Nordsjö Visualiser

Visualisera kulören direkt på väggen
Se

Täckande eller laserande färg?

Funderar du på att måla ditt trähus, men är osäker på om du vill ha en täckande färg eller en laserande färg, eller kanske något mitt i mellan? Här ska vi förklara skillnaden mellan de olika färgtyperna samt ge dig råd i valet av produkt.

Har man ett tidigare målat hus så rekommenderar vi i första hand att man fortsätter med samma typ av färg som fasaden är målad med tidigare. Är man osäker på vilken typ av färg huset är målat med, så är vårt råd att ta med en färgflaga till din Nordsjö-butik så hjälper de dig med att bestämma färgtyp.

Är huset omålat, då finns det flera olika typer av fasadfärg att välja mellan.

Notera att beroende på vilken färgtyp man väljer så rekommenderar vi olika förbehandlingsmetoder för att uppnå det bästa slutresultatet – se våra rekommendationer för respektive produkt. 

Täckande färger

Täckande färg innebär precis som namnet antyder att färgen täcker träet och det går inte att se trästrukturen. Den täckande färgen bidrar till längre hållbarhet och kulörstabilitet, vilket gör att du inte behöver måla om lika ofta.

Våra högkvalitativa täckfärger Nordsjö One Supreme och Nordsjö One Super Tech har självrengörande egenskaper som ser till att hålla ytan ren och snygg i alla väder året om då ytan sköljs ren när det regnar, vilket i sin tur kan ge en minskad grogrund för påväxt.

Vill man ha en täckande matt yta är valet Nordsjö Supermatt, som är en färg som ger en sober men robust och hållbar yta. Matta färger gör att saker verkar avlägsna, djupare och mer naturliga eftersom de inte reflekterar ljuset. Nu kan huset smälta in i omgivningen.

Läs mer om One Super Tech här


Fasaden ovan är målad i kulören 407 Storvindeln.
Tänk på att underlagets kulör och uppsugningsförmåga påverkar resultatet väldigt mycket – du måste måla på det virke du ska använda för att veta hur det kommer att se ut.


Laserande färger

Laserande färger är perfekt alternativ för dig som vill framhäva träets utseende och låta dess struktur och ådringar synas igenom och bidra till helheten. Huset blir naturligt färglagt och behåller den äkta träkänslan, dock ska man tänka på att kulören påverkas av det underliggande träet och kan därför upplevas olika.

Laserande kulörer bli lite mörkare för varje behandling, så det är viktigt när man ska lasera om sitt hus att du ber om en svaglasyr hos din Nordsjö-handlare, vilket innebär att man tillsätter lite mindre pigment i lasyren.

Vi rekommenderar Nordsjö One Transparent som är en självrengörande halvmatt lasyr som framhäver träets struktur, ger en vacker finish och har ett extra bra skydd mot väder och vind genom en unik teknologi som ger en vatten- och smutsavvisande samt självrengörande yta. Nordsjö One Transparent är enbart avsedd för utomhusanvändning och har även ett inbyggt UV-filter som förebygger sprickbildning.

Vill man ha kvar trästrukturen men ändå ha en ”täckande” yta, så är det en täcklasyr man ska välja. En annan skillnad mot lasyren är att kulören inte påverkas av det underliggande träet.

Vår rekommendation är Nordsjö Tinova Premium Exterior+ som framhäver ytans trästruktur och ger samtidigt täckfärgens jämna yta på gamla och nya träfasader. Vidhäftningsförmågan gör den särskilt lämplig till ommålning utomhus av tidigare laserat trä.


Hämtar data, vänta...