Nordsjö Visualiser

Visualisera kulören direkt på väggen
Se
Rosa och röda hus

UTOMHUSFÄRGER - DEN RÖDA PALETTEN

Den röda stugan med vita knutar, ett vitmålat staket och en viftande flaggstång är en klassisk symbol för hela vårt land. Inspireras av vår vackra röda palett och hitta din favorit.

Även om vi under senare år ser fler och fler vita, grå och svarta hus runt om i landet, så är rött ändå en kulör som vi förknippar med det klassiska huset i den svenska landskapsbilden. Och som vi nämnde i början av artikeln – om du ber ett barn rita ett hus så är chansen stor att hen målar ett rött litet hus med rök ur skorstenen. 

Den röda stugan med vita knutar, ett vitmålat staket och en viftande flaggstång har blivit en klassisk symbol för hela vårt land.


Rött har en lång tradition som fasadfärg i Sverige och redan på 1600-talet började vi använda slamfärg gjord med pigmentet järnoxid. Då ville man nämligen få enkla slitna trähus att påminna om det dyrare och påkostade teglet.  Rödfärgen ansågs vara väldigt exklusivt - så ett rödmålat hus var helt enkelt en statussymbol i samhället.

Om man vill måla sitt hus rött - så ska man ha i åtanke att fasaden alltid blir mer kulört och intensiv än det lilla provet som man ser i butik. Oavsett om du ska välja en röd eller en mer terrakotta kulör så ska du vara lite försiktig i ditt val - så slutresultatet inte kommer sticka ut för mycket.

Den klassiska röda och den terrainspirerade gulröda palett

I vår utvalda palett nedan så kommer ni se att rött inte bara rött. Det är nämligen en ovanligt innehållsrik kulör och så speciell att dess ljusare nyanser fått ett helt eget namn - nämligen rosa. Med anledning av kulörens starka uttryck har vi i denna palett valt ut lite mer mjuka fasadkulörer och välbalanserade kulörer att kombinera med.

Huset nedan är färgsatt i den klassiskt snygga röda, 334 Red. Husets detaljer är målade i Nordsjö White. Här skulle vi gärna vilja njuta av en god frukost eller en eftermiddags smörgås.

Rött hus

Kulör 334 Red - Ready-Mix och kan hämtas direkt i butiken

Rött hus

Klassiska röda husfärger

På bilden nedan hittar du kulören Dark Antibes tilsammans med den mjuke kulören Character Beige på fönster och detaljer. 

Rött hus
Rött hus

Känslan av falurödfärg

Vill du ha en kulör som påminner om den traditionella faluröda färgen på ditt hus – så ska du välja en röd ton som har gult i sig. Här är kulören Klassiskt Röd ett vackert exempel som med fördel kan användas i vår matta utomhusprodukt Supermatt. Den kombinerar en helmatt yta med hög kvalité och ger en finish där kulören upplevs djupare och mer naturlig - samtidigt som färgen skyddar ditt hus under lång tid.

Läs mer om produken Supermatt här.

Fasad färgsatt i kulören Klassiskt Röd. 

En annan vacker klassisk röd är Cottage Red. Vackra kombinationskulörer att färgsätta sina fönster och dörrar med är den ljusa Winter Storm och Light Sand

På senare år har även de lite mörkare grå blivit populära att måla detaljerna i på röda hus. Här kan kulörerna Almandine eller Gråsvart vara två vackra alternativ.

Fasad färgsatt i kulören Cottage Red

En vacker rosa

– En ”smutsig” eller ”dämpad” kulör har en viss svarthet i sig i förhållande till mättnaden som gör att kulören inte upplevs som självlysande. Generellt kan man säga att kulörer som upplevs som ”smutsiga” blir vackrast på fasaden.

Kulören förstärks nämligen när den kommer upp på en stor yta som en fasad och därmed blir intrycket av den mycket ljusare och starkare. Dessutom har de rosa kulörerna en tendens att dra åt blått utomhus, så välj en kulör som drar mot gult. Ett bra exempel på detta är den tämligen smutsigt rosa S 2020-Y80R som på fasaden blir en ljus och tydligt rosa kulör, säger Ann-Charlotte Linde.

