Nordsjö Visualiser

Visualisera kulören direkt på väggen
Se

Så lyckas du med träolja för trall och trädäck

Vanliga frågor och tips 

Varje år ser vi fram emot den tid då vi kan sitta ute på trädäcket och njuta av eftermiddagen och kvällen.  Terrassen är verkligen en plats för avkoppling och umgänge med familj och vänner. Att se över trädäck och trall på våren är en bra rutin och en bra start på årets målningssäsong.


Kom igång med att olja in trall och trädäck

Tvätta och rengör trädäcket väl innan du börjar olja  den. Detta kommer att ge dig ett bättre slutresultat. Inget är mer irriterande än att lägga ner arbete på ett projekt och sedan inte få det resultat man vill ha. Utnyttja de lite mulnare sommardagarna och det går bra att tvätta även om det regnar.  

 

1. Hur oljar jag in en ett nytt trädäck med trätrall?

Har du byggt ett nytt trädäck och har funderingar kring hur när du kan börja olja in din nya uteplats? 

Vi får ofta frågan om hur tidigt man ska olja in trädäcket. Svaret är ganska enkelt – så fort trävirket är torrt. Att olja in ett trädäck som inte är torr nog kan jämföras med att smörja in din hud precis efter du badat med solkräm. Den fastnar inte och ger inte heller något skydd. Nya impregnerade material måste få torka i 2-4 veckor beroende på väder. Tänk också på att under vår och höst, när nätterna blir kalla, så torkar träet också långsammare. Följ väderleksprognosen oavsett vilket tid på året det är. 

Är ditt trädäck gjord i tryckimpregnerat trä så kan du inte veta hur torrt det är utan det är avhängigt av hur länge materialet har legat på lager i butiken. Det trä som kommer direkt från fabriken kommer alltid att vara fuktigt en stund men du behöver inte vänta en hel säsong med inoljningen ändå.

 

2. Ska du olja ett tidigare behandlat trädäck? Vill du byta till en ljusare kulör?

En äldre uteplats är ofta sliten och smutsigt när du ska börja förarbetet. Om du samtidigt dessutom vill ändra kulören måste ytan rengöras ordentligt innan en ny olja kan appliceras. Ett mörkgrönt trallgolv kan t.ex. inte ljusas upp men en ljuspigmenterad olja, utan då måste man först behandla trät med ett terrassblekmedel. Det räcker inte att bara tvätta av terrassen, den måste rengöras ordentligt. Bästa produkten för detta är Tinova Wood Cleaner, som tar bort färg och smuts. 

Varför är det viktigt att vänta tills träet är torrt?

Eftersom fuktigt trä inte absorberar bets eller olja ordentligt är risken att man "låsa in" fukten i träet. Fuktigt trä kan ruttna efter ett tag, och syftet med terrassolja eller terrassbets är just att förhindra detta.

Grön terrass?

Träolja är inte heltäckande. Det betyder att underlaget kommer att synas igenom även om du väljer en pigmenterad olja. 

Ha som utgångspunkt att ditt impregnerade virke kan ha en annan kulör än färgprovet. Detta kommer att prägla slutresultatet, och speciellt för de ljusare färgerne. Det är därför inte tillräckligt att bara se på kulörkartan i butik när du välger färg. Fråga efter fysiska prover med målat impregnerat trä – detta finns hos alla välsorterade återförsäljare från Nordsjö. 

Fetching the data, please wait...