Nordsjö Visualiser

Visualisera kulören direkt på väggen
Se
Fondvägg

Trendspaning 2020 - Fondväggen

Fondväggen är äntligen tillbaka på trendlistan - i en lite mer modern och kreativ skepnad. Perfekt för att skapa en snabb och enkel förändring i ditt hem och utmärkt som helgprojekt.

Trender inom färg och inredning förändras och förnyas titt som tätt - och ibland känns det nog som om vi inte riktigt hann med en stil innan en ny trend dök upp. 

I Sverige och Norden så älskar vi verkligen att hoppa på och testa nya trender. Och även om vi inte är riktigt redo att säga farväl till 2019 års inspirerande trender - så kan vi i alla fall ta en check på vad 2020 har att bjuda på. 

 

TRENDSPANING 2020 - FONDVÄGGEN

En trend som gläder oss att den är tillbaka, är den klassiska fondväggen som vi nu får se i en mer modern och kreativ skepnad. Fondväggen som går att skapa och variera i alla möjliga former och färger, är perfekt för oss trendmedvetna som älskar att följa med i trender och som vill förnya ofta i våra hem. 

Fondvägg kök
Fondvägg kök
Vi har målat fondväggen ovan med kulörerna Nordsjö hazy morning och UN.00.53.
Den dekorativa målningen vid hundarna är målad i kulören Heart Wood. 

DET PERFEKTA HELGPROJEKTET

Vi här i Norden älskar trender och att förnya i våra hem. Vi vill experimentera och testa nya stilar och kulörer.

Att måla om är verkligen ett av de enklaste och roligaste sätten att förnya sitt hem på. Och det som är så fascinerande med färg är att det både är ett billigt och snabbt sätt att förändra och förnya ditt hem på.
Ibland kan färg förändra så pass mycket att det nästan skapar ett helt nytt hem eller rum. 

Fondväggen som nu har kommit att glida över hörn, sträcka sig en bit upp i taket, fungera som rumsavdelare, i en form av breda färgstarka ränder och vågade mönster.
Tips! Testa gärna att kombinera matta och blanka färger, det kan ge spännande ljuseffekter.

Måla fondvägg
Måla fondvägg
Fondvägg

-

De flesta av oss lever i en vardag där tiden inte alltid räcker till och vi blir dessvärre mer och mer stressade. Vi hinner inte med allt som vi ska och vill göra och letar därför efter snabba, kreativa lösningar.

Fondväggen är helt enkelt ett perfekt alternativ för oss som gillar en snabb förändring. För att måla en vägg går ju betydligt mycket snabbare än att måla fyra.
En annan positiv sak med att måla en fondvägg är att du slipper tömma rummet på möbler och målningen kan bli klar på bara några timmar. Ett perfekt helgprojekt helt enkelt!


Här nedan får du några enkla tips på hur du kan skapa din egna trendiga fondvägg där hemma. Så låt dig inspireras av våra underbara bilder.

-

En klassisk fondvägg har traditionellt handlat om tre vita väggar och sen en mörkare fondvägg. Men tiderna och trenderna förändras.
Många provar att laborera med kulörer, leker med mönster eller varför inte placera fondväggen i taket?  

Att skapa en mysig och bohemisk känsla i sovrummet behöver absolut inte vara krångligt eller dyrt. 
När du målar taket och en bit av väggen i en mörkare kulör så känns takhöjden automatiskt lägre och myskänslan uppenbarar sig per automatik. Här har vi målat med den varma kulören Nordsjö smooth maple. 
  

Måla tak
Måla takGenom att låta fondväggen fortsätta upp i taket så uppstår en spännande effekt som roar ögat. Här har vi målat med den charmerande kulören B7.10.59. 
Vill du ha mer rosa inspiration?
Klicka här. 

Rosa fondvägg

-

En fondvägg kan även fortsätta in på de andra väggarna. På så vis skapar du ett intressant djup i ditt rum.

