Tvätta fasad
Tvätta fasad

Så här tvättar du husfasaden

Har du planer på att måla huset i sommar? Vi har tipsen för att få en enkel start och det börjar med målartvätt!

Hustvätt avlägsnar smuts och påväxt

För att färgen ska fästa så bra som möjligt, rekommenderar vi att du börjar tvätta husets fasad. Det är nödvändigt att avlägsna föroreningar, påväxt och smuts. Väggarna på skuggsidan är mest benägna att få påväxt som måste tvättas bort för att förhindra tillväxt. Vår Original Hustvätt är speciellt utformad för detta ändamål.Bästa tiden att tvätta fasaden

Ifall huset är målat sedan tidigare och du nu ska måla om, så är det extra viktigt att tvätta ytan innan. Passa gärna på under en mulen dag. Använd Nordsjö Original målartvätt och påför den färdiga blandningen med svamp eller borste på den nedsmutsade ytan. Låt blandningen verka några minuter och borsta sedan ytan. Skölj noggrant med rent vatten. Var noga med att skydda glas (målartvätt etsar svagt på glas), aluminium och målade ytor som inte skall målas om.

 

Hur tvättar du husfasaden på det enklaste sättet?

När du ska tvätta husets fasad så använd en spruta, borste eller pensel. En lågtrycksspruta är lätt att använda och du kommer åt högt upp på fasaden och på svåråtkomliga platser. Dessutom kan du tvätta en större yta utan att behöva flytta stegen. Täck växter, trädäck och fönster med plast och spola av dessa ytor direkt om de kommer i kontakt med hustvätten.

Spruta på hustvätten och låt den verka. Använd sedan en borste för att rengöra husets fasad ordentligt. Du kan använda en borste med skaft som du fäster i vattenslangen för att tvätta och skrubba bort smuts och påväxt.

Skölj slutligen av fasaden med vatten. Börja med att spola av nerifrån och arbeta dig upp på fasaden och avsluta med att spola uppifrån och ner. Om det fortfarande skulle finnas ytor med smuts och påväxt så gå på dessa ytterligare en gång med borste och hustvätt och skölj av med vatten.

Vi rekommenderar inte användning av högtryckstvättare för rengöring av husfasader. Anledningen är att det höga vattentrycket kan leda till att vatten tränger in mellan fasadbrädorna, vilket i värsta fall kan leda till att fukt kommer in i isoleringen.


Vad behöver du?

Först och främst Nordsjö Original Hustvätt, finns både som färdigblandad och koncentrerad, som gör att du kommer få en riktigt ren och snygg fasad innan du ska måla. Dessutom behöver du minst en pensel och borste, helst med förlängningsskaft och en stege samt gärna en lågtrycksspruta. Vi rekommenderar ett besök hos din Nordsjöhandlare. De har de nödvändiga verktygen som gör att arbetet kan ske så snabbt och enkelt som möjligt för dig.