Från barn till tonåring - rum i grått och blått

Tonårsrum hos @interiorbyadrienne

Tonårsrummet – 

När ditt barn behöver tid att växa och utvecklas från barn till ung vuxen
När ditt barn går från barn till tonåring uppstår nya behov. Barnet behöver mer tid till att vara ifred och att få lugn och ro från övriga familjen. Tonårsrummet ska fungera från pre-teen åren tills tonåringen är redo att lämna hemmet och skaffa egen bostad. Det roliga med tonårsrum är att barnet är så pass gammalt att han/hon kan vara helt delaktig i beslutsprocessen från a-ö. Nedan beskriver vi just detta då vi fått kika in hos Adrienne och hennes tonårsbarn när det var dags att uppgradera från barnrum till tonårsrum.

Hemma hos @interiorbyadrienne

Vi har ”varit hemma hos” @interiorbyadrienne som har två pre-teens hemma och en tonåring. Stökigt kan tyckas men Adrienne har fullt styr på det hela. När jag pratat med Adrienne är det underbart att höra henne berätta om hennes inredningsresa med bonussonen (13) och biologiska sonen (snart 12). De är helt samspelta som mamma och barn och har helt tillsammans utformat respektive barns rum från idé till verklighet. Det hela började i höstas när barnen skulle byta rum med varandra. Det blev en rockad bland barnen och som jag beskrev redan initialt så har bägge barnen varit väldigt engagerade. De har varit måna om att möblera så att det känns som att varje möbel har sin plats och de har själva valt rum (utan att bråka). Adrienne har gett barnen fria händer ”Hur vill ni ha det?” och efter det har respektive rum utformats och fastän det är två tonårsrum har killarna behållit saker som kanske inte känns så vuxna. T ex ville Melcher ha kvar sin gossedjurs elefant på väggen, som ju bara är supercool. Alla har varit måna om att rummen absolut inte får vara sterila och opersonliga – känslan av vem som bor i rummet ska finnas när du kommer in.  

Tonårsrum

Beslutsprocessen

Så hur gick det till när de skulle bestämma kulör i respektive rum? Bägge killarna visste att de vill ha lite mörkare färger – lite mer ”killigt”. Viggo bestämt blågrå som hallen men inte så mörk, så de tittade på en massa miljöer på nätet, därefter beställde de hem Color testers från hemsidan och målade upp hur ljuset föll och vilket läge respektive rum låg i. 

S3005-G20Y

Melchers rum i den blågröna kulören S3005-G20Y

Melcher

Melcher snart 12 visste från början att han ville ha en grågrön kulör och de beställde hem lite olika kulörer på Colour testers, bl a Dusty Paris men den gick bort på en gång då den blev för mörk så där vände de sig till ABC Färgekonomi  för råd och då blev det väldigt snabbt tydligt vilken kulör de var ute efter. Det blev den grögröna kulören S3005-G20Y. De gick hem från Birger Jarlsgatan upp mot Vasastan och började provmåla och det blev ju bara helt magiskt. Sagt och gjort. Målarna kom och de målade upp rummet i S3005-G20Y och även elementen vilket gav ett härligt lugn till rummet. Nu överväger de kanske t o m att måla in taket i samma kulör men det återstår att se, morgonsolen kan spela lite spratt med hur kulören upplevs och Adrienne har känslan av att rummet kan upplevas som lite för mörkt. ”Man får passa sig så att det nu underbara rummet inte upplevs som en grotta”. Slutresultat -  Melcher är bara sååå nöjd och Adrienne får passa sig så att han inte stannar hemma allt för länge.

Clear Paris i tonårsrum

Viggos rum målat i den varma grågröna kulören Clear Paris

Viggo

Viggos favoritrum där hemma har en varm grågrön kulör, så det var han helt inställd på. Valet blev därför Clear Paris men de beställde även där hem en Color tester för att först provmåla och här blev det blev rätt direkt. I hans rum bytte de ut samtliga lampor;  taklampa, lampa i fönstret och lampskärmar. Det blev också nya lakan för att passa in och med tanke på att Viggo visste om att rummet skulle göras om hade han redan sett ut en tavla som skulle passa som han önskade sig i julklapp. Så gulligt! Slutresultat – ett rum med lagom balans mellan barn och tonårsrum.