Nordsjö Visualiser

Visualisera kulören direkt på väggen
Se

SÅ HÄR RENGÖR OCH FÖRVARAR DU DINA PENSLAR

Har du målat färdigt och är osäker på hur du ska rengöra dina penslar? Följ vår enkla och miljövänliga guide hur du rengör och förvarar dina penslar och rollers på bästa sätt!

De flesta vet hur viktigt det är att måla med en kvalitetsfärg och lägger ner mycket tid på både val av kulör och färgtyp. Men tyvärr så kan man ha en annan inställning när det kommer till val av penslar och rollers.
Det är många som nöjer sig med ett billigt pensel- eller rollerset som man sedan slänger direkt efter användning.

Men en riktigt bra pensel och roller ger många fördelar vid målning. Behagligare grepp, bättre färgupptagningsförmåga, bättre täckförmåga och betydligt finare finish som ger ett snyggare slutresultat.
Så följ vår enkla guide här nedan hur du vårdar dina penslar efter avslutat arbete.

INGET MER SLIT OCH SLÄNG TÄNK

Istället för slit och släng-tänket så borde alla investera i två, tre rejäla kvalitativa penslar och vårda dessa med omsorg, säger Nordsjös appliceringstekniker Stefan Wahlberg.
- Penslarna slits inte om du tar hand om dem på rätt sätt. Och det bästa är att om du är noggrann med din rengöring - så kommer dina penslar bara bli bättre och bättre med tiden. Så du kommer kunna ha en stor nytta av de under en längre tid samtidigt som du i slutändan även sparar pengar.

Och penselvården är knappast något större projekt! Läs vår miljövänliga guide hur du rengör och förvarar dina penslar på bästa sätt! 

MITT UPPE I MÅLNINGEN?

Är du mitt i målningsprojektet och vill hålla penslarna fräscha över natten? I så fall så behöver du inte rengöra dem ordentligt. Doppa penslarna i lite färg, svep in dina penslar och roller i plastfolie eller lägg dem i en lufttät plastpåse. Förslut kring skaften med maskeringstejp och förvara i ett torrt rum i upp till två dagar. Hur enkelt som helst! 

Läs mer om hur du målar dina väggar här.  

SÅ HÄR RENGÖR DU DINA PENSLAR PÅ BÄSTA HÅLLBARA SÄTT

 1. När du har målat klart är det dags att ge dina penslar och roller en ordentlig rengöring. Skrapa först av så mycket färg som du kan ner i färgburken.

 2. Om du har använt en vattenburen färg så kan du kan du helt enkelt blötlägga dina penslar eller din roller i varmt vatten tillsammans med lite diskmedel i ungefär två timmar. Skölj och torka dem med en ren trasa och förvara dem på ett torrt ställe för framtida användning.

  TIPS! Har du också funderat över vad hålet i penseln är till för? Häng upp penslarna på en spik där de kan torka i lugn och ro tills du är redo för ditt nästa måleriprojekt. 

 3. Vattnet och behållaren som du har rengjort dina penslar i lämnar du in till din närmsta miljöstation eller återvinningscentral som kan ta emot farligt avfall. 
  Läs mer på din kommuns hemsida om var din närmsta station finns. 

  Men det viktgaste att komma ihåg är att man inte ska hälla ut sin penseltvätt i avloppet!
   

 4. Har du använt lösningsburna färger? Häll en liten mängd lösningsmedel (finns i ditt lokala byggvaruhus) i en liten burk och rengör penseln mot burkens sidor för att komma åt ordentligt. Blötlägg den ungefär i två timmar och torka den med en ren trasa och förvara den på ett torrt ställe för framtida användning.

 5. Häll aldrig lösningsmedel i vasken. När du har rengjort dina penslar sätter du ett lock på burken och låter dem stå i 24 timmar. När färgen har sjunkit till botten kan du hälla tillbaka resten av lösningsmedlet i flaskan för framtida användning.

  Låt färgen torka i burken innan du slänger den som farligt avfall på en miljöstation
  Försök att använda en så liten burk som möjligt för att inte använda mer lösningsmedel än nödvändigt – vår planet kommer att tacka dig!


 
Hämtar data, vänta...