Nordsjö Visualiser

Visualisera kulören direkt på väggen
Se
Gula husfärger

Gul fasadfärg för ditt hus

De vackra gula kulörerna har länge haft en given plats i den svenska kulörtraditionen. Inspireras av vår varma och gyllene gula palett för fasader.

När man ska välja en gul kulör till sin fasad så är det lätt hänt att man väljer en för stark gul. Därför råder vi alltid att man köper en provburk och målar upp kulören på en skiva och ställer mot fasaden. I de flesta fall så kommer kulören uppfattas som ljusare och mer kulört när den kommer utomhus.

Gula hus

Hur ska man tänka i sitt val av gul kulör?

Vi frågade Nordsjös kulörchef, Ann-Charlotte Linde hur man ska tänka i sitt val av en gul fasadkulör.
– Det är lätt att välja en för ren och stark gul kulör när man tittar på ett litet prov i butiken. Så här ska man istället välja en dov och smutsig gul som drar lite åt rött för att få en behaglig gul kulör på din fasad.

En ”smutsig” eller ”dämpad” kulör har en viss svarthet i sig och den är viktig för att kulören inte ska bli för stark när den väl ses i dagsljuset och målas upp på fasaden, säger Ann-Charlotte Linde.

Gula hus

Den gula paletten

Den gula paletten bjuder på många vackra kulörer. Bland annat den inbjudande kulören Creamy Yellow som vi ser på fasaden här nedan. Här har husets detaljer färgsatts i kulören The Honeymoon. Dörr- och fönster är målade i den vackert vita Modest White.

Gul fasad
Gul fasad

En varm senapsgul

Den senapsgula kulören Yellow Sandstone är en vacker, varm gul kulör. På husets detaljer så ser vi den ljusa Light Sand och den lite mörkare grå Almandine på dörren - som har en naturlig, skön gul underton i sig.

Fasad målad i kulören Yellow Sandstone

Fasad målad i kulören Yellow Sandstone

Vacker snickarglädje

De gamla sekelskifteshusen med vacker snickarglädje - som även nämns i den gröna paletten – klär självklart även i en gul skrud.  De förtjusande gula nyanserna tillsammans med en mjuk vit kulör på detaljerna – skapar en skön harmoni.

Detta charmanta snickarglädje hus är målat i den vackra gula Dusky Miramas och den mjuka gröna dörren i kulören Silent Orangeri. Detaljer är målade i den ljusa Linnen Canvas.

Gult hus
Gult hus

Vilsamt

Det anrika huset till vänster är målat i den vilsamt gula Restful Miramas tillsammans med den milda kulören Fjällvit. På bilden till höger så ser vi den klassiska Trä gul 3 på fasaden och den inbjudande dörren är målad i kulören Trä grön 5

Fasader målade i kulörerna Restful Miramas och Trä Gul 3

TÄNK PÅ

När du ska välja kulör till din fasad så finns det en del saker som man kan tänka på för att det ska bli så bra som möjligt. Till exempel spelar husets omgivning, arkitektur och ljusförhållanden in. Men även traditioner och var i landet du bor kan påverka vilka kulörer som passar bäst.

Det gäller också att hitta en lyckad kulörkombination på fasad, fönster, dörrar, snickerier och tak för att få en skön helhet som man kan känna sig nöjd med i många år.
Det bästa tipset vi kan ge dig är att promenera runt och kulörspana – då är chansen stor att du hittar kulören för ditt hus!

Gula inslag i trädgården

Det finns så mycket att glädjas över utomhus och med hjälp av lite färg så kan den enkla och kanske tråkiga möbeln bli både sommar fin och som ny. Här kan ett gammalt bord, en stol, en kompost eller kanske en solbädd få ny glans med hjälp av lite färg. 

Den underbara gula kulören på bordsbenen heter Dazzling Montpellier. Solbädden är målad i kulören Misty Bordeaux.

Varför inte måla en dekorativ fågel på ditt utebord! Så här gör du: Måla motivet med en pensel - Välj penselstorlek efter hur mycket du ska måla - Börja en bit innanför linjen och jobba dig ut till den. Då minskar risken att få för mycket färg vid linjen och det är lättare att se var du ska avsluta. Vi har använt den smarriga kulören Deep Grasse.

Snickra ihop några odlingslådor! Att odla sina gröna favoriter i pallkragar är ett billigt och smidigt sätt! Sätt din egen prägel på de och bara fantasin kan sätta stopp för vad för kulörer och mönster du vill pryda dina med. Vi har målat lådan som ni ser ovan med den mjuka och svalt gula kulören Soft Montpellier.

Måla med One Door & Window Tech - för ett hållbart resultat

Om du älskar kulör så passa på när du ska måla om dina trädgårdsmöbler. Färgstarka kulörer gör sig nämligen väldigt fint i en grön miljö och piggar verkligen upp! Vi rekommenderar att du målar utemöblerna med vår snabbtorkande och självklart svanen märkta produkt, ONE Door & Window Tech, för ett hållbart resultat. 

Läs mer om hur du målar dina utemöbler här.

Hämtar data, vänta...