Nordsjö Visualiser

Visualisera kulören direkt på väggen
Se

Så här tvättar du fasaden

Har du planer på att måla om huset i sommar? Eller behöver du fräscha upp fasaden efter vinterhalvåret? Vi har tipsen och allt du behöver veta för att tvätta fasaden på bästa sätt.

Varför ska man tvätta huset med fasadtvätt?

För att säkerställa att din nya färg får bästa möjliga fäste är det nödvändigt att tvätta fasaden noggrant. Föroreningar, påväxt och smuts måste tas bort. Väggarna på skuggsidan är särskilt benägna att få påväxt, och det är viktigt att ta bort den för att förhindra ytterligare spridning.

Det är viktigt att ta hand om fasaden även mellan gångerna du målar. Underhåll din fasad genom att tvätta den regelbundet med Nordsjö Original Universal Målartvätt och Nordjö Original Alg-och mögelmedel så håller sig fasaden fin länge och du förebygger ny påväxt av alger och mögel.

Hur tvättar man fasaden bäst?
 

När du ska tvätta husets fasad behöver du en lågtrycksspruta och en borste. En lågtrycksspruta gör att du kan komma åt högt upp på fasaden, på svåråtkomliga platser. Detta gör det enklare att rengöra en större yta utan att flytta stegen. Var noga med att täcka växter, trädäck och fönster med plast och skölj direkt av dem om de kommer i kontakt med målartvätten.

Tvätta fasaden Steg-för-steg-guide
 

  1. Börja med att använda Nordsjö Original Universal Målartvätt. Innan du använder produkten, läs igenom säkerhetsinformationen på förpackningens baksida.
  2. Sätt på skyddsglasögon, handskar och övrig skyddsutrustning. 
  3. Blanda produkten efter ditt behov. För lätt nedsmutsade ytor blanda 1 del Universal målatvätt med 20 delar vatten. För starkt nedsmutsade ytor blandar du 1 del Universal målatvätt med 10 delar vatten. Använder du lågtrycksspruta kan du med fördel blanda direkt i denna. Har du en fasad som är målad med Alkydinnehållande färg ska du alltid späda 1:20 för att inte matta av färgfilmen när du underhållstvättar din fasad.  
  4. Börja med att skölja fasaden med rent vatten för att inte fasaden ska suga åt sig av målarvätten. 
  5. Spruta på Nordsjö Original Universal Målartvätt på fasaden och låt verka i 5-10 minuter 
  6. Använd sedan borsten för att rengöra fasaden ordentligt. Tvätta och skrubba bort smuts och synlig påväxt. 
  7. Skölj slutligen av fasaden med vatten. Börja med att spola av nerifrån och arbeta dig upp på fasaden och avsluta med att spola uppifrån och ner. 
  8. Om det fortfarande skulle finnas ytor med smuts och påväxt kan du upprepa behandlingen.
     

 

Efterbehandling med alg- och mögelmedel
 

För bästa resultat avsluta tvätten med Nordsjö Original Alg- och Mögelmedel som är ett färdigblandat medel för extra bra skydd mot ny påväxt. Se till att ytan är helt ren och fortfarande fuktig. Stryk därefter på alg- och mögelmedlet genom att arbeta in det i ytan med en borste. Ytan ska inte sköljas efter, utan medlet ska sitta kvar och verka i ca 24 timmar. Ska du måla fasaden ska du vänta till ytan är helt torr efter behandlingen innan du börjar måla. 

Vanliga frågor om fasadtvätt, mögeltvätt och algtvätt

Kan man använda högtryckstvätt när man tvättar huset?
 

Vi rekommenderar inte användning av högtryckstvättar för rengöring av husfasader. Det höga vattentrycket kan leda till att vatten tränger in mellan fasadbrädorna, vilket i värsta fall kan leda till att fukt kommer in i isoleringen.

För vissa högtryckstvättar kan man ställa in ett lågt tryck och med en roterande mjuk borste som tillbehör (för billack). Den här typen går att använda för fasad och tillsammans med Nordsjö Original Universal Målartvätt.

Vad tvättar man fasaden med?

Du behöver två produkter för att ta hand om din fasad på bästa sätt. Börja att tvätta med Nordsjö Original Universal Målartvätt som du späder ut efter behov och avsluta sen med Nordsjö Original Alg- och Mögelmedel för att motverka mögel- och algpåväxt. 

Bästa tiden att tvätta fasaden

 

Tvätta fasaden är något du kan göra när som helst under året, så länge det är plusgrader. Bästa vädret för att tvätta fasaden är en mulen dag, undvik dagar med full sol. När du ska efterbehandla med alg-och mögelmedlet ska du undvika dagar med mycket vind och regn eftersom produkten inte ska sköljas bort eller hamna i marken.

Hur lång tid innan man ska måla ska man tvätta huset?

 

Eftersom fasaden måste vara torr och efterbehandlingen ska ha hunnit verka 24 timmar i väder utan regn, är det bra att behandla fasaden 2 dagar innan du planerar att måla ditt hus. Kontrollera med en fuktmätare att fuktkvoten är under 16% innan du börjar måla.
 

Vad händer om man inte tvättar huset innan målning?
 

Den främsta anledningen till att du ska ta dig tid och tvätta fasaden är att färgen kommer sitta mycket bättre när du målar. Hoppar du över detta steg ökar risken för att färgen fäster sämre.

 

Vad händer om man målar över mögel?
 

Om man inte tvättar fasaden ordentligt och inte efterbehandlar med alg-och mögelmedel ökar risken att du kan få påväxt direkt på fasaden, trots att den är nymålad. Målar man in mögel och mögelsporer i färgskiktet, resulterar det i dålig vidhäftning samt snabb beväxning på den nya färgytan. Det blir mycket svårare att bli av med en sådan påväxt eftersom den ligger skyddad under det nya färgskiktet.

Hämtar data, vänta...