Vardagsrum inspiration
Vardagsrum inspiration

-

Väggen nedan är målad i den smörigt solgula NordsjöTuff. 

Måla fondvägg
Måla fondväggVÅGA FÄRG 2020

2020 handlar mycket om mörka kulörer och att våga leka med färg och material. Maximalismen är trendigare än någonsin och more really is more.

Har du svårt att släppa tanken på en mörk kulör men kanske inte riktigt vågar? Satsa då istället på en eller två fondväggar. Det kan ge samma effekt, men utan att förminska rummet alltför mycket. 
Den läckra kulören nedan heter Intense Marseille.

Mörka matta väggar
Mörka matta väggar
Färger
Färger

-

Här ser vi den klassiska fondväggen där en vägg målats i en mörkare nyans för att ge rummet ett tydligt avslut och en härlig karaktär.
Den naturligt vackra kulören heter Tallkotte. 

Måla fondvägg
Måla fondvägg

-

Den mörka looken är såklart även trendigt i sovrummet. Här kan vackra och karaktärsfulla kulörer som Deep Melun och Nordsjö cobalt night skapa ett lugn och en djup karaktär i ditt rum.
Sovrummets fondvägg här nedan är målad med den rödbrun-grå Deep Melun. En vacker karaktärsfull kulör som ibland kan uppfattas som lite lila. 

Fondvägg sovrum
Fondvägg sovrum
Väggarna ovan är målad med Deep Melun och Årets kulör 2020 Tranquil Dawn. 
Väggarna ovan är målad med Årets kulör 2020 ​Tranquil Dawn, Nordsjö cobalt night och Deep Melun.

-

Det går inte att undgå känslan att det är något speciellt med att vakna upp i ett hotellrum. Allt känns lite lyxigare och mer stilrent. Om du vill skapa den känslan hemma i ditt sovrum så är det less is more som gäller i din inredning - men inte i ditt val av kulör!
Skapa en känsla av ombonad lyx och elegant hotellkänsla genom en stilren inredning och mörka, mustiga kulörer på din fondvägg. 

Vill du ha mer so
vrumsinspiration? Klicka här. 

Fondvägg sovrum
Fondvägg sovrum

-

Om du vill skapa en känsla av att rummet känns större - så kan du med fördel använda en mörkare kulör på en av kortväggarna. Om rummet är avlångt så kommer rummet därmed att upplevas som bredare och mer kvadratiskt. 
Läs mer om Trenden 2020 - Våga måla och inreda mörkt. Klicka här. 

Mörk fondvägg
Mörk fondvägg


GREY IS THE NEW WHITE

I den grå kulörskalan så kan man enkelt skapa en lugn och behaglig atmosfär i sitt rum, men även en skön attityd – allt beroende på vilken ljus- och mörkhetsskala man väljer. 
Den grå färgskalan är trendigare än någonsin och nu vill vi både inreda och måla vårt hem med den ljuvliga grå paletten. Grey is the new white helt enkelt. 

Ett kök i trendigt grått, med lekfulla och färgglada detaljer, är alltid ett säkert kort. Vi har målat fondväggen med kulörerna ​Nordsjö hazy morning och UN.00.53.

-

Här i det inbjudande burspråket så ville vi skapa känslan av ett angenämt kryp-in med hjälp av en mörk, djupgrå kulör.
Inred gärna ditt burspråk med en dämpad belysning och mjuka textilier i en harmonisk färgskala för att inte ta bort fokus från den vackra kulören (och utsikten såklart). 

Läs mer om hur du inreder och väljer rätt grå
här. 

-

En annan stark trend 2020 är att inredningen mer och mer ska spegla vår personlighet och vi ska våga vara lite extra modig och utmanande i våra hem.
En fondvägg är då ett perfekt val då det både tilltalar de som är mer vågade i sin stil och de som är lite mer osäkra.

