Nordsjö Visualiser

Visualisera kulören direkt på väggen
Se

Måla huset

För att ditt hus ska hålla sig snyggt och hållbart under många år framöver så behöver det vårdas på rätt sätt. Se våra bästa och professionella tips hur du bland annat planerar - färgsätter - förbereder och sen det roligaste - målar ditt hus!

Att tänka på innan du målar om huset

Här får du tips på hur du planerar ditt målningsarbete på bästa sätt - för det går inte att komma ifrån att det underlättar om du tänker smart – redan innan du börjar

1. Planera

Som med allt annat, krävs det planering för att lyckas. Bestäm om du ska måla själv eller ta hjälp av en målare. Planera in när i tiden det passar att måla huset. Kanske grannarna också behöver måla om sina hus, så ni kan förhandla fram ett bra pris av en målare? Tänk också igenom vad som finns omkring huset: plank, staket, förråd etc. Behöver dessa också målas om är det smidigt att göra det samtidigt.

2. Välj kulör

Det är alltid lättare att välja en färg som du har sett uppmålad på ett hus än att välja efter ett litet färgprov. Titta dig därför omkring. Ser du något hus i en kulör som du blir inspirerad av? Har du redan ett grönt hus och vill måla om det i samma färg? Kanske du kan prova att byta nyans?
Vill du ha exakt samma nyans som du redan har, men har glömt vad färgen heter? Ta med en färgflaga till din närmaste Nordsjö butik, så kan vi försöka få fram vilken kulör det är. I våra butiker kan du också få mycket inspiration.

Det är också viktigt att tänka igenom vad fönster, fönsterfoder, dörrar och husets eventuella sockel ska ha för färg. Dessa accentfärger ska naturligtvis passa med fasadfärgen. Tänk också på att färgen du väljer ska fungera både i sommarsol och vintermörker.

3. Välj vilken typ av färg du ska ha

Det bästa är att använda samma typ av färg som huset var målat med tidigare. Då vet man att färgen inte kommer att flagna eller få svårt att fästa.

Hur vet man då vilken färgtypen är? För att ta reda på om huset är målat med olje-/alkydoljefärg eller akrylatfärg slipar du på ytan med sandpapper. Om färgen blir till “damm” är det olje-/alkydoljefärg.
Om färgen fastnar på sandpappret, är det akrylatfärg. Då kan du använda akrylfärg och eventuellt även alkydoljefärg. Slamfärg, t ex Falu Rödfärg, färgar av sig när du tar på färgen med händerna. Latexfärg fastnar på en trasa doppad i T-röd. Är du osäker så kan du alltid få professionell hjälp i din Nordsjö butik.

4. Se över underlaget

Du kanske måste laga, eller rent av byta ut, vissa brädor innan du börjar måla? Lös puts kanske ska skrapas bort etc. Kolla även upp hängrännor, stuprör och taket, så att allt på huset är ok.

5. Gör ett bra underarbete

Det här är det absolut största jobbet. Själva målningen är det lilla. Börja med att skrapa bort all lös färg. Omålat trä som ger ifrån sig fibrer ska borstas med en stålborste. Sedan är det dags att tvätta fasaden. Tvätta alltid med Nordsjö målartvätt, nedifrån och upp. Skydda fönster, växter och mark med papp innan du börjar måla. Se vår guide hur du tvättar fasaden här!

6. Använd rätt verktyg och välj rätt pensel

Rätt verktyg är faktiskt viktigare än man tror. Med rätt penslar, en bra stege och praktiska kläder, blir jobbet både roligare och enklare. Ibland kan det t ex vara nödvändigt att hyra en ställning eller skylift. Se till att använda penslar av hög kvalitet, det underlättar ditt arbete oerhört! Syntetborst kan användas till vattenburna färger, medan naturborst är bäst till oljefärger. Mellantinget blandborst kan användas till båda färgtyperna (och andra). Välj en pensel med stor och lång borst, eftersom den suger åt sig mer färg och även stryker ut den bättre.

Sedan finns det andra fiffigheter, som vinklat skaft, “inbuktning” på skaftet så penseln kan hänga på färgburkens kant med mera. Ett smart tips är att lägga på färgen med elementroller på huset och sedan släta ut den med en pensel. Då får du på mer färg i jämnare skikt och det går snabbare att måla.

7. Välj rätt dag att måla

Det får inte vara för varmt och soligt, men det får heller inte regna eller vara för kallt. Temperaturen  måste vara över 5°C när man ska måla utomhus. Om solen skiner för mycket, torkar träet för snabbt och det kan bildas blåsor i färgen. Färgens skyddande egenskaper blir också sämre då. Så det bästa vädret för att måla huset är en molning dag, med lite vind när dygnstemperatur över 5 grader.

Så här målar du träfasaden

  1. Börja med att se till så att fasaden är ren från mögel, pollen och annan ytbeläggning. Original Hustvätt hjälper dig att lyckas.
  2. Om fasaden varit målad tidigare så behöver du skrapa eller slipa bort löst sittande färg och gråträ från ytan. Impregnera sedan trärena ytor med Tinova Wood Base Oil, för att skydda mot fuktangrepp och sprickor.
  3. Om du ska måla nytt trä är det viktigt att impregnera utsatta delar av fasaden, som till exempel ändträ. Använd Tinova Wood Base Oil. För att uppnå bästa resultat rekommenderas att du impregnerar hela ytan. Sedan behöver du stryka grundfärg på ytor som är impregenerade och trärena
  4. Välj Tinova Primer Exterior. Den motverkar fuktangrepp och ger underlaget en jämn yta, för ett slutresultat utan skiftningar.
  5. Måla fasaden två gånger med One Supertech, One supreme eller One Transparent.
     

Har du gjort jobbet ordentligt, kommer du inte att behöva måla igen – på länge. Sköt om fasaden genom att tvätta den då och då, så håller sig huset fint ännu längre. Grattis till ditt fina, nymålade hus och njut av slutresultatet. År efter år.

Hämtar data, vänta...