Nordsjö Visualiser

Visualisera kulören direkt på väggen
Se
färgsättning, välja färg utomhus, husfärg, färg till hus, utomhuspalett

DAGS ATT MÅLA OM HUSET – TIPS OCH INSPIRATION FRÅN NORDSJÖS KULÖRCHEF

Dags att måla om huset? Att välja kulör till sitt hus kan både vara en rolig och inspirerande uppgift - men kanske även lite utmanande för vissa. Läs mer om våra professionella tips vad man bör tänka på i sitt val av kulör.


Drömmen om ett vackert hus innebär inte bara en snygg arkitektur och design – utan här spelar både färg och kulör en stor roll för helhetsintrycket. Att välja rätt färg och rätt kulör till sin fasad och husets detaljer som fönster, dörrar, balkong, vindskivor mm är inte alltid ett lätt beslut.

I mer än 100 år har vi på Nordsjö utvecklat färg av högsta kvalité och med de senaste innovationerna för att ditt hus ska stå emot väder och vind, och se vackert ut år efter år och för kommande generationer. Vi har även då som nu gjort allt för att inspirera dig med kulörer för att du ska känna dig trygg i ditt kulörval, både när du köper nytt och när det är dags att måla om. För detta med kulörer är inte lätt och speciellt utomhus blir det ännu svårare.


Underbara snickarglädje! Här har vi valt att färgsätta den vackra verandan - som ni ser till höger - med den stiliga och ljust gröngrå Misty Paris och detaljerna i den lite mer djupare gröngrå Intense Paris.VAL AV FÄRGTYP

Vid val av färgtyp – alltså produkt – så rekommenderar vi i första hand att man fortsätter med samma typ av färg som fasaden är målad med tidigare. Är man osäker på vilken typ av färg huset är målat med, så är vårt råd att ta med en färgflaga till din Nordsjö-butik så hjälper de dig med att bestämma färgtyp.

Är huset omålat, då finns det flera olika typer av fasadfärg att välja mellan. Notera att beroende på vilken färgtyp man väljer så rekommenderar vi olika förbehandlingsmetoder för att uppnå det bästa slutresultatet.

Läs mer om skillnaden mellan de olika färgtyperna samt våra råd i val av produkt HÄR.


Vår premiumprodukt - Nordsjö One Super Tech - har extremt bra täckförmåga, kulörbeständighet och är enkel att arbeta med. Men framför allt är den självrengörande och skyddar din träfasad år efter år


VAL AV KULÖR

När det kommer till val av kulör så har man även här en del saker som man bör tänka på, men man har ändå möjligheter att laborera och våga sig på att testa nytt. Ett säkert och för många ett tryggt val är att välja samma kulör som huset alltid haft och en gång målades i. Då får du med största sannolikhet en säker förankring i husets och områdets kulturarv.

Men om ni - som oss på Nordsjö – som verkligen älskar färg och kulör, skulle vi istället tipsa er att passa på att göra en förändring och måla om huset i en ny vacker palett. Kanske någon kulör du sett på ett annat hus eller ett hus liknade ditt som du gillar, knacka på och fråga om kulören – personen blir säkert både glad och stolt över sitt kulörval när hen hör att någon annan också gillar det.


På bilden till vänster ser vi den mysigt gröna kulören S 2010-G40Y. Här har man valt att måla både fasaden och husets detaljer i samma kulör för att skapa en harmonisk helhet. Fasaden till höger är målad i den vackra, dämpade Djurgårdsgröna kulören Spring wind.

Se vår enkla guide hur du målar dina fönster. Klicka här. 

"ATT VÄLJA RÄTT KULÖR KAN VARA SVÅRT"

Ann-Charlotte Linde som arbetar som nordisk kulörchef på Nordsjös huvudkontor i Malmö, har färgsatt tusentals hus genom åren till både privatpersoner, kommuner och företag i Norden. Hon har även skapat många vackra och inspirerande kulörpaletter – där några är speciellt framtagna för fasader och husets detaljer.

