Nordsjö Visualiser

Visualisera kulören direkt på väggen
Se

Skapa en ny look med målade IKEA-möbler

Att göra om ett rum betyder inte nödvändigtvis att kasta ut allt som är gammalt och köpa helt nya möbler. Du kan skapa en ny och modern stil med lite ny färg på de möbler du redan har.

När du målar om väggarna i ett rum i nya kulörer kan uttrycket lyftas ytterligare genom att även ge möblerna ett lyft. De flesta möbler kan målas, även de med blank yta, som många IKEA-möbler ofta har.

Katrine Lindgjerdet är inrednings-bloggare med bloggen http://hvitelinjer.no/, Instagram-kontona @hvitelinjer och @white.interior, har tillsammans fler än 600 000 följare. Tillsammans med åtta andra nordiska inredningsbloggare har hon varit med och tagit fram signaturkulörer för Nordsjös nya kollektion Nordic Colours 2018. Kulören hon valt heter "Lion Heart", en varm gul kulör som skapar energi och värme. Som en kontrast till den gula, har Katrine valt en mörk, klar grå färg som heter "Dragon Heart". Kulörerna har använts till att måla om sonen Sanders barnrum och Katrine har inte bara målat väggarna.
 

Så målar du Ikea hyllan

- Först målade jag väggarna med de två kulörerna jag valde. Jag målade både hel- och halvvägg med hjälp av olika tekniker för att separera färgerna. När jag ändå var igång med att  måla väggar var det lätt att även göra mindre projekt, som att måla en hylla, säng och mindre prylarn tex. tavelramar. Jag gillar verkligen när inredningen går ton i ton med kulörerna på väggarna. Det behöver nödvändigtvis inte vara exakt samma färgton, men något i samma färgskala. Det ger ett fint helhetsintryck av rummet, säger Katrine.

En av de möbler som har målats om på Sanders rum är en tråkig hylla från IKEA som familjen hade sedan tidigare.

- Hyllan är en helt vanlig kvadratmodul med en vit och blank yta. Jag målade hyllan i min gula signaturfärg "Lion Heart", och nu har hyllan blivit ett riktig blickfång i rummet ", säger Katrine.

 

Att måla möbler med en blank yta kräver lite förberedelser, men med rätt produkter blir jobbet enkelt.
"Det är viktigt att tvätta ytan grundligt som du ska måla, för att ta bort fett och annat som kan orsaka en sämre häftförmåga. Färghandlaren rekommenderade mig att använda "Original Målartvätt" från Nordsjö. För att få färgen att häfta på den blanka ytan, använde jag primern "Original Häftgrund" Sedan täckmålade jag med två lager snickerifärgen Ambiance Superfinish. Det är en slitstark färg som tål mycket nötning, som behövs på snickerier och i ett barnrum. Jag har använt samma färg för att måla skåpsdörrarar och köksinredning tidigare, och jag är förvånad över hur bra färgen sitter ", säger Katrine.

HviteLinjer barnrumsinspiration

Katrine och hennes sambo valde att bygga en ny säng till sonen och målade den i samma gråton som väggen bakom sängen.
- Sängen, som är gjord av trä, målade jag med  ”Orginal kvist- och spärrgrund” innan jag täckmålade två lager med Ambiance Superfinish i kulören "Dragon Stone". Ett par hyllor på väggen har också fått ny färg, gult och grått, samma som väggen de hänger på. Just för att uppnå den spännande ton-i-ton-effekten som jag nämnde tidigare, säger hon.

Det är bara fantasi och kreativitet som kan stoppa oss från att måla och förnya de möbler vi redan har. Det viktigaste är att göra ett bra förarbete, gör du det noga kommer dina möbler att leva i många år framöver.

Läs också: Förnya ditt hem med en ny kombination av kulörer

Nordic Colours 2018
Nordic Colours 2018 är en kollektion med 9 kulörer skapade av 9 skickliga och kreativa nordiska bloggare, som alla arbetar med inredning. Varje bloggare har valt sin signaturkulör, som de tror kommer att prägla inredningen under 2018.

Hämtar data, vänta...