” ut i vit skrud. 

Så det finns inte ett enkelt svar på den frågan utan det måste avgöras från fall till fall, säger Ann-Charlotte Linde, Nordsjös kulörchef.

Den fräscha och praktfullt vita paletten

Den vita paletten innehåller både en lite ljusare del för dig som söker en behaglig vit känsla på fasaden som varken känns bländande eller blåtonad. Här ser vi bland annat de trivsamma och smakfulla kulörerna Light Sand, Fjällvit, Nordsjö egg white, Nordsjö white och Nordsjö modest white.

I den ljusa paletten hittar vi även de lite mer dämpade och mjukare vita som inte framstår lika tydligt mot sin omgivning. De kan även med fördel användas som kombination till en starkare fasadkulör då de är mer dämpade i sin framtoning. Här ser vi bland annat de vackra Nordsjö origamiMountain snow och Imma.

Här ser vi den trivsamma kulören Nordsjö Modest White

Vit fasad

Vit kulör Nordsjö Modest White

Vitt hus
Vitt hus
Nordsjö vit hus
Vitt husq
Vitt hus

Här ser vi den vackra kulören Light Sand på fasaden och detaljerna.

Fasad målad i kulören Light Sand. 

Klassisk vit färg

Om du vill ha en helt helvit och kritvit färg, är vår färg Base White helt fri från svarta pigment. Av de klassiska vita färgerna kan vi rekommendera White, Fjällvit, Nordsjö White och Nordsjövit. 

Använd samma färg på fönsterfärgen för ett enhetligt utseende, eller välj en grå varm färg för detaljer; till exempel Blyertsgrå.

Fasad till vänster är målad i kulören Fjällvit och fasad till höger i Nordsjö egg white.

Fasad till vänster är målad i kulören Fjällvit och fasad till höger i Nordsjö egg white. 

Fasaden är målad i kulören Fjällvit.

Vitt nyfunkishus

Även detta nyfunkis hus - med sin mer rena och avskalade arkitektur – är målat i Nordsjö white och utbyggnaden i kulören Blyertsgrå.

Vitt hus

Den vita kulören Nordsjö White i färgen Nordsjö Supermatt och detalj i kulör Blyertsgrå

Torpdrömmar

Nu när våren och sommaren börjar närma sig så är vi många som drömmer om soliga dagar och långa varma kvällar. Även drömmen om en mysig sommarstuga eller ett vackert torp brukar bli större för många under vårkanten. Här vill vi gå barfota i gräset och pyssla med blommor, inreda små utemiljöer och bjuda in grannarna på en mysig fikastund.

Det romantiska torpet nedan är målat i vår klassiskt vita kulör Nordsjö white. Även fönsterdetaljerna och de charmiga fönsterluckorna är målade i samma kulör.

Fasad målad i kulören Nordsjö white. 

Ett drömskt tornhus

Detta vackra tornhus är färgsatt i kulören Mountain Snow. Även husets detaljer har samma kulör. 

Vitt hus

Fasad i kulören Mountain Snow och detaljer i samma kulör


Den vita Mountain Snow är en populär kulör

Vita herrgårdsvillan

Denna underbara herrgårdsvilla - som är vackert inbäddad i en sommargrönska – där vi ser framför oss att stora sommarfester och sköna äppelplockningar äger rum. Här har både fasaden och husets detaljer målats med den vilsamma kulören Nordsjö modest white.

Fasad målad i kulören Nordsjö modest white.

Fasad målad i kulören Nordsjö modest white.

Kulör till detaljerna

Det stilfulla huset nedan med det charmerande fönstret - är målat i den rofyllda kulören Nordsjö origami

Med en vit fasad så kan man välja att färgsätta husets detaljer – såsom fönster, dörrar, balkongen, vindskivor mm – i både en ljus eller en mer sober och mörk kulör som exempelvis Deep Sea som ni ser här.

Fasad målad i kulören Nordsjö origami.

Fasad målad i kulören Nordsjö origami

Den moderna enplansvillan nedan är målad i kulören Mountain snow och här har fönstren målats i den ljusa kulören Fjällvit och dörren i den vackert blå Blue Dusk.

TÄNK PÅ

Tänk på att kulörerna i den här inspirationsartikeln, precis som alla kulörer, kommer att uppfattas som ljusare och mer kulörta när de kommer utomhus. Så vi råder alltid att köpa en provburk i kulören du tänkt dig, måla upp en kvadratmeter på en bit masonit eller annan skiva och ställ ut mot fasaden. Gör gärna detta i de olika väderstrecken och vid olika tidpunkter, så att du vet att du valt rätt kulör. 

Om du väljer en kulör som du gillar, så lovar vi att vår färg har en fantastisk kulöråtergivning och skyddar mot både väder och vind i många år framöver.

 

 

Glöm inte att ge dina utemöbler lite omtanke


Oavsett om din uteplats är i form av en trädgård eller balkong - så är det en härlig fristad där du kan få lugn och ro och bara vara. Så lägg lite extra omtanke på denna plats och låt möblerna i alla dess former och storlekar bli sommarfina med hjälp av lite färg. 

Fasaden som vi skymtar i bakgrunden nedan är målad i den harmoniskt vita kulören Imma.

Läs mer om hur du målar dina utemöbler här.

Välj gröna produkter

Välj en Svanen märkt produkt som är bra för både dig och miljön! På Nordsjö har vi ambitionen att utveckla färgsystem med så liten miljöpåverkan som möjligt. 

Arbetet med detta är ständigt pågående och vi lägger hela tiden nya varor till listan över miljömärkta produkter. Se våra utomhusprodukter här!

Hämtar data, vänta...