Nordsjö Visualiser

Visualisera kulören direkt på väggen
Se
Grå fasad

Grå kulörer på huset

När du vill måla om huset; grått.

Grått är en av de traditionella svenska husfärgerna, det som är underligt är att de husen som var grå förr inte var målade utan byggda av virke som hade blekts och grånat. Idag är grått en av de trendigaste färgerna på hus, regeln är att ju mörkare kulör desto trendigare. Den grå färgerna är inte så tydlig i sitt uttryck utan kan appliceras på de flesta hus utan att kännas fel.

Grå fasad
Grå oljat fasad

Med neutralt grått som bas på fasaden kan du därför välja nästan vilken kulör som helst på de detaljer som ditt hus har; knutar, foder, dörrar och fönster. Med rött som accent kulör blir huset mer traditionellt än om du väljer vitt till exempel. En vanlig färgsättningskombination idag är att måla huset i två olika grå kulörer, en ljusare och en mörkare.

Med grått som fasadkulör behöver du inte heller ta så stor hänsyn till den omgivande milön när du färgsätter. En ljusare grå passar i de flesta kvarter och för ett hus med mycket natur runt sig kan man med fördel välja en mörkare grå så att inte huset ser ut som en lampa i skogen.

Egentligen finns det bara en viktig sak att tänka på när du använder grått utomhus. Eftersom himlen är blå så blir de flesta kulörer mer blå när man använder dem utomhus, speciellt grå kulörer. Detta betyder att när du väljer en grå kulör så kan man inte välja en neutral grå för den kommer att upplevas ljusblå. Välj istället en grå kulör med lite gult i sig så kommer den att upplevas som neutral.

Vill du ha ett hus i varmt grått så måste du välja en kulör som närmar sig beige, även om det ser konstigt ut på färgprovet i butiken. Och som avslutning vill vi ge dig rådet att köp en liten burk färg i kulören du tänkt dig, måla upp en kvadratmeter på en bit masonit eller annan skiva och ställ ut mot fasaden och gör gärna detta i de olika väderstrecken och vid olika tidpunkter, så att du vet att du valt rätt.

Hämtar data, vänta...