Nordsjö Visualiser

Visualisera kulören direkt på väggen
Se
Grå husfärger

Beige, svart och grå fasadfärg till huset

Idag är grått en av de trendigaste kulörerna på hus och ju mörkare kulör - desto trendigare är det. En anledning till dess popularitet kan vara att den grå paletten inte är så tydlig i sitt uttryck och kan appliceras på många hus utan att kännas fel. Man har även en stor valfrihet när det kommer till val av kulör på de detaljer som ditt hus har; såsom knutar, foder, dörrar och fönster.

Svart husfärg- Fasaden ovan till vänster är målad i kulören Neutral Shadow och till höger i kulören Mountain River.

Fasaden ovan till vänster är målad i kulören Neutral Shadow och till höger i kulören Mountain River.

Grå fasadfärger

Det man ska tänka på i sitt val av en grå eller beige kulör är att välja en som är lite mer dämpad och sober i sin framtoning. För precis som vi har nämnt innan så kommer kulören ge ett klarare och starkare intryck när den väl kommer upp på fasaden.


En ljusare grå ton passar in i de flesta omgivningarna, men för ett hus med mycket natur och grönt omkring sig - kan man med fördel välja en mörkare varmgrå nyans så att inte huset ser ut som en lampa i skogen.

Fasaden nedan är målad i varma och mörka kulören Mountain River. 

Svart husfärg

Känslan av naturligt grå

Med en neutral grå kulör – alltså en grå utan underliggande nyanser - så kommer fasaden precis som med vitt att upplevas en aning blåaktig. Eftersom himlen är blå så blir de flesta kulörer mer blåaktiga när man använder dem utomhus och detta gäller speciellt den grå paletten.

Grå fasad

Det betyder att när du väljer en grå kulör så bör du inte välja en neutral grå för den kommer att upplevas både kall och blåaktig. Detta gäller framför allt de ljusare grå.  

Om du vill att ditt hus ska upplevas som naturligt grått ska du istället välja en varm grå nyans som drar lite åt gult. Här är den mjukt ljusgrå Soft Shadow och den balanserade Mineral Ice – två vackra alternativ till din fasad. 

Grå hus- Fasaden ovan till vänster är målad i Mineral Ice och fasaden till höger i kulören Soft Shadow.

Fasaden ovan till vänster är målad i Mineral Ice och fasaden till höger i kulören Soft Shadow

Laserande och sobert

Sobert grått är ett säkert kulörval på moderna och tidlösa laserade hus.  Välj i vår vackra mix av grå - med svalt neutrala eller med en naturligt varm ton.

Kulör Scandinavian Graphite Grey med färg One Transparent

Kulör Scandinavian Graphite Grey med färg One Transparent

En mörkare variant grå

De lite mörkare tonerna bland de kulörer som upplevs naturligt grå - är den mellangrå Grey Cliff som vi ser här nedan. Fönster och dörrar är målade i den röda kulören Heritage Red.

Grå hus

Här ser vi en underbar kombination av den mellangrå Grey Cliff - huset till vänster – och sen Grey Sparrow på huset till höger.
Den vackra blå kulören på dörrarna heter Solid Statement och den mjuka vita på detaljerna heter Mountain Snow.  

Grå hus

Harmonisk och varmgrå

Vill du däremot ha en mer varmgrå fasadkulör - som kan upplevas lite mer harmonisk och behaglig – så ska du välja en ton som nästan går mot beige. Den varmgrå paletten är en tidlös palett som passar många hus- och stiltyper. 

Dusky Sarcelles som är en varm, gråbrun kulör med en liten gulröd touch i sig – är en underbar mullvadsnyans att färgsätta sitt hus med. Här ser vi den grågröna S 3010-G40Y på fönsterkarmarna och Nordsjö modest white på övriga detaljer.

Fasaden ovan är målad i kulören Dusky Sarcelles.

Fasaden ovan är målad i kulören Dusky Sarcelles. 

En tydlig med ändå ljus grå

Blyertsgrå som är en ljus men ändå tydlig grå kulör – samspelar här prydligt med den mjuka kulören Gråberg och den Klassiskt Röda på fönsterdetaljerna.

Fasad målad i kulören Blyertsgrå.

Fasad målad i kulören Blyertsgrå

Den beige paletten

De mjuka, varma och lite nötigt krämiga kulörerna hittar vi här i den beige paletten.
Här finner vi den ljusbeige kulören Calcite, den varma och ljusbeige Character Beige och den vackra Caramel Dust som påminner om en ljus toffee.

