Nordsjö Visualiser

Visualisera kulören direkt på väggen
Se
Tuffaste färg för dit hus
Tuffaste färg för ditt hus

SVALBARD - ETT MÅLNINGSPROJEKT I TUFFAST MÖJLIGA KLIMAT

Nordsjö fick frågan om man ville sponsra ett målningsprojekt på Svalbard och detta sade vi självklart ja till, då vi såg ett perfekt tillfälle för att testa våra produkter i ett extremt klimat som verkligen skulle få dem att bekänna färg.

NÄR FASADMÅLNING BLIR EXTREMSPORT

Att måla i det tuffa arktiska klimatet är en utmaning för både färg och målare - även på sommaren. Det fick ett antal volontärer som målade Isfjord Radio på Svalbard erfara både en och två gånger.

Ute på spetsen av Kapp Linné på Svalbard ligger Isfjord Radio och här har Basecamp Explorer sin bas. Det är en ensligt belägen före detta väder- och radiostation som numera fungerar som hotell och erbjuder äventyrsturism. Här kan du sitta i allrummet på hotellet och se isbjörnar promenera förbi utanför fönstret eller titta ut över havet där valar och valrossar leker i vågorna.

Vyn över Isfjord Radio - Svalbard

EXTREM PÅFRESTNING

Byggnaderna på Svalbard utsätts för extrema påfrestning. Här kan det blåsa så mycket och så hårt att det flyger stenar stora som en knytnäve genom luften. Vinden kommer från alla håll, och den är iskall i kombination med vindar på 15-20 meter per sekund.

Dessutom har klimatet förändrats. Tidigare hade man aldrig regn på Isfjord Radio, men nu regnar det av och till, med en plats där temperaturen sällan går över +4 grader i juli och augusti - blir utomhusmålning något som kan liknas vid en extremsport.
Lägg även till att man måste ha med sig en isbjörnsvakt med gevär för att vara säker utomhus. Det är just då man inser att det var en verklig utmaning för både våra färger och målarna.


En av byggnaderna som målades om på Isfjord Radio 2016


Basecamp Explorer-projektet visade sig vara betydligt större än vi först trodde. Bara logistiken av färgleveransen har krävt oerhört mycket planering och fokus. Närmaste granne är Grönland som ligger 1860km bort och för att komma till Isfjord Radio från Longyearbyen - som är världens nordligaste bebodda plats med drygt 2000 invåndare - är det 100 kilometer att köra med snöskoter eller tre timmar med båt.
Om vi ​​inte planerade våra aktiviteter väldigt noggrant så att utrustningen inte kom fram i tid eller om det blev dåligt väder, hade vi få vänta ett helt år innan vi fått ett nytt tillfälle att genomföra projektet, säger Brita Knutsen Dahl som är ansvarig för Basecamp Explorer.

ETT MÅLNINGSPROJEKT SOM KRÄVDE EXTRA NOGGRANT FÖRARBETE 

I mars 2016 reste Nordsjös tekniker Per Myhre och Mats Nilsson till Svalbard för att titta på byggnaderna som skulle målas och se vilket eller vilka system och produkter man skulle välja för målningsprojektet.

Då mars månad är en av de tuffaste månaderna vädermässigt på Svalbard - temperaturen är som lägst och det blåser mycket hårda vindar var varannan dag - så blev det en väldigt tuff resa för att komma till Isfjord Radio. Resan med snöskoter från Longyearbyen till Isfjord Radio tog närmare 9 timmar – så då förstår ni nog hur ensligt beläggen denna plats är och vilka utmaningar som väntade färgen som skulle målas på fasaderna.

– Det finns sju byggnader på platsen där några har putsad och målad betong samt metallplåtfasad. Men fyra av byggnaderna har träfasad och det blev dessa som vi fokuserade oss på. Vi tog fram rekommendationer och målningsbeskrivningar för alla underlagen, men på betong- och metallytorna handlar det enbart om fläckbehandling, säger Per Myhre.

Bild från målningsarbetet


Väl på plats spenderade man dagarna med att kontrollera fasadernas kondition och såg att en del av ytorna var angripna av röta, var hårt slitna och hade färg som flagnat. Dessutom mätte man fukthalten i ytorna som skulle målas och samlade in färgprover för analys. Själva målningsarbetet var planerat till Midsommarhelgen, då man har de ”bästa” väderförhållanden i denna del av världen.

MÅLNING I EXTREMVÄDER

Midsommar kom och nu var det dags att få all färg, utrustning och frivilliga målare på plats. Detta visade sig vara en utmaning i sig då det i flera dagar innan var dåligt väder - så man kunde inte ta sig från Longyearbyen till Isfjord Radio via båt.