Att välja rätt kulör till sitt hus handlar lika mycket om att skapa en harmoni med omgivningen som att locka fram det unika med just ditt hus. Med hjälp av färg och kulörer kan du påverka om huset upplevs som klassiskt och stilrent eller mer charmigt och inbjudande. Om man väljer en grå fasad med vita detaljer så får man en mer stilren känsla medan en grön fasadkulör med röda detaljer ger ett mer charmerande intryck. 

– Att välja kulör för utomhusmålning är svårt – det finns tusentals kulörer att välja på! Det viktigaste är att välja en vacker men samtidigt tidlös kulör så fasaden känns inspirerande under många, många år. Det är viktigt att man noggrant planerar och funderar igenom sina färgsättningsidéer och även provar dessa praktiskt, för det är mycket som ska klaffa för att man ska få ett lyckat slutresultat, säger Ann-Charlotte.
Det krävs lite arbete och hjälp från oss som har den kunskapen. Man måste förstå hur olika kulörer samverkar och påverkar varandra, och i slutänden – hur de uppfattas på små och stora ytor utomhus.


Ann-Charlotte....
-Vad skulle du säga är det viktigaste man ska tänka på när man är i startgroparna att måla om?

När du ska välja kulör till din fasad så finns det en del saker som man kan tänka på för att det ska bli så bra som möjligt. Husets arkitektur och omgivning spelar stor roll - men även traditioner och var i landet du bor kan påverka vilka kulörer som passar bra.

Det är viktigt att ta kontakt med bygglovsavdelningen i din kommun - det kan finnas vissa områden där bara en viss kulörskala är tillåten och ofta kräver större förändringar av fasadens färgsättning bygglov.
 

-Färgsättning till kunder är något som du arbetat mycket med under åren. Men hur går dina tankar – och hur brukar du lägga upp arbetet när du får in en förfrågan från en kund?

Jag utgår alltid från husets arkitektur, angränsande byggnader och var huset ligger. Ofta är det också en del kulörer givna och måste tas hänsyn till – allt från takets kulör, fönstren som inte ska målas om till tegel på tillbyggnader. Helheten är viktig – för husägaren och för dess grannar.
 

Fasaden är målad i den vackert vita Light Sand. 


 

-Uttrycket ”smutsig kulör” är något som man ofta hör när det kommer till utomhuskulörer. Vad menar man med det?

En ”smutsig” eller ”dämpad” kulör har en viss svarthet i sig i förhållande till mättnaden som gör att kulören inte upplevs som självlysande. Generellt kan man säga att kulörer som upplevs som ”smutsiga” oftast blir bäst på fasaden. Kulören förstärks nämligen när den kommer upp på en stor yta som en fasad och därmed blir intrycket av den mycket ljusare och starkare. Ett ljust hus kommer se större ut än ett mörkt och ett mörkare fasad smälter som regel mer in i omgivningen än en ljus.
 

-Blått hör man ofta att det är många som är rädda för att måla sitt hus med. Vad är dina tankar runt detta och vad är ditt råd om man vill ha ett blått hus?

Man får tänka på olika sätt beroende på vilket hus man har och var det ligger. För historiskt viktiga byggnader och i skyddade miljöer (K-märkta) är det viktigt att följa de riktlinjer som finns och gärna ta hjälp av en byggnadsantikvarie. Om man däremot har ett ”normalhus” och man väljer kulörer som är behagliga utomhus och är harmoniska med varandra och omgivningen så tycker jag blått kan fungera i väldigt många fall.


-Kan man säga att vissa hustyper passar bättre i vissa kulörer än andra?

Ja varje typ av arkitektur har sin tanke, uttryck och kulörpalett – de hör ihop på ett sätt som är svårt att bryta mot.


 

-Hur mycket skiljer sig kulörprovet i butik mot hur det ser ut i verkligheten och i dagsljus?

När en kulör kommer upp på en så stor yta som en fasad blir intrycket av den mycket ljusare och starkare. Vårt tips är att alltid köpa en provburk i den kulör du tänkt dig, måla upp en kvadratmeter på en bit masonit eller annan skiva och ställ ut mot fasaden. Gör gärna detta i de olika väderstrecken och vid olika tidpunkter, så att du vet att du valt rätt kulör.

Vitt fasadfärg och blått fönster

-Kan kulören upplevas annorlunda om huset är placerad i en skog/ nära naturen kontra i en stadsmiljö?

