Nordsjö Visualiser

Visualisera kulören direkt på väggen
Se
Färgguide

Färglära på enkelt vis

Skapa en perfekt färgsättning med vår enkla färgguide.

Genom att förstå hur färg fungerar kommer du ingång med dina inredningsäventyr på ett kick – allt du behöver är färghjulet.
Lär känna ditt  kulörhjul
 

Det traditionella färghjulet är ett användbart sätt att organisera färger och kan hjälpa dig att skapa en färgsättning för att inreda vilket rum som helst. I hjulet visas de mest intensiva kulörerna i varje kulörton och genom att blanda vitt och svart får du fram alla de olika nyanserna i kulörtonen.

Det finns tre huvudsakliga färgkategorier:

Primärfärgerna är röd, gul och blå. Av dessa kulörer kan du blanda fram alla kulörer i kulörcirkeln.

Sekundärfärgerna består av orange, violett och grön. Var och en av dessa skapas genom att två primärfärger blandas. Rött och gult ger orange, blått och rött ger violett och blått och gult ger grönt.

Tertiärfärger skapas genom att en primärfärg blandas med en sekundärfärg. Exempel på tertiärfärger är lime (gult och grönt) och magenta (lila och rött).

Färgsättning

Med kulörhjulet får du ett hjälpmedel att kombinera kulörer och det finns tre huvudsakliga varianter som skapar olika känsla. Hjulet visar ju de starkaste kulörerna i kulörtonerna men det är oftast de mer dämpade kulörerna som används i färgsättningen. De tre varianterna är:

Monokrom färgsättning använder olika nyanser av samma kulörton. Detta passar väldigt bra i rum där du vill skapa en lugn och rofull stämning. Prova t ex olika blå kulörer på väggarna och detaljer för en vilsam helhet.

Harmonisk eller analog färgsättning använder färger som återfinns bredvid varandra på färghjulet. Dessa fungerar mycket bra tillsammans i ett rum. Blanda blått och lila eller orange med röda nyanser.

Komplementfärger eller kontrasterande färgsättning använder kulörtoner som står mitt emot varandra i färghjulet.  Denna färgsättning är ett spännande samspel mellan olika färger och beroende på styrkan hos de färger du valt kan du skapa en stil som är lekfull och dynamisk. Blått ser till exempel jättefint ut med orange och gult passar perfekt ihop med lila.

När du väl förstår färghjulet och behärskar de allmänna reglerna kan du experimentera med ett brett urval av färgkombinationer och skapa fantastiska färgsättningar med gott självförtroende.

Varma och kalla kulörer

Varma och kalla kulörer

Vad är det som gör att vi delar in färgerna i varma och kalla kulörer? I en interiör kan det bli spännande att använda bägge delarna som en kontrast. På den varma sidan ligger de gula och röda kulörerna; gulgrönt, gul, gulorange, orange, rödorange och rött. På den kalla sidan hittar vi de blåaktiga kulörerna och grönt: rödviolett, violett, blåviolett, blå, blågrön och grön. En röd kulör kan vara både varm och kall – det kommer an på om färgen går mot gult eller blått. En röd kulör som går mot gult säger vi generellt är varm, medan om den röda kulören går mot det blåa hållet så är den kall. Också innanför de blå kulörerna delar vi in färger efter varma och kalla färgnyanser. En blå kulör som har grönt i sig upplevs varmare än en ren blå kulör.

Kulörsystem

Neutrala kulörer

När vi talar om neutrala kulörer som varma och kalla, är det ofta med utgångspunkt i hur vi själva upplever kulörerna. När man inreder behöver oftast de dämpade kulörerna kontraster för att interiören ska bli spännande. Både vitt och svart är bra kulörnyanser som passar bra till olika neutrala kulörer och detta upplevs också som en säker kulörkombination.  Välj en vit kulör som upplevs som vit och inte gul. De svarta- och gråsvarta kulörerna passar också utmärkt till deta. Önskar du en större kontrast kan occra, mörk eller ljus röd kulör samt lila också vara spännande. Inspirerande? Då bör du läsa: https://www.nordsjo.se/sv/farg-inspiration/varfor-kulorer-ar-ett-utmarkt-satt-att-gora-ett-starkt-forsta-intryck

Kulörsystem

NCS är ett välkänt kulörsystem som används av många i Norden idag.

RAL är ett standardsystem för möbel- och textilbranschen och finns i hela världen. Det används mest av professionella aktörer.

ACC är ett kulörsystem som AkzoNobel har utvecklat och som används i hela världen. AkzoNobel är ett av de största företagen i världen som tillverkar färg. Nordsjö är ett av företagens varumärken. Kulörsystemet består av över 6000 kulörer och här hittar du mellanskiktet mellan grå, beige och greige – ofta refererat till som neutrala kulörer (men som inte alltid stämmer med färgteorin). Här ligger också en förklaring till varför AkzoNobel kan erbjuda fler kulörer än andra färghandlare, d v s de som enbart har NCS.

Läs också: https://www.nordsjo.se/sv/farg-inspiration/vad-ar-en-neutral-fargsattning

Nordsjö använder också fler kulörsystem än NCS, ACC och RAL men det är enbart återförsäljare av Nordsjöfärg med brytmaskin från Nordsjö som har tillgång till ACC kulörsystem. Se vilken Nordsjöåterförsäljare du hittar i närheten av dig här https://www.nordsjo.se/sv/hitta-en-aterforsaljare

Vill du läsa mer om kulörer: Läs https://www.nordsjo.se/sv/farg-inspiration/morka-kulortrender-ett-elegant-nytt-hem

Vilken NCS-kod har en kulör?

Eftersom kulörsystemet NCS består av ett färre antal kulörer än ACC så kan vi erbjuda fler kulörer som inte har en motsvarande kulörkod i NCS. Det ger dig en större möjlighet att välja rätt nyans. Hos våra återförsäljare https://www.nordsjo.se/sv/hitta-en-aterforsaljare får du professionell hjälp i ditt val av både kulör och typ av färg du behöver för just där du ska måla.

Vill du lära dig mer om NCS-systemet. Anmäl dig till följande kurs här:

NCS Quick Course – Introduktion till färgkunskap (gratis)

Vad är färg och vad är kulör?

Vi är nog alla vana vid att ställa frågor som ”vilken är din favoritfärg” eller ”vilken färg har du på din bil” men det korrekta ordet för att benämna hur en färg ser ut är kulör. Sedan använder vi ordet färg även för att benämna kulör men färg är egentligen produkten vi målar med. Så kulör erbjuder vi i otroligt många nyanser – där alla nyanser kommer från den röda, gula samt blå kulörkategorin (läs ovan) och färg erbjuder vi också i många olika varianter, vilka ni kan läsa om här https://www.nordsjo.se/sv/produkter

Hämtar data, vänta...