Nordsjö Visualiser

Visualisera kulören direkt på väggen
Se

MÅLA UTOMHUS - VÄLJ RÄTT FÄRG

Drömmen om ett vackert hus innebär inte bara en snygg arkitektur och design – utan här spelar både färg och kulör en stor roll för helhetsintrycket. Men att välja rätt färg och kulör till sin fasad är inte alltid ett lätt beslut. Se våra proffsiga tips och de självklara valen till din fasad!

Vi på Nordsjö älskar verkligen färg. I mer än 100 år har vi utvecklat färg av högsta kvalité och med de senaste innovationerna för att ditt hus ska stå emot väder och vind, och se vackert ut år efter år och för kommande generationer.
Vi har även då som nu gjort allt för att inspirera dig med kulörer för att du ska känna dig trygg i ditt kulörval, både när du köper nytt och när det är dags att måla om.

DET PERFEKTA VITA HUSET - FINNS DET ENS?

Fräscht, ljust och modernt är det många som förknippar med en vit fasad och vi vet att både väggarna inomhus och husets fasad länge har varit populärt och trendigt att måla i den ljusare skalan. För om det är något vi är kända för här i Norden så är det vår förkärlek till det ljusa och fräscha.

När man väljer att måla sitt hus vitt kan det ofta verka som det enkla och trygga valet – för det är både neutralt men även hållbart då många tänker att vitt kommer man inte tröttna på. Och visst är det som så att en vacker vit kulör på fasaden är både tidsenlig och attraherar en större målgrupp.

Det man ska ha i åtanke är att ljusa och vita hus har en förmåga att snabbt bli smutsiga och mindre inbjudande. Men vår utomhusfärg - Nordsjö One Super Tech - ändrar verkligen på spelreglerna! Självrengörande egenskaper, utmärkt täckförmåga, Svanenmärkt och enkel applicering gör den till ett bra val som utomhusfärg för din fasad.

Fasaden ovan är målad i kulören Fjällvit

Fasaden ovan är målad i kulören Light Sand

MÅLA MED ONE SUPER TECH FÖR ETT ENKELT UNDERHÅLL

Man behöver inte vara expert för att förstå att det krävs en slitstark och skyddande utomhusfärg för att få ett långvarigt och hållbart resultat på en målad träfasad i Norden. Att inte behöva måla om så ofta är en uppenbar vinst både för miljön och husägarens ekonomi.

​Det som är fascinerande med vår utomhusfärg - Nordsjö One Super Tech - är att smutsen rinner av fasaden när det regnar. Så om du följer våra rekommendationer, så kan du njuta av ett vackert hus i många många år framöver!

Tips! Kom ihåg att årligen tvätta av huset, så att du får bort den smuts som regnet inte kommer åt, t.ex. under takutsprång och husnock.
Läs mer om hur du tvättar din fasad här. 

Fasaden ovan är målad i kulören Nordsjö modest white

EN HÅLLBARHET PÅ UPP TILL 16ÅR!

Vår utomhusfärg Norsdjö One Super Tech har en hållbarhet på upp till 16 år och den släta och hårda ytan som fasaden får - gör att det fastnar minimalt med smuts. Det som fastnar spolas bort när det regnar och den rena ytan utgör en dålig grogrund för alger och mögel. De självrengörande egenskaperna hänger samman med att färgen innehåller en speciell typ av nanopartiklar.

One Super Tech är inte bara självrengörande, utan den har dessutom god vidhäftning och täckförmåga samt glans och kulörbeständighet, som gör att vi kan säga att färgen håller i upp till 16 år om du följer Nordsjö systemmålning.
Tänk på att gamla, tidigare målade hus och nya obehandlade hus ska behandlas olika, så det är därför viktigt att prata med fackfolk i butiken innan du gör ditt inköp av färg och verktyg och börjar måla.

Sen det allra bästa är att Nordsjö One Super Tech är miljömärkt med Svanen.


10 SMARTA TIPS TILL ETT NYMÅLAT HUS

1. PLANERA
Som med allt annat, krävs det planering för att lyckas. Ska du måla själv eller ta hjälp av fackfolk? När ska arbetet göras? Kanske grannarna behöver måla om sina hus, så ni kan förhandla fram ett bra pris av en målare? Tänk också igenom vad som finns omkring huset: plank, staket, förråd etc. Behöver dessa också målas om?
 

2. FÄRGSÄTT
Det är alltid lättare att välja en färg som du har sett uppmålad på ett hus än att välja efter ett litet färgprov. Titta dig därför omkring. Ser du något hus i en kulör som du blir inspirerad av? Har du redan ett grönt hus och vill måla om det i samma färg? Kanske du kan prova att byta nyans?
Se våra bästa färgsättningstips från Nordsjös kulörchef här! 