Fondväggen ger oss nämligen mod och möjlighet att våga vara lite extra djärva och skapa något spännande och personligt på en mindre yta.

Fondvägg inspiration
Fondvägg inspiration
Fondvägg inspiration

-

Här ser vi ett exempel på en lite mer vågad fondvägg som bjuder på underbara kontraster, tydlighet och skarpa kulörer. Vi har målat med kulörerna NordsjöKärlek och NordsjöRar. 

Måla tak

-

Naturmaterial som rotting, terrakotta, trä och mjukt läder fortsätter att vara en framträdande trend under 2020.
I kombination med den varma, rostiga paletten skapar det en vacker harmoni i ditt hem. 

Här har vi valt att måla en horisontell fondvägg i den mjuka kulören Nordsjö soft pink.

Fondvägg
Fondvägg

-

Detaljer i dämpade grårosa kulörer och rustik lera är vackert att kombinera med den varma paletten på väggarna. 
Här är vardagsrummet målat med bärnstenstonen Spiced Honey.

Vill du se om kulören passar in i ditt hem? Testa Colour Tester som är ett smidigt verktyg med färg och mini-roller i ett. 
Klicka här för att beställa ditt prov redan idag. 

-

Här ser ni exempel på hur ett rum kan upplevas helt annorlunda beroende på var man väljer att måla fondväggen. 
Även här ser vi de brända tonerna, terrakotta, brunt och detaljer i trä.

Fondvägg
Fondvägg


 

OVÄNTADE DETALJER

En fondvägg är även ett perfekt sätt att använda sig av när man vill framhäva detaljer som vackra fönster och dörrar. Bara genom att måla en enkel detalj runt fönstret så uppstår en spännande effekt som verkligen roar ögat. 

Kulören på detalj, samt vägg till höger är årets kulör 2019 - Spiced Honey. Övriga ytor är målad i den vackra kulören, Nordsjö unicorn white.

Fondvägg kök
Fondvägg kök
Vägg till höger samt detalj runt fönster är målat i Spiced Honey. 

-

TÄNK UTANFÖR BOXEN

En fondvägg behöver inte vara statiskt på en vägg - utan den kan gärna få fortsätta in på de andra väggarna. På så vis skapar du ett intressant djup i ditt rum, eller känslan av ett eget rum i rummet som ni kan se här nedan.

Här har vi valt att måla och inreda ett oanvänt kryp-in med bland annat den mjuka och dämpade gröngrå kulören Tranquil Dawn. De övriga kulörerna som vi ser på bilden är Nordsjö calm retreat och Nordsjö beach day.
Läs mer om Tranquil Dawn - Årets kulör 2020
här.

Tranquil dawn fondvägg

EN STATEMENT FONDVÄGG

Om du är ute efter att framhäva någon speciell detalj i rummet, som en tavla, en vacker fåtölj eller en golvlampa, så är fondväggen perfekt att jobba med. Se bara här nedan hur den stilfulla golvlampan framträder i rummet. 

Vi har målat fondväggen i den smaskigt rosa Nordsjö raspberry shake, Årets kulör 2020 Tranquil Dawn och den mörkgrå Nordsjö darkened storm. 

Fondvägg
Fondvägg

-

Extra dekorativt och effektfullt blir det med en fondvägg om du har flera rum som ligger i fil. Här har vi målat med kulören Spiced Honey och fondväggen längst in med Heart Wood. 

-

En unik och iögonfallande fondvägg - som bryter av från resten av rummet - behöver absolut inte innebära starka kulörer och mönster. Här kan du även välja en kulör med en liten kontrast, eller varför inte samma kulör fast med en annan glans. Det kan skapa oväntade och häftiga blickfång. 