Sekelskiftehus med torn

Detta underbara sekelskifteshus är färgsatt i den vackra umbra kulören Nordsjö Caramel Dust som påminner om en mjuk toffee. Dörren är målad i den röda kulören Heritage Red och detaljerna i Nordsjö White.

Grå hus
Beige hus

Här ser vi den varma och ljus beige kulören Character Beige. Fönster och detaljer är målade i kulören Nordsjö White.

Beige hus
Grått hus

Väcker dessa vackra fasader en lust att börja måla? Se våra 10 smarta tips till ett nymålat hus och självklart en enkel så här gör du guide. Läs mer här!


Det ståtliga huset nedan är målad i den mjukt ljusbeige kulören Calcite

Beige hus

Fasaden ovan är målad i den mjukt ljusbeige kulören Calcite

Ljus sand och gråbruna fasader

Ljus sand och gråbrunt ger otroligt vackra laserade fasader – moderna och naturligt lätta. De smälter in i naturen som naturen själv och färgerna ger en vacker ram till både ljusa och mörka möbler. Växter och fina utemöbler blir som smycken till fasaden oavset om de står på terrassen eller i trädgården.

Lasyren One Transparent i kulören Scandinavian Rock

Lasyren One Transparent i kulören Scandinavian Rock

Framhäver träets vackra struktur


Nordsjö One Transparent lasyr finns i många fina kulörer och är pigmenterad för bästa skydd av din träfasad med en helt genomskinlig yta som gör att träets ådring och struktur framhävs på ett vackert sätt.

Kulör Scandinavian Forest and Scandinavian Black målat med Nordsjö One Transparent

Kulör Scandinavian Forest and Scandinavian Black målat med Nordsjö One Transparent

Självrengörande teknologi – naturen håller huset rent åt dig


Genom att använda en självrengörande lasyr får du också ett enklare underhåll. Det betyder mindre arbete när huset ska rengöras. Du måste fortfarande tvätta huset regelbundet för att få en långvarig skydd och en vacker fasad, men jobbet blir mycket lättare eftersom det mesta redan har tvättats bort av regnet.

Putsfasader i kulörerna Nordsjö white, Grey slate, Fine clay

Putsfasader i kulörerna Nordsjö white, Grey slate, Fine clay

Putsfasaden


Sandbeige och brunt ger självklar koppling till naturen.

Kulören Scandinavian Sand

Kulören Scandinavian Sand

Tänk även på helheten när du väljer kulörer så att fasad, fönster, dörrar och andra detaljer fungerar tillsammans. Framhäv vackra detaljer med en avvikande kulör och dölj det som är mindre vackert genom att måla det i samma som bakgrunden

 

Våga måla lite mörkare

Om man ändå ska nämna någon trend inom utomhuskulörer, så är det den svarta och mörkare skalan som blivit mer populär och som vi ser allt mer på husfasaderna runt om i landet.  

Vi lever just nu i en värld med ekonomisk osäkerhet och med många onödiga kontroverser – detta medför att vi söker oss till det trygga och där spelar vårt hem en stor roll.

Fasaden nedan är målad i kulören Mountain River.

Mörkgrått hus
Gråsvart hus

– Hemmet ska vara den plats där vi ska vårda våra värden och ladda om och då väljer vi kanske att måla vårt hus -vår borg – i svart eller mörkt grå som symboliserar stabilitet, styrka samt inger en trygghet och skapar ett lugn. Vi ser även ett ökat intresse för det traditionella och husets ursprungliga historia, säger Ann-Charlotte Linde, Nordsjös kulörchef.

Här ser vi kulören Neutral Shadow på huset till vänster och Mountain River på huset till höger.  

Svarta och grå hus

Alla hustyper passar inte i en svart kulör

Det man ska tänka på är att alla hustyper inte passar i en mörk och speciellt inte i en svart kulör. Utan här gäller det – som vi nämnde i början av artikeln – att titta på husets stil och dess arkitektur. Ett nyfunkis hus eller ett hus med en mer avskalad och enkel arkitektur är två typiska husstilar som kan vara vackra i en dämpad svart eller gråsvart kulör.

Nyfunkis huset nedan är målat i den praktfulla och dämpade svarta kulören Gråsvart.

Gråsvart fasad

En matt fasadfärg kan lyfta ditt hus till nya höjder. Vår helmatta produkt Supermatt ger en färg där kulören upplevs djupare och mer naturlig samtidigt som färgen skyddar ditt hus under lång tid.


Läs mer om Supermatt här. 

Svart fasad

Ett annat alternativ för de lite mörkare kulörerna är att måla med en av våra transparenta färger. Då lyser träets struktur igenom på ett väldigt vackert sätt. Du kan läsa om alla våra transparenta kulörer här.

Hämtar data, vänta...