Nordsjö Visualiser

Visualisera kulören direkt på väggen
Se
Grönt hus

Grön fasadfärg till ditt hus

Trenden med gröna väggar och detaljer inomhus blir bara mer och mer populärt för varje år. Det roliga är att man även utomhus har börjat uppskatta den vackra gröna paletten på fasader och trädgårdsmöbler.

Den gröna kulörskalan påminner oss om naturens harmoni och dess alla förtjusande och hänförande nyansskiftningar. Naturens gröna associeras ofta med energi, välmående och balans men sägs även fungera som stresslindrande. Det gröna skänker stabilitet och är ljuvlig i kombination med naturens egna skatter som trä, jord, sten och vackra växter.  

Den ljuvliga gröna paletten

I vår ljuvligt gröna utomhuspalett så finner vi allt från en diskret och dämpad, en ljus och stilig, en mörk och sober - men även en lite mer pigg grön.

Här ser vi en vacker grön palett med kulörerna Moss Green, S 6020-G30Y, MIsty Paris, S 2010-G40Y, Trä Grön 1, H7.15.53, Skogskant, Spring Wind, Trä Grön 2 och Trä Grön 3. 

Här ser vi den stilfulla kulören Irish moss, som är en dämpad, mörk Kromoxidgrön. Detaljerna runt fönstren är färgsatta i kulören Restful Le Havre.

Grönt hus

En grön som påminner om en grönskande tallkvist

Den varma och sobert gröngrå Moss Green - som för tankarna till en grönskande tallkvist i vårskogen - är vacker att kombinera tillsammans med en röd kulör som Cottage Red. Om du är ute efter en lite mer dramatisk effekt så kan exempelvis den mjuka, ljusa kulören Mountain Snow vara vacker att färgsätta fönster och dörrar med.

En annan vacker mörk och mer tydligt grön kulör är S 6020-G30Y. Den är behaglig att kombinera tillsammans med kulörerna Trä grön 1 och S 2010-G40Y.

Fasaden är målad i kulören Moss Green

Fasaden är målad i kulören Moss Green

Kärlek till klassiska veranda

Veranda, förstukvist, punschveranda eller sidokammare stugan som den även kallas - är både en praktiskt och välkomnande tillbyggnad av huset. Här kan man både dra av sig sina leriga stövlar, blöta jackor eller njuta av några nybakade scones och ett glas saft. 

Här har vi valt att färgsätta verandan med den stiliga och ljust gröngrå Misty Paris och detaljerna i den lite mer djupare gröngrå Intense Paris.

Fasaden är målad i kulören Misty Paris

Fasaden är målad i kulören Misty Paris

Färgsättningstips

Har du en vacker dörr eller fönster på din fasad som du gärna vill framhäva – så måla dessa i en avvikande kulör mot fasaden. Ju mer kontrast det är mellan fasad och detaljkulör – desto skarpare och tydligare framhävs det. Vill du hellre ha en mindre kontrast målar du detaljerna i en ton-i-ton kulör.

Grön magi

På det gamla snickarbordet utanför detta magiska lilla hus, så väntar både blommor och färska kryddor på att få bli omhändertagna. Här ser vi den mysigt gröna kulören S 2010-G40Y där man valt att måla både fasaden och husets detaljer i samma kulör för att skapa en harmonisk helhet.

Fasaden är målad i kulören S 2010-G40Y

En stillsam plats i skogen

Kulören H7.15.53 som för tankarna till en vacker och stillsam plats i skogen, där endast ljuden av fågelkvitter och kanske en porlande bäck hörs - är en mycket harmonisk och vacker grön. Kulören har en extra touch av gult i sig vilket gör att den samspelar vackert tillsammans med naturens gröna omgivning.

Här kan man antingen välja att färgsätta fönster och vindskivor i en mjukare vit som Fjällvit eller den ljusare grå Soft Shadow. Här nedan ser vi H7.15.53 på fasaden tillsammans med Fjällvit och den praktfullt röda Scandinavian Classic Red.

Fasaden är målad i kulören H7.15.53

En husdröm

Ett pittoreskt gammalt gatuhus står nog på många av oss husdrömmares önskelistor. Detta hus som är beläget på vackra Österlen i Skåne, har målats med den dämpade Djurgårdsgröna kulören Spring wind. Kontrasten mot den kalla betongtrappan och naturstenen skapar en skön harmoni.

Även om detaljer i rött som Scandinavian Classic Red eller en den sobert gröngrå Moss Green kan skapa ett mer harmoniskt intryck än vitt – så blir ändå känslan nedan med kulören Nordsjö white ett vackert samspel.

Gammal kärlek rostar aldrig

Fram till 1800-talet fanns det i princip inga gröna hus alls. Det beror framför allt på att de gröna pigmenten, som till exempel kromoxid, var relativt dyra. Under 1900-talet kom billigare pigment och idag kan man producera färg i nästan vilken kulör som helst.

De gröna kulörerna du ser här nedan är inspirerade av de traditionellt kromoxidgröna nyanserna från förra sekelskiftet. Speciellt utvalda för att skapa lugn och harmoni utan att stöta sig med naturens egna gröna nyanser.
Trä Grön 1, Trä Grön 2 och Trä Grön 3 är några speciellt utvalda gamla klassiska Nordsjö kulörer som vi kände att vi ville lyfta fram i den gröna paletten.

På den vänstra bilden ser vi den lite ljusare Trä Grön 1, sen den stiliga, dämpade gröngrå Trä Grön 2 och till sist - Trä Grön 3 som är den lite mer piggare kulören i vår gröna palett.
Här ser vi detaljer i allt från den ljusa Light Sand till den lite fylligare J4.26.26 som ni ser på bilden i mitten.

Sekelskiftes charm

I vårt gröna avlånga land så är vi lyckligt lottade att smyckas med dessa gamla, underbara sekelskifteshus med vacker snickarglädje. Här ser vi både den kända jugendstilen med kännetecken som de vackra flaggfönstren, stående eller liggande panel och utsmyckningar med inspiration från naturen. Eller den klassiska nationalromantiska stilen som har vacker pärlspont, stora verandor och snickarglädje.

Snickarglädjen – de vackra trädekorationerna på fasaden – förekommer både i enkla och stilrena mönster men även de lite mer levande och snirkliga formerna som ger fasaden en vacker själ. 

Här ser vi igen den stiliga och ljust gröngrå kulören Misty Paris och detaljer i den klassiska Nordsjö white.

Grönt på andra ställen

Om ett grönt hus inte passar dig i smaken så finns det fortfarande en hel del små utrymmen och utomhusdetaljer som man kan måla i den gröna paletten.
Varför inte måla en vägg inne i cykelförrådet, det gamla planteringsbordet eller små lådor att samla dina trädgårdsverktyg i.

Hämtar data, vänta...