Här nedan har vi valt att måla med dekorativa rutor och diamanter. Såhär enkelt skapar du rutor eller diamanter på dina väggar.
Klicka här för vår enkla guide

Rutig fondvägg
Rutig fondvägg


 

EN LEVANDE FONDVÄGG

Våga dig på ett spännande uttryck på väggen. Blanda olika kulörer och skapa nyansskiftningar, så kan du få fram ett uttryck som känns både harmoniskt och personligt. ”Ombre” är en målarteknik som används flitigt av inredningsdesigners och stylister och får verkligen väggen att bli mer levande. 

Så här enkelt skapar du tekniken på dina väggar. Klicka här. 

Måla fondvägg
Måla fondvägg
Ombre fondvägg
Ombre fondväggBor du litet eller har du kanske ett rum som kräver olika funktioner, så är fondväggen perfekt som ett sätt att avgränsa och skapa en känsla av ett rum i rummet.
Sovrummet nedan behövde en yta för ett hemmakontor så här valde vi att måla dekorativa trianglar anpassade efter skrivbordets mått. 
Vi har målat med de vackra kulörerna Glowing Calais, P7.08.76, ON.01.87, RN.01.61 och NN.00.76.

Läs mer om vår hemmakontor inspiration.
Klicka här

FondväggDEKORATIVA RÄNDER SOM FONDVÄGG

I detta harmoniska sovrum - som har en utsikt som slår det mesta - så har vi målat väggen bakom sängen i några dekorativa ränder. Här blir fondväggen som en stor och lyxig sänggavel. 

Vi har målat med kulörerna Tranquil Dawn, Nordsjö darkened storm, Nordsjö distant shadow och Nordsjö picnic dream. 

Fondvägg sovrum
Fondvägg sovrum

-

Med hjälp av kulörstarka ränder på din vägg så skapar ni en personlig och unik vägg i sovrummet. Här har vi valt att måla en fondvägg bakom sängen med lite mer mörka vågade kulörer. Tranquil Dawn som är målad på sidoväggarna samt i taket harmoniserar vackert till fondväggens palett.

Vi har målat med kulörerna Tranquil Dawn, Nordsjö darkened storm, Nordsjö picnic dream och Nordsjö flame orange.

Randig fondvägg
Randig fondvägg

PLOCKA UPP KULÖREN I RUMMETS DETALJER

Ibland kan det vara en fördel att plocka upp kulören i fondväggen genom att låta den återkomma i övriga detaljer i rummet. Det kan vara i en vacker vas, ett kuddfodral i soffan eller sängen, en pläd eller en matta. Annars kan fondväggen ibland ge känslan av att den lever sitt egna liv vid sidan av rummet. Tänk på att inte matcha för mycket bara - utan skapa en balans och ett flöde i ditt rum.

Fondvägg
Fondvägg


VISUALISERA MED VISUALIZER

Ett enkelt sätt att hitta din favoritkulör till fondväggen är att testa vår färgsättningsapp, Nordsjö Visualizer. Med hjälp av detta enkla verktyg så kan ni färgsätta väggarna direkt i rummet – utan att ens måla en droppe färg. I appen kan du testa hundratals kulörer och se hur dina väggar förvandlas direkt på din skärm.

Experimentera fritt tills du känner att du har hittat en perfekt kulör till din fondvägg.
Klicka här för att läsa mer.

Fondvägg Visualizer
Fondvägg Visualizer
Grön fondvägg
Grön fondvägg


 

MÅLA MED RÄTT FÄRG

Hallen, köket, barnrummet, vardagsrummet eller sovrummet – naturligtvis vill vi ha lika snygga väggar i alla rum där hemma. Med tanke på hur mycket det kan kladdas, geggas, målas, slabbas och blötas ner i somliga rum så är det faktiskt inte självklart.

Nordsjö har ett sortiment av inomhusfärg för hela ditt hem och alla behov.
Läs mer om rätt färg till rätt plats här och hitta den bästa produkten till dina väggar. 
Klicka här. .

Hämtar data, vänta...