Nordsjö Visualiser

Visualisera kulören direkt på väggen
Se

SÅ HÄR MÅLAR DU FÖNSTER - BÄSTA TIPSEN!

Se vår enkla målarguide samt våra allra bästa tips på vad du bör tänka på inför din fönstermålning.

Är det dags att ta itu med fönstermålningen i år? Det viktigaste man ska tänka på är att vara noga med sitt förarbete och välja rätt typ av färg.
Vi har samlat våra bästa tips samt en praktiskt gör det själv guide hur du målar dina fönster på bästa, hållbara sätt! 
 

Husets ögon och visitkort

Så kallas ibland fönstren och ytterdörren då de är jätteviktiga för upplevelsen av hela huset. Därför ska du sköta om dem noga, speciellt om de exponeras för mycket solljus, fukt och blåst. Men kulörval och färgglädje är också avgörande för att lyfta fram den exteriöra karaktären hos huset. En tumregel är att vara trogen byggnadsstilen, men visst vågar du satsa på en mer originell kulör eller framhäva detaljer på ett lite personligt sätt. 

NORDSJÖS 7 SMARTA TIPS INFÖR FÖNSTERMÅLNINGEN
 

1. PLANERA
Som med allt annat, krävs det planering för att lyckas med sin målning. Ska du måla själv eller ta hjälp av fackfolk? När ska arbetet göras? Kanske även grannarna behöver måla om sina fönster, så ni kan förhandla fram ett bra pris av en målare? Tänk också igenom vad som finns omkring huset: dörrar, trädgårdsmöbler, staket, etc. Behöver dessa också målas om?
 

2. FÄRGSÄTT
Fönster och dörrar är viktiga detaljer vid färgsättning av ett hus. Vackert utformade och placerade fönster och dörrar är smycken på en fasad och kan med fördel framhävas med hjälp av tydliga färgkontraster.

Ett fönster består normalt av bågar, som håller glasen på plats, samt en karm som sitter fast i väggen. Ofta finns dessutom en omfattning eller foder som ramar in fönstret och täcker skarven mellan karm och fasad. Alla dessa delar kan, om man vill, målas i olika färger.
Det är också möjligt att välja olika färger på fönstrens in- och utsida. Om man målar ihop fodret med karm och båge får fönstret en tydlig och ofta ganska dominerande form. Om fönster är olämpligt utformade eller placerade kan det vara klokare att i stället måla dem i färger som liknar fasadens, då upplevs de som smäckrare och lättare. Man kan på så sätt tona ned fönstrens betydelse för att framhäva någonting annat så som husets form.

LÄS MER: Se våra bästa färgsättningstips från Nordsjös kulörchef här! 


3. VÄLJ FÄRGTYP
Vi rekommenderar att man använder vår Svanenmärkta produkt - Nordsjö One Door & Window Tech - som är en mycket snabbtorkande färg, vilket gör att du kan måla klart dina fönster på en dag.
Den går att bryta i ett näst intill oändligt antal kulörer, har en bra täckförmåga och bevarar kulör och glans länge. 
Läs mer om produkten här.4. ANVÄND RÄTT VERKTYG
Detta är faktiskt viktigare än man tror. Med rätt skrapor, penslar, en bra stege och sköna kläder - blir jobbet både roligare och enklare. Ibland kan det även vara nödvändigt att hyra en ställning eller skylift – men prata med din lokala Nordsjö butik om du behöver mer hjälp.  

5. GÖR ETT BRA UNDERARBETE 
Var noggrann redan från början! När man ska renovera och måla fönster blir resultatet mycket mer hållbart om man är noggrann. Glöm inte att tvätta, skrapa, slipa, olja och kitta innan du startar med målningen.
Men kom ihåg att inte skrapa mer än du behöver! Färg som sitter fast i underlaget behöver inte avlägsnas – utan endast om den har spruckit och börjat flagna.

6. VÄLJ RÄTT PENSEL 
Se till att använda penslar av hög kvalitet, det underlättar ditt arbete oerhört!
Det är alltid bra att ha minst två olika storlekar på dina fönsterpenslar. En spröjspensel så du kommer åt i vinklar och vrår och en lackpensel som är i samma storlek som din fönsterkarm.
Prata gärna med din närmsta Nordsjö butik - de vet allt om vad du behöver!
Hitta närmsta butik här.


7. VÄLJ RÄTT DAG ATT MÅLA 
Det får inte vara för varmt och soligt, men det får heller inte regna eller vara för kallt. Under 5°C är inte bra målningstemperatur. Om solen skiner för mycket, torkar träet för snabbt och det kan bildas blåsor i färgen. Färgens skyddande egenskaper blir också sämre.

SÅ HÄR MÅLAR DU FÖNSTER 

1. Ordentlig rengöring gör att grundfärg och täckande färg fäster ordentligt. Tvätta därför fönsterkarm och bågar noga med målartvätt och skölj rent med vatten direkt. Skrapa bort lösa färgrester och gammalt kitt.

2. Mattslipa återstående färg och slipa bort gråträ. Trärena ytor och ren kittfals impregnerar du med Tinova Wood Base Oil. När det gäller nya fönster impregnerar du hela träytan.
 
3. Grundmåla sedan med Tinova Exterior Primer. Det är viktigt att ytan pågrundas, så att kittet får bra vidhäftning. Kitta när grundfärgen har torkat.

4. Avsluta fönstermålningen med att måla två gånger med One Door & Window Tech i valfri kulör. Den går att bryta i ett stort antal kulörer och torkar på 2 timmar, så snabbt att du kan stänga fönstret på kvällen utan risk för att det klibbar ihop.

5. Nu har du ett perfekt slutresultat som står pall för väder och vind i många år!

Lycka till!

Hämtar data, vänta...