Nordsjö Visualiser

Visualisera kulören direkt på väggen
Se
Måla ytterdörr, måla dörr, måla utomhus, dörrar, färg dörr

MÅLA YTTERDÖRREN

Känner du för en förändring på din fasad men har inte riktigt med energi eller tid att måla om hela huset? Varför inte måla bara din dörr! På några få timmar kan du med lite färg sätta en ny prägel på huset!

Dörrar kan se ut på många sätt - både stil- och färgmässigt. Men en sak har de gemensamt och det är att de är viktiga för totalupplevelsen av huset. Därför ska du sköta om dem noga, speciellt om de exponeras för mycket solljus, fukt och blåst.

Men kulörval och färgglädje är också avgörande för att lyfta fram den exteriöra karaktären hos huset. En tumregel är att vara trogen byggnadsstilen, men visst vågar du satsa på en mer originell kulör eller framhäva detaljer på ett lite personligt sätt.
Se våra inspirerande utomhuskulörer här. 

Ytterdörr, måla dörr, färg dörr,dörrar, husdörrar

Måla dörren på några timmar

Att måla en ytterdörr tar runt en timme per lager färg. Som en tumregel behöver dörren två lager med toppfärg för ett hållbart och snyggt resultat. Du behöver också avsätta lite tid för att tvätta av och förbereda ytan som ska målas. Allt som allt blir det ändå inte mer än några timmars pyssel för att ge ditt hus ett rejält lyft!

Två strykningar på en dag

Hur lång tid det tar innan man kan måla det andra lagret färg beror på temperaturen utomhus. Genom att använda vår snabbtorkande dörr- och fönsterfärg - One Door and Window Tech  - så kan man måla båda strykningarna samma dag.

TÄNK PÅ att även vindstyrkan kan spela in när det kommer till torktiden. På färgburkarna är det alltid angivit en torktid, och den är baserad på en utetemperatur på 23 grader och 50% luftfuktighet. Vid lägre temperaturer förlängs torktiden, det får man komma ihåg att ta hänsyn till.

gröna ytterdörrar, måla ytterdörrar, färg ytterdörr, måla dörr

Allt du behöver för att måla om dörren


Här är en checklista på alla verktyg och tillbehör du behöver:

TILL FÖRBEREDELSERNA

 • Sandpapper, grovhet max 120
 • Maskeringstejp
 • Något att täcka golvet med Verktyg
 • Målartråg
 • Roller, 10 cm bred
 • Pensel i syntetborst av god kvalitet


TILL RENGÖRINGEN

 • Nordsjö Hustvätt/ Nordsjö Målartvätt
 • Skurborste
 • Svamp
 • Två hinkar


TILL MÅLNINGEN

Vi rekommenderar vår Svanenmärkta och snabbtorkande One Door & Window Tech som är vår bästa dörr och fönsterfärg och som du även kan använda till dina utemöbler, staket och räcken. Vattenburna One Door & Window Tech är en mycket snabbtorkande akrylatfärg, vilket gör att du kan måla klart på en och samma dag. Den unika sammansättningen gör att glans- och kulörbeständigheten är betydligt bättre än traditionell fönsterfärg.

Nordsjö One Door & Window Tech – utmärkande produktegenskaper

 • Snabbtorkande - måla klart dina dörrar och fönster på en dag
 • Utmärkt täckförmåga
 • Utmärkt glans- och kulörbeständighet
 • Självrengörande
 • Fyllig konsistens för smidig applicering
 • Miljömärkt med Svanen

SÅ HÄR MÅLAR DU DIN YTTERDÖRR
 

1. TVÄTTA
Tvätta dörren i god tid innan den ska målas så att den är torr. Ifall det är en dörr som ska målas om, använd Nordsjö Målartvätt. Skulle det finnas påväxt (alg och mögelsporer) så rekommenderar vi Hustvätt.
Följ anvisningarna på flaskan, och skura sedan med en skurborste eller svamp. Var noggrann och försök komma åt i alla skrymslen och vrår på dörren.Tvätta sedan bort alla rester av rengöringen med vanligt vatten så färgen kan fästa så bra som möjligt.

2. SLIPA
För att garantera att färgen fäster så bra som möjligt är det viktigt att gå över dörren med t.ex. sandpapper. Vi rekommenderar ett sandpapper med grovhet på högst 120. Det ruggar upp underlaget lite lagom och ger färgen perfekta förutsättningar för att flyta ut på bästa sätt. Borsta bort slipdammet med en borste eller sopkvast och torka av med en torr mikrofiberduk.

3. TEJPA
Det kan kännas som överdrivet att tejpa med maskeringstejp runtom, man kan väl bara måla försiktigt? Detta är upp till dig, men vi vill verkligen tipsa om att du ofta tjänar tid på att göra jobbet med tejpen för att sen kunna måla snabbare snarare än att måla långsamt och försiktigt. Det blir enklare att få det där riktigt proffsiga resultatet helt enkelt.

4. DAGS ATT MÅLA 
Innan du börjar är att se till att du har alla verktyg du kommer behöva inom räckhåll. En fuktad trasa nära till hands är dessutom alltid en bra idé för att kunna torka bort eventuellt spill. 
Tänk på att underlaget skall vara torrt (max 16% fuktkvot) och väl rengjort från smuts, påväxt, damm och pollen.

Nymålning: Allt nytt trä impregneras med Tinova Wood Base Oil och grundmålas med Tinova Primer Exterior.
Ommålning: Trärena ytor impregneras med Tinova Wood Base Oil och grundmålas med Tinova Primer Exterior.
Sedan är det bara att röra om ordentligt i färgburken och börja måla!

FÖRSTA STRYKNINGEN
Det lönar sig att lägga upp en plan för i vilken ordning delarna/områdena ska målas. Tänk dig att dörren består av flera separata fält och börja innerst för att sedan jobba dig utåt. Använd roller överallt du kommer åt, den är lättast att få färgen jämn med. Genom att vinkla rollern kommer du märka att den kommer åt förvånansvärt bra även i hörn och krokar. Gå sen över detaljerna med den mindre penseln.
När första strykningen är avklarad så plastar du in verktygen om de ska användas snart igen, annars gör du rent dem. Roller och pensel kan doppas i färg innan de plastas in så de inte torkar ut till nästa strykning.

ANDRA STRYKNINGEN
När du är säker på att färgen fått tillräckligt tid att torka är det dags för andra och sista lagret. Här är det viktigt att vara systematisk och hålla koll på var du redan målat (vilket såklart inte kommer synas lika tydligt som vid första strykningen) så du får ett jämnt lager färg över hela dörren. När du målat klart avlägsnar du genast maskeringstejpen – kanten blir finare och jämnare om färgen inte hinner torka in över tejpen, så dra bort den medan färgen fortfarande är blöt! Låt däremot eventuella filtar eller papper du lagt ut för att skydda golvet ligga kvar tills färgen torkat helt så du inte rör upp damm som kan fästa sig i färgen annars.

TIPS!

- Var noga med förarbetet - det lönar sig alltid i längden
- Rör om färgen före användning.
- Måla inte i direkt solsken, under +5°C eller vid en hög relativ luftfuktighet (över över 80%)
- Häll inte ut färg i avloppet. Lämna i stället in den överblivna färgen och verktygen som du använt till din lokala miljöstation.

Svårare än så är det faktiskt inte att få en proffsigt målad ytterdörr!

Hämtar data, vänta...