3. VÄLJ FÄRGTYP
Det bästa är att använda samma typ av färg som huset var målat med tidigare. Då vet man att färgen inte kommer att flagna eller få svårt att fästa.

Hur vet man då vilken färgtypen är? För att ta reda på om huset är målat med olje-/alkydoljefärg eller akrylatfärg slipar du på ytan med sandpapper. Om färgen blir till “damm” är det troligtvis olje-/alkydoljefärg.
Om färgen fastnar på sandpappret, är det troligtvis en akrylatfärg. Slamfärg, t ex Falu Rödfärg, färgar av sig när du tar på färgen med händerna. 
Är du osäker så kan du alltid få professionell hjälp i din Nordsjö butik. Se närmsta butik här.


4. ANVÄND RÄTT VERKTYG
Detta är faktiskt viktigare än man tror. Med rätt penslar, en bra stege och sköna kläder, blir jobbet både roligare och enklare. Ibland kan det t ex vara nödvändigt att hyra en ställning eller skylift - men prata gärna med din Nordsjö butik när du köper din färg. 


5. KOLLA UNDERLAGET
Du kanske måste laga, eller rent av byta ut, vissa brädor innan du börjar måla? Eventuell lös färg ska skrapas bort etc. Kolla även hur hängrännor, stuprör och taket är i för skick, så att allt på huset är ok innan du startar din målning.
 

6. GÖR ETT BRA UNDERARBETE 
Det här är det absolut största jobbet. Själva målningen är det lilla. Börja med att skrapa bort all lös färg. Omålat trä som ger ifrån sig fibrer ska borstas med en stålborste. Sedan är det dags att tvätta fasaden. Tvätta alltid med Nordsjö målartvätt, nedifrån och upp. Skydda fönster, växter och mark med papp innan du börjar måla.
Se vår guide hur du tvättar fasaden här!


7. VÄLJ RÄTT PENSEL
 
Se till att använda penslar av hög kvalitet, det underlättar ditt arbete oerhört! Syntetborst kan användas till vattenburna färger, medan naturborst är bäst till oljefärger. Mellantinget blandborst kan användas till båda färgtyperna (och andra). Välj en pensel med stor och lång borst, eftersom den suger åt sig mer färg och även stryker ut den bättre.


8. VÄLJ RÄTT DAG ATT MÅLA 
Det får inte vara för varmt och soligt, men det får heller inte regna eller vara för kallt. Under 5°C är inte bra målningstemperatur. Om solen skiner för mycket, torkar färgen för snabbt och det kan bildas blåsor i färgen. Färgens skyddande egenskaper blir också sämre.
 

9. DAGS ATT MÅLA - SÅ HÄR MÅLAR DU FASADEN

1. Börja med att se till så att fasaden är ren från mögel, pollen och annan ytbeläggning. Original Hustvätt hjälper dig att lyckas.
Om ytan tidigare varit målad rekommenderas även en tvätt med Original Målartvätt.

2. Om fasaden varit målad tidigare så behöver du skrapa eller slipa bort löst sittande färg och gråträ från ytan.
Impregnera sedan trärena ytor med Tinova Wood Base Oil, för att skydda mot fuktangrepp och sprickor.

3. Om du ska måla nytt trä är det viktigt att impregnera utsatta delar av fasaden, som till exempel ändträ.
Använd Tinova Wood Base Oil. För att uppnå bästa resultat rekommenderas att du impregnerar hela ytan.

4. Sedan behöver du stryka grundfärg på ytor som är impregenerade och trärena.
Välj Tinova Primer Exterior. Den motverkar fuktangrepp och ger underlaget en jämn yta, för ett slutresultat utan skiftningar.

5. Måla fasaden två gånger med One Supertech. Läs mer om One Super Tech här. 


10. NJUT AV ATT SLIPPA MÅLA PÅ FLERA FLERA ÅR
Har du gjort jobbet ordentligt, kommer du inte att behöva måla igen – på väldigt länge. Sköt om fasaden genom att tvätta den då och då, så håller sig huset fint ännu längre. Grattis till ditt fina, nymålade hus och NJUT av slutresultatet - år efter år.

VÄLJ EN KVALITETSFÄRG OCH FÅ TID ÖVER TILL ANNAT

Om du målar med en av våra utomhusfärger och följer våra rekommendationer  - sparar du både tid och pengar eftersom du inte inte behöver måla om lika ofta. Så nu kan du njuta av ett vackert hus de kommande åren och istället vila i din trädgård och njuta av din granna fasad!

Glöm inte och ge dina utemöbler lite omtanke! Gör dina trädgårdsmöbler fina med hjälp av lite färg!

Läs mer om hur du målar och tar hand om dina
utemöbler här. 

En vacker plats i trädgården där du kan njuta av din vackra och målade fasad

Hämtar data, vänta...