Nordsjö Visualiser

Visualisera kulören direkt på väggen
Se

The perfect white

Att välja rätt vita nyans är inte helt enkelt. Vitt är inte bara vitt, och det finns inte en kulör som är perfekt i alla lägen.

Kalla och varma vita nyanser

Om du tittar noga på en vägg som målats i kalla vita nyanser och en vägg målad i varma vita nyanser kommer du att märka många skillnader. Kalla vita nyanser har blå eller gröna undertoner medan varma vita nyanser skiftar i varma toner som rött och gult vilket gör att de passar utmärkt för att göra mörka eller små rum ljusare.

Att välja rätt vita nyans är med andra ord inte helt enkelt. Vitt är inte bara vitt, och det finns inte en kulör som är perfekt i alla lägen. Svalt norrljus från stora, generösa glaspartier kan få en neutral kulör att kännas kall.
Ett rum i söderläge bjuder på motsatta förutsättningar: här förstärks redan varma toner, medan neutrala och svagt kalla kulörer kan värmas av ljuset.


Inspirationsbild från färgkartan, Wonderful white

Vitt för ett rent och lugnt intryck

För att göra det enklare för dig att välja rätt vit nyans har vi tagit fram färgkartan, Wonderful white - där vi har delat in ett urval av våra vackra, populära vita kulörer i sex olika grupper. Vi har även graderat dem i en ljus- och mörkhetsskala. Läs nedan vad som kännetecknar kulörerna i de olika grupperna och tänk igenom rummets förutsättningar och vad du vill uppnå med kulören. Bestäm sedan om du vill ha en ljus, medium eller mörk kulör.

Neutrals - Kulörer helt i gråskala – kan få en varm framtoning i söderljus och svalare i norrljus.

Yellowish - Vita kulörer med en aning gult – den gula tonen förstärks i söderljus och neutraliseras något i norrljus.

Goldish - En gulröd ton ger dessa vita kulörer en härlig lyster. Varmt ljus förstärker det gyllene medan svalare ljus dämpar det.

Bluish - Den blå tonen syns tydligt i det svala norrljuset medan det varma söderljuset ibland kan ge en mer neutral framtoning.

Greenish - En gröntonad vit kan upplevas varmt grå i söderläge men svalnar ofta i norrläge.Grönskande känsla eller vilsam bakgrundston


Kulörerna Nordsjö white wisper och Nordsjö loyal white, som finns i kulörgruppen Neutrals, är exempel på två neutrala kulörer som ger rummet en vilsam bakgrundston. Vill du skapa en varm och välkomnande känsla kan en kulör från Yellowish eller Goldish vara ett bra val, och söker du en fräsch och grönskande känsla kanske Nordsjö clean harmony i gruppen Greenish är din Perfect White.
 


Inspirationsbild från färgkartan, Wonderful white. 
De tre provmålningarna på bilden till höger är målade med kulören Nordsjö minimalist grey, Nordsjö crystal white och Nordsjö egg white.


Tänk på:

För att förstå hur olika kulörer kommer att upplevas i just ditt rum måste du ta hänsyn till flera olika saker. Rummets väderstreck och det naturliga dagsljuset påverkar intrycket, precis som hemmets egna ljuskällor. Dagsljuset i ett rum med norrläge har kallare ljus än ett rum med söderläge, och generellt är ljuset mitt på dagen kallare än mjukt morgon- och kvällsljus.

Reflektioner som speglas genom fönstret, samt från material och möbler i rummet, påverkar också upplevelsen, t ex kan en knallröd soffa eller en grön fåtölj ”smitta av sig” på de svagare, nästan vita väggkulörerna. Kombinationen av olika kulörer är också viktig – den nyans du väljer till dina väggar kan uppfattas ljusare eller mörkare, starkare eller svagare beroende på vilka andra nyanser den samspelar med. Glöm inte bort golvytan som har stor genomslagskraft på väggkulörens utseende.


Glöm inte bort golvytan som har stor genomslagskraft på väggkulörens utseende.


Greyish delights

Inspireras av vår nya gråa färgkarta, Greyish delights där ett urval av våra vackraste och populäraste vita kulörer finns med. 
Läs mer om vår färgkarta, Greyish delights här.Provmåla med vår nyhet - Colour Tester

För att välja rätt nyans till just ditt rum behöver du uppleva kulören i rätt sammanhang: i ditt rum, med dina möbler. Provmåla, se hur de olika nyanserna samspelar med dagsljus, kvällsbelysning och rummets inredning, och fundera över vilken känsla du vill uppnå. Vi rekommenderar att antingen köpa hem en Colour Tester eller en provburk, för att se hur kulören passar i just det rum man planerar att måla om.

Colour Tester
Nordsjö Colour Tester är ett smidigt verktyg med en praktisk inbyggd mini-roller och som finns i hela 49 vackra och moderna kulörer. Genom att på detta enkla sätt provmåla kulören hemma på dina egna väggar får du en bra uppfattning om slutresultatet, samt hur din övriga inredning och ljusinsläpp i rummet påverkar kulören.
Här kan du läsa mer om Colour Tester och även se vilka kulörer den finns i. Det bästa är att du dessutom kan klicka hem dina favoritkulörer i Colour Tester direkt till dörren här.
 


Hämtar data, vänta...