Men så plötsligt visade sig solen och resan kunde genomföras och väl på plats visade sig väderförhållandena från sin bästa sida. Men lyckan blev kortvarig för redan dag 2 - efter att förarbetet var avklarat dagen innan -  var det åter igen dags för regnskurar och hårda vindar, så arbetet fick pausas.
– Det är extremt utmanande att måla här på Svalbard. Du måste ha rätt så mycket tur och ”bra” väder i flera dagar i sträck vilket inte inträffar så ofta här uppe, säger Mats Nilsson.Det är även en stor utmaning att få träet tillräckligt torrt för att måla på i dessa tuffa förhållanden, och speciellt i ändträet, säger Mats Nilsson. Regn och snö sliter en del på fasaderna här, men det är förhållandevis lite röta, mögel och nedsmutsning. I stället är det solens starka UV-strålar som utsätter fasaderna för den tuffaste påverkan och bryter ner färgskiktet.

Dock var vädergudarna på projektet sida och den kommande veckan kunde man genomföra samtliga planerade målningar och därmed återställa platsen i sitt ursprungliga skick, även om man ett par gånger fick avbryta arbetet på grund av för närgångna isbjörnar.
På Svalbard lever nämligen världens största bestånd av isbjörnar. Och det lever faktiskt fler isbjörnar än människor här. Därför kräver lagen att invånarna bär gevär när de befinner sig utanför bebyggelsen, så att de kan försvara sig.


Bild från special-resor.se

ETT MÅLNINGSPROJEKT SOM KRÄVER DEN ULTIMATA FÄRGEN

Rekommendationerna för målningsbehandlingen på Isfjord Radio visade sig vara i stort sett de samma som vid målning av trä i övriga Norden.

Nordsjö One Super Tech valdes för toppbehandling då den torka snabbt, tål att utsättas för regn kort tid efter applicering och att den har extremt goda glans- och kulöregenskaper som gör att husen kommer se nymålade ut i många år framöver. Använd i system med impregneringsoljan Nordsjö Tinova Wood Base Oil och grundfärgen Nordsjö Tinova Exterior Primer lär det dröja länge, även i detta klimat, innan fasaderna behöver målas igen.

– I detta klimat var det extra viktigt att använda moderna färgprodukter med kort torktid och att följa ett och samma målningssystem, säger Per Myhre och tillägger att när man ska måla om består närmare 80 procent av det totala arbetet av förarbetet som är oerhört viktigt för slutresultatet. Du måste skrapa bort murket trä och gammal löst sittande färg och komma ner till friskt trä innan man applicerar impregneringsoljan och grundfärgen - och därefter måla 2 gånger med täckfärgen.

BIBEHÅLLA PLATSENS URSPRUNGLIGA HISTORIA

En viktig parameter i målningsprojektet var att bibehålla platsens historiska utseende.
– Ursprungligen målade man på Svalbard med den färg man hade tillgänglig. Före renoveringen togs prov på alla träfasader, och ny färg och kulörer matchades med de ursprungliga. Vi har velat behålla platsens igenkännlig och bevara historien, säger Mats Nilsson.

– Det har varit fantastiskt välkomnande med en färgpartner som kan bidra med både den bästa färgen för träytor utomhus och expertisen för att genomföra ett så här tufft projekt, säger Brita Knutsen Dahl.

Bild tagen från transportbåten som tog målarna från Longyearbyen till Isfjord Radio Midsommar 2016

ONE SUPER TECH - EN HÅLLBARHET PÅ UPP TILL 16ÅR!

Vår utomhusfärg Nordsjö One Super tech har en hållbarhet på upp till 16 år och den släta och hårda ytan som fasaden får - gör att det fastnar minimalt med smuts. Det som fastnar spolas bort när det regnar och den rena ytan utgör en dålig grogrund för alger och mögel. De självrengörande egenskaperna hänger samman med att färgen innehåller en speciell typ av nanopartiklar.

One Super Tech är inte bara självrengörande, utan den har dessutom god vidhäftning och täckförmåga samt glans och kulörbeständighet, som gör att vi kan säga att färgen håller i upp till 16 år om du följer Nordsjö systemmålning.
Tänk på att gamla, tidigare målade hus och nya obehandlade hus ska behandlas olika, så det är därför viktigt att prata med fackfolk i butiken innan du gör ditt inköp av färg och verktyg och börjar måla.

Sen det allra bästa är att Nordsjö One Super Tech är miljöanpassad och Svanenmärkt och vi anser att den är en av de bästa träskyddsprodukterna som vi någonsin har utvecklat. 
Läs mer om One Super Tech här


Hämtar data, vänta...