Nordsjö Visualiser

Visualisera kulören direkt på väggen
Se

Måla om hemma – Enkel checklista

Vår praktiska checklista för när du ska måla om hemma ger dig alla verktyg du behöver för ett proffsigt resultat!

Att måla om hemma är ett enkelt och väldigt roligt sätt att förnya sitt hem på. Men trots detta så visar våra undersökningar att ungefär en av tio avstår från att göra om hemma, på grund av att de inte vet var de ska börja. Så för dig som älskar att förnya och inreda med färg men känner dig lite osäker på hur du går till väga har vi här samlat alla våra tips i en praktisk checklista, med allt du behöver veta för att få ett riktigt proffsigt resultat!

Du behöver en mängd olika verktyg tillgängliga innan du börjar måla.
Vad du behöver för att börja måla

Du behöver

• En färgburk med den kulör du har valt

• En roller och ett tråg

• Penslar – en medelstor och en liten (beroende på projekt)

• En rörpinne att blanda färgen med

• Maskeringstejp

• Tygdukar eller plastdukar (för att täcka möbler och andra föremål)

• Absorberande trasor (för att damma av väggar och torka upp spill)

• En trappstege (för att nå svåra platser)

• Lite trasor (för att ta hand om färgdroppar)

Appen Nordsjö Visualizer gör det möjligt att prova olika färgnyanser innan du börjar måla.
Hitta en kulör med Visualizer

 

1. Välja kulör

Kulören på väggarna gör stor skillnad för rummets totala utseende och känsla, så det är viktigt att det blir rätt. Om du har svårt att välja kan appen Nordsjö Visualizer ge dig ett snabbt digitalt intryck av väggfärgen, du kan prova olika nyanser med mobilkameran innan du börjar måla! När du sedan har hittat rätt kulör är det bästa tipset att köpa med dig en provburk och provmåla hemma för att se att det verkligen är rätt och ser bra ut i det utvalda rummet. 

När du sedan har hittat den perfekta nyansen räknar du ut hur mycket färg du behöver köpa, eller frågar om råd på plats i din färgbutik.

Täck vägguttag, fönsterkarmar, taklister, dörrar och allt annat som du inte vill måla med maskeringstejp.
Förbereda väggarna före målning

 

 

2. Välja rätt färgDet är viktigt att veta vilken typ av färg du ska måla med, det beror på vilket rum du ska måla och vilken egenskap den målade ytan ska få. Det är alltså inte bara kulören du ska ta ställning till, innan du stryker dina väggar med en färg som förhoppningvis ska hålla massa år av härligt liv i hemmet.
Hallen, köket, barnrummet, vardagsrummet eller sovrummet – naturligtvis vill vi ha lika snygga väggar i alla rum där hemma. Men med tanke på hur mycket det kan kladdas, geggas, målas, slabbas och blötas ner i somliga rum så är det faktiskt inte självklart att alla färgtyper passar lika bra till alla typer av rum. Nordsjö har ett stort sortiment av inomhusfärg för hela ditt hem och alla rums olika behov, så prata med din Nordsjö-butik och få råd om vilken produkt som är rätt för dig.  
 

3. Förbered och ta fram alla verktyg

 

Ta fram alla verktyg och målartillbehör så det är lätt tillgängligt. Täck för vägguttag, fönsterkarmar, taklister, dörrar och allt annat som du inte vill måla med maskeringstejp. Tänk på att sätta dit tejpen i en prydlig rak linje så att färgkanten blir lika prydlig.

Om du inte har plats att ta bort alla möbler från rummet täcker du dem med skyddsdukar eller plast i stället.
Skydda möblerna mot målarfärg

 

 

4. Täck över och skydda dina möbler

 

Det är normalt en bra idé att ta bort alla möbler från rummet, men om du inte har plats att göra det kan du täcka dem med skyddsdukar eller plast i stället. Bärpåsar i plast är ett billigt och enkelt sätt att skydda exempelvis lampor.

Du bör alltid täcka över ytan under det område där du målar, helst med papp som du tejpar fast. Färgdroppar har en tendens att hitta fram till golvet hur noggrann du än är, så det är bättre att ta det säkra före det osäkra.

För att få en helt jämn yta är det mycket viktigt att du dammar av väggarna innan du börjar måla.
Damma av väggarna

 

 

5. Damma av väggarna

 

För att få en helt jämn yta är det mycket viktigt att du dammar av väggarna innan du börjar måla. Det räcker oftast att torka av dem en gång med en torr trasa. Var särskilt noggrann i hörnen mot taket där det kan finnas spindelnät.

Det här är också ett bra tillfälle att slipa ned eventuella ojämna fläckar och ta bort eventuella gamla spikar och skruvar i väggarna. Fyll i hålen med spackel vid behov.

Låt det första lagret torka och lägg sedan på ett till vid behov. Du kan behöva ett tredje lager om du vill göra en dramatisk färgförändring.
Målning kan göra om väggarna

 

 

6. Börja måla

 

Du behöver normalt sett inte använda grundfärg på väggar som redan har målats (beroende på underlag och vilken befintlig kulör väggen har - läs hur du väljer här), så nu är det dags att öppna färgburken.

Rör om i färgen med din rörpinne och häll upp lite i färgtråget. Använd en pensel av medelstorlek för att måla väggens yttersta 10 centimeter, och måla över maskeringstejpens kanter. Använd rollern för att fylla i resten. Nyckeln till att få en jämn och slät yta är att inte ha för mycket färg på penseln eller rollern.

Tips: Vät penseln innan du börjar måla, det hindrar färgen från att krypa uppåt. Doppa penseln ungefär 1 cm i färgen och stryk av ena sidan mot färgburkens kant. Det gör att färgen inte droppar från penseln lika lätt. Det hjälper dig också att undvika att applicera för mycket färg och gör att penseln hålls ren längre.

Låt det första lagret torka ordentligt och lägg sedan på ett till vid behov. 

Tips nr 2: Måla i V- eller W-formade drag när du använder en roller, snarare än uppåt och nedåt eller från sida till sida. Det ger en jämn yta utan ränder.

 

 

Dra försiktigt bort maskeringstejpen när färgen är nästan torr.
Ta bort skyddstejpen efter att du har målat

 

 

7. Dra bort tejpen

 

Dra försiktigt bort maskeringstejpen när färgen är nästan torr. Om du väntar tills färgen har torkat helt riskerar du att dra bort hela delar med färg tillsammans med tejpen. Om det händer kan du alltid fylla i med en liten pensel.

Klart! Du bör nu ha släta väggar med en helt jämn yta.
Beundra ditt arbete

 

 

8. Ta ett steg tillbaka och beundra ditt arbete

 

Klart! Du bör nu ha släta, snygga väggar med en helt jämn yta som bara väntar på att utgöra bakgrunden till ditt "nya" hem.

Här hittar du din butik

 

Hämtar data, vänta...