Absolut – omgivande kulörer påverkar hur vi uppfattar kulörer och kontraster förstärks - stora skillnader i ljushet och kulörstyrka syns alltid tydligt. En ljus fasad framstår tydligt i en grön skogsmiljö medan den kanske smälter in i helheten i en stadsbild. Vill man att ett hus ska smälta in i miljön eller sticka ut med att vara avvikande mot omgivningen?


-Hur ska man lyckas skapa en harmonisk helhet med sin fasad och hur vet man att den kulör man väljer till fönstren och övriga detaljer kommer passa till fasadkulören?

Man får testa sig fram helt enkelt – hålla kulörerna mot varandra och se att det ser ”bra” ut. Ett enkelt sätt är att hitta ett hus med en färgsättning man gillar och sedan ta reda på om det passar på ens eget hus. Tycker man det är för svårt så kan man få hjälp med bra kombinationer på vår hemsida och i våra butiker. 

-Finns det något kulörområde som man bör undvika när man ska färgsätta sitt hus?

Kulörer som inte traditionellt använts på byggnader och som inte finns på stora sammanhängande ytor i naturen sticker alltid ut. Lila och turkost är kulörer som hamnar utanför det traditionella. Sedan är såklart alltför starka och rena kulörer något som man bör undvika i alla kulörområde.


-Trender är något man pratar mycket om inomhus – men hur kommer det sig att det inte är lika populärt även utomhus?

Visst kan man prata om trender utomhus – men trendcyklerna är mycket längre och följer den typ av arkitektur som är intressant i olika perioder.

-Vad har vi haft för ”trender” de senaste 5-10åren när det kommer till utomhuskulörer?

Gråskala från vitt till svart har varit mycket populärt och är fortfarande. Men man ser parallellt ett ökat intresse för historia och det genuina och det gör att andra kulörområden – främst gulröda nyanser – har kommit starkt tillbaka.


-Vilka skulle du säga är de mest populära utomhuskulörerna just nu?

Olika vita och grå nyanser är det som är populärast.

-Finns det något som man ibland kan glömma bort när man ska måla om sitt hus?

Titta på alla delar och ytor på huset och hur de fungerar mot omgivningen. Grunden är en viktig övergång till markbeläggningen och ska grunda huset. Generellt kan man säga att en mörkare kulör gör sig bra – men det beror på husets konstruktion och vad grunden möter för material. Plåtdetaljer som fönsterbleck och stuprör kan behöva en uppfräschning – det kan göra skillnad mellan ok och superfin.

Ska du måla om huset i år? Måla huset på halva tiden? Se våra tidsbesparande tips här!
5 BÄSTA TIPSEN FÖR EN LYCKAD FÄRGSÄTTNING

1. TA EN PROMENAD

Det bästa tipset vi kan ge dig är att promenera runt och kulörspana – då är chansen stor att du hittar kulören för ditt hus!

2. PRATA MED GRANNARNA

Kanske någon kulör du sett på ett annat hus eller ett hus liknade ditt som du gillar, knacka på och fråga om kulören – personen blir säkert både glad och stolt över sitt kulörval när hen hör att någon annan också gillar det.

3. STÄM AV MED KOMMUNEN

Ta kontakt med bygglovsavdelningen i din kommun för att säkerhetsställa eventuella förhållningsregler.

4. VÄLJ DET SMUTSIGA ALTERNATIVET

Generellt kan man säga att kulörer som upplevs som ”smutsiga” – som har en viss svarthet i sig - oftast blir vackrast på fasaden. Kulören upplevs alltid starkare och ljusare när man ser dem på ett hus.
 

5. PROVMÅLA

Köp en provburk i kulören du tänkt dig, måla upp en kvadratmeter på en bit masonit eller annan skiva och ställ ut mot fasaden. Gör gärna detta i de olika väderstrecken och vid olika tidpunkter, så att du vet att du valt rätt kulör. Om du väljer en kulör som du gillar, så lovar vi att vår färg har en fantastisk kulöråtergivning och skyddar mot både väder och vind i många år framöver.
 

Hämtar data, vänta...