Nordsjö Visualiser

Visualisera kulören direkt på väggen
Se
Härlig terrass hemma hos @aimforhappiness

Mörkgrå, brun och svart fasadfärg till huset

De mörka kulörerna är väldigt populära just nu och vi ser varför. Mörka nyanser i brunt, brunsvart, grått och svart ser vi ofta på moderna hus och är ett fint avbrott till alla andra kulörer. Det ger ett elegant uttryck samtidigt som det smälter fint in i naturen.

 

Mörka husfärger - våga måla med lite mörkare kulörer


Vi ser att de mörka fasadkulörerna blir mer och mer populära. Fasaden nedanför är målad i kulören Gråsvart och visst ser det läckert ut med kontrasterna av himmel, växtlighet och stora glaspartier?

Halvor Backe från "Eventyrlig oppussning" med ett modernt, svartmålat hus

Färgsättning utomhus följer starkt arkitekturens trender och svart kulör har varit tydligt ett bra tag i modern arkitektur. Men alla typer av hus passar inte i den färgskruden även om man känner sig inspirerad av den. Hemmet är platsen där vi laddar våra batterier och förverkligar våra drömmar. Svart eller mörk grå symboliserar stabilitet och styrka - vilket många har starkt behov av idag. Men huset blir oftast vackrast i tidstypisk färgsättning säger Nordsjös Colour Manager Ann-Charlotte Linde.

Svart fasad med liggande träpanel

Att tänka på vid val av en mörk fasad


Ett nyfunkis hus eller ett hus med mer enkel arkitektur - kanske med assymetriska fönster som vi ser på bilden nedan - är två typiska husstilar som kan vara vackra i en dämpad svart eller gråsvart färg. Huset till vänster på bilden nedan är målad i kulören Gråsvart, som är en praktfull och dämpad svart kulör medan huset till höger är målat i den mjukare kulören Djupgrå.

Svarta kulörer reflekterar inte ljus

Till detaljerna på huset, som fönster och dörrar, ska du tänka på att en helt svart kulör saknar förmågan att reflektera ljuset så här gäller det att tänka på att kulörerna man kombinerar med kan bli för markanta. En kulör som passar bra här kan t ex vara den mjuka ljusgrå Soft shadow på fönsterpartierna och t ex en dörr i den vackra gröna kulören Urskog för en mjuk kontrast. Du kan välja att tona ner den svarta färgen genom att välja en helmatt färg.

Brun-svarta husfärger


Brunsvart är en kulörnyans som passar utmärkt på stora hus, både de mörka och ljusare nyanserna som går mer mot beige och vit. Dessa färgnyarnser passar fint in i naturen och är därför ett utmärkt val nästan oavsett där du bor, vid kusten, i skogen eller i en villaförort. Har du många grannar som valt en kulör på sitt hus som är annorlunda kan detta också bli ett fint avbrott. 

Huset är målat i kulören Mountain River och färgen One SuperTech. Terrassen är oljad i träolja i kulören Unnen

Huset är målat i kulören Mountain River och färgen One SuperTech. Terrassen är oljad i träolja i kulören Unnen

Vår kulör Mountain River är en vacker mörk men samtidigt varm kulör som är väldigt populär. Influencern @aimforhappiness har målat sitt moderna hus  och den härliga takterassen med drivhus i en ljust grå kulör som passar perfekt till huset. Kulören heter Unnen och är behandlad med terrassoljan UV Super. Inspireras av @aimforhappines inredning här.

Fasad, ytterdörr och fönsterbleck är målade i kulören Mountain River
Fasad, ytterdörr och fönsterbleck är målade i kulören Mountain River

Fasad, ytterdörr och fönsterbleck är målade i kulören Mountain River

Bruna husfärger


Naturligt, gyllende och varmt. Dessa varma kulörnyanserna känner vi alla starkt för och det fina är att de passar till nästan samtliga typer av hus, från moderna till lantliga. Som en extra bonus passar de också väldigt fint in i det svenska landskapet, från norr till söder. Blåa, glänsande hav, mörkgröna skogar, blå himmel och vita moln.

AltImg7

En vacker kulör på exteriörolja - Skandinavisk mörk brun

Mörka grå husfärger


Husfärger i färgskalan varma, rena, grå toner attraherar de flesta av oss, oavsett stil på huset.

Hus målat i självrengörande färg  hos @pureinterior

Huset till @pureinterior är målat i kulören Mystical Calais i färgen ONE Super Tech - en självrengörande färg med extrem täckförmåga

Ett mörkt, grått hus fungerar som en vacker bakgrund för dig som vill styla utanför. Varför inte göra som @pureinterior och kombinera sofistikerat rosa med uppfriskande grönt för att få en härligt stylad terrass. En fin kontrast kan vara att lägga till ljusa detaljer i fönster och dörr för ett exklusivt uttryck. Har du ett hus med spröjsade fönster som du inte vill framhäva så kan det vara en effektiv metod att måla fönster och fasad i samma kulör, precis om Elisabet som driver @pureinterior har gjort. Vi tycker också att det är supersnyggt att olja terrassen i en helt ljusgrå kulör som t ex Unnen. Den passar ju bara så fint tillsammans med kulören Mystical Calais.

AltImg9

Terrassen är oljad med terrassoljan Tinova UV Super Terrace i kulören Storvindeln

AltImg10

Här ser vi kulören Neutral Shadow på huset till vänster och Mountain River på huset till höger

Gråa kulörer, som har ett sofistikerat uttryck, kan passa till dig som vill ha känslan av en vacker bakgrundskuliss, där gröna gräsplaner, färgglada blommor, och andra bakgrundsdetaljer bör få sin plats. Det är också just detta som är så fascinerande med grått - att det p g a sin neutralitet, återspeglar och lyfter kulörerna i sin omgivning.

Putsade fasader i kulörerna: Wolf cub, Amandine och Grey Command

Putsade fasader i kulörerna: Wolf cub, Amandine och Grey Command

Utekök - ONE Transparent i kulören Scandinavian Silver Birch

Uteköket är inoljat med den självrensande färgen ONE Transparent i kulören Scandinavian Silver Birch

Transparant eller täckande


Valet av produkt avgör vilken yta du får. Väljer du en täckande eller transparant exteriörolja?

Transparent eller täckande svarta kulörer
AltImg15

Uteplatsen från programmet "Eventyrlig Oppussing" är inoljad med ONE Transparent i kulören Scandinavian Black & Brown

Väljer du en transparant olja så ser du också trävirket som får en vacker yta. På bilden ovan ser du ett hus från programmet "Eventyrlig Oppussing" där Halvor Bakke använt vår självrengörande exteriörolja ONE Transparent i en vacker mörk brunsort kulör som heter Scandinavian Black & Brown. Så fint med detaljer i svart och stenar i olika grå nyanser som ligger nedanför terrassen. Terrassen har fått samme kulör och är behandlad med terrasseoljen Tinova UV Super.

Hämtar data, vänta...