Här ser vi den vackra rosa kulören Summer House och detaljer i den vita Mountain Snow.

Rosa hus

Fasad i kulören Summer House och detaljer i den vita Mountain Snow

Rosa hus

De terrainspirerade gulröda och gyllenrosa nyanserna

Hus i den gulröda färgskalan hade vanligtvis sitt ursprung i ett pigment som heter terra – som betyder jord. Det var ett relativt billigt pigment och därför var det inte speciellt ovanligt med hus i den här färgskalan. Egentligen heter pigmentet Terra di Sienna, efter platsen där man först utvann det. 

Genom åren har det funnits flera andra sätt att få fram gulröda kulörer, till exempel genom att helt enkelt blanda gula och röda pigment. Här finns allt från ljusa, milda nyanser till mer kraftfulla och mättade toner.

Oavsett om man vill ha en gulröd, en vacker gyllenrosa eller en mer klassisk terrakotta kulör på huset - så ska du välja en kulör som inte är allt för ljus och som har den där smutsiga touchen.

Detta pittoreska lusthus är färgsatt i den charmerande kulören Nordsjö Clay Walls. Den mjuka gröna kulören på fönstren heter Pale Eucalypt. En otroligt vacker kombination. 

Rosa hus

Den vackra Rosengång

Kulören Rosengång - som är en dämpad, gyllenrosa kulör - är en av favoriterna i den gulröda paletten. Här har husets detaljer färgsatts i den ljusa kulören Fjällvit som skapar en skön harmoni.

Fasad färgsatt i kulören Rosengång.

Fasad färgsatt i kulören Rosengång. 

Här nedan ser vi samma hus fast i den mörkockra kulören Trä Gulröd 2 och detaljer i den klassiska Nordsjö white.

Fasad färgsatt i kulören Trä Gulröd 2

Fasad färgsatt i kulören Trä Gulröd 2

När det kommer till detaljerna på de gula och gulröda husen, så har det sedan 1900-talets början varit vitt som dominerat. Men förr valde man ofta grönt, gult, grått eller blågrått som ger en mjukare kontrast och som i många fall blir mer harmoniskt.


En annan vacker gulröd kulör är Brigth Melun som är en mjuk, gräddig beige med en röd ton. Den är vacker att kombinera med Fjällvit och Blyertsgrå.

Röda små detaljer

Släpp loss kreativiteten i din trädgård! Efter en lång och mörk vinter är det inte särskilt konstigt att vi svenskar lägger mycket tid på att skapa en fantastisk utemiljö oavsett om vi har en villaträdgård, en sommarstuga eller en balkong mitt i stan.
Röda små detaljer som förgyller! Shiny Antibes, Pretty Pink, Nordsjö knobbly ruby - inspireras av hela vår vackra röda palett och hitta din favorit här!

Att vara kreativ behöver dock varken vara dyrt eller besvärligt. Lite färg och och en smula kreativitet kan göra underverk med dina gamla trämöbler. 

Läs mer hur du målar dina utemöbler här.

Välj gröna produkter

Välj en Svanen märkt produkt som är bra för både dig och miljön! På Nordsjö har vi ambitionen att utveckla färgsystem med så liten miljöpåverkan som möjligt. 

Arbetet med detta är ständigt pågående och vi lägger hela tiden nya varor till listan över miljömärkta produkter. Läs mer om våra utomhusprodukter här!

Sist med inte minst: Inga genvägar - förarbete är A och O 

Innan du börjar måla bör du rengöra, laga, skrapa, slipa och grundmåla. Men då kan du också känna dig säker på att det slutliga resultatet erbjuder skydd mot väder och vind och håller sig snygg i många år framöver.

Se våra 10 smarta tips till ett nymålat hus och självklart en enkel så här gör du guide. Läs mer här!

Hämtar data, vänta...