Nordsjö Visualiser

Visualisera kulören direkt på väggen
Se
krickelin tavelvägg
krickelin tavelvägg

Skapa en snygg tavelvägg - se vår enkla guide

En stilfull tavelvägg är en inredningsfavorit bland många och är det perfekta sättet att göra dina nymålade väggar mer personliga. Men hur ska man hänga upp tavlorna och vad bör man tänka på? Se vår enkla guide och inspirerande bilder på hur du får till den där lyckade och snygga tavelväggen!


Något så simpelt som en vacker tavla eller en personlig väggmålning, är en enkel detalj som ändå gör så mycket för helhetsintrycket i ditt hem. Konst är en av de saker som verkligen berättar vem du är - så glöm inte bort att smycka dina nymålade väggar.
Bilder nedan från @
krickelin - @mz.interior - @emilyslotte - @rutavitesson

-

En stilfull tavelvägg är en inredningsfavorit bland många och här är varianterna och möjligheterna många. Att sätta tavlor och annan konst tillsammans och skapa en vacker tavelvägg - är det perfekta sättet att göra ditt nymålade rum mer personligt.
Men hur ska man då hänga upp sina tavlor och vad bör man tänka på i sin planering? Se vår enkla guide och inspirerande bilder på hur du får till den där lyckade och snygga tavelväggen!  

1. HITTA INSPIRATION

Det första som man ska börja med är att hitta inspiration och de tavlor och motiv som man vill ha på väggen.
Här kan man kombinera allt från nyinköpt konst, snygga posters, personliga foton och vykort eller varför inte en gammal spegellampett? Här kan även en gammal rakspegel eller en vägghängd vas bli ett vackert komplement till den övriga konsten. 


Här nedan ser ni bland annat kulörerna Heart Wood, den gula G1.20.86 och den varma bärnstenstonen Spiced Honey.  2. SAMLA IHOP OCH ANPASSA TILL VÄGGENS STORLEK

Vilken stil och hur stor tavelväggen ska vara beror självklart på var den ska placeras i hemmet. I ett vardagsrum kan det finnas en större väggyta ledig än till exempel i hallen eller köket.
Om tavlorna ska placeras ovanför en soffa eller en byrå så kan det vara smart att utgå från möbelns bredd och placera tavlorna efter det.


3. VÄLJ RÄTT RAM

Om du har olika stilar och färger på dina motiv så kan det ibland vara smart att satsa på enhetliga ramar för att skapa ett mer harmoniskt intryck av tavelväggen. Om du däremot har motiv av bara ett tema - exempelvis svartvita motiv – så kan du få bäst effekt genom att blanda ramar av olika storlekar och färger.

Som här hemma hos Ruta Vitesson
@rutavitesson där man skapat en levande effekt med hjälp ramar i olika storlekar och färger. Det vackra antika skåpet till höger är målad med vår mörka Nordsjö cobalt night från vår 2019 trendpalett. 

Bild @rutavitesson

-

Men allt handlar ändå till syvende och sist om den känsla och stil som du vill uppnå - och vad ditt tycke och smak är.

Är du ute efter en mer stilfull och minimalistisk tavelvägg så bör du kanske satsa på mer diskreta motiv och ramar i samma färg. Är du mer ute efter en bohemisk lekfullhet så kan du gå helt crazy och blanda hej vilt bland motiv, färger och tavelramar.

Väggen nedan är målad med den blå, lekfulla Nordsjö open sky och Spiced Honey runt dörren. 

4. PLANERA OCH DESIGNA DIN TAVELVÄGG

När man ska komponera sin egen tavelvägg så finns det egentligen inga regler. Här kan man antingen utgå från en rak under- eller överkant eller så kan man utgå från den största tavlan och sen placera de mindre runtom.

En bra start kan vara att lägga ut alla ramarna och övriga konstverk på golvet. Detta ger dig en bra helhetssyn över din kollektion och gör det lättare att testa olika sammanställningar. Kanske ser du nu att du behöver komplettera med något ytterligare eller kanske till och med plocka bort 1-2 saker.  

Ett annat tips är att ta ett foto med mobilen på de olika sammansättningarna och sen hålla upp bilden på väggen. Sen glömmer man lätt hur man fick ihop vissa kompisitoner – så bildbevis är alltid bra att ha och gå tillbaka till.


 

5. DAGS ATT SPIKA OCH HÄNGA UPP TAVLORNA

Det kan kännas lite motvilligt att slå in den där första spiken i väggen. Speciellt om du har nymålade väggar!
Börja med att göra en markering med en blyertspenna över ramen i mitten. Tänk på att inte göra den för stark så den syns när du har satt upp tavlan!

Mät sedan avståndet från ramens överkant till upphängaren och mät samma avstånd ner från pricken på väggen. Slå in en spik på det utmärkta stället och häng upp den första ramen. Upprepa sedan samma steg med resterande tavlor.
Att ta hjälp av måttband och vattenpass är ett måste – så ha dessa tillhands innan du börjar.

Än en gång – kom ihåg att det inte finns något som är rätt eller fel när det gäller en tavelvägg. Så länge du tycker om layouten och slutresultatet så kommer du njuta och vara stolt över den!

Kulörer vi målat med nedan: 
Vägg till vänster W9.10.13
Pelarna på vänster sida U6.05.62
Vägg till höger VN.01.81

INSPIRATION TAVELVÄGGAR

Denna vackra vägg hittar vi hemma hos Marlené Zakrisson som driver instagramkontot @mz.interior
Väggarna är målade i den varma greige kulören Lapptussans Dusk. 
Läs mer om våra Greige kulörer 
här. 

-

Hemma hos Anna Grundberg som jobbar med illustration och konst och även driver instagramkontot @annagrundberg , har en harmonisk tavelvägg skapats ovanför det gamla arkivskåpet.

Väggen som är målad med kulören Nordsjö sky grey, kommer verkligen fram tillsammans med byråns varma träslag och de gröna växterna. 
Det ikoniska porträttet på Cornelis Vreeswijk blir verkligen blickfånget på väggen. 

Bild @annagrundberg

-

Ett rum som andas stilfull retro hittar vi hemma hos Emma Solveigsdotter @solveigsdotter.
I den här matsalen dukar vi gärna upp helgens bjudning och låter gästerna njuta av väggens konstverk.
Väggarna är målade i vår vackra Nordsjö calm river. 

-

En avskalad, kreativ matdel med en doft av 50-tal hittar vi hemma hos Janniche Kristoffersen @bloggaibagis. Vi älskar hur väggkulören samspelar med den tunga keramiken, tallkvisten i vasen och kanske framförallt den snygga tavelväggen.

Väggarna är målade med den urläckra greige kulören, Luftslott. 
Läs mer om våra Greige kulörer
här. 

Trendfärgen Greige, den perfekta blandningen av grått och beige.
Trendfärgen Greige, den perfekta blandningen av grått och beige
Bild @bloggaibagis

-

Ibland är det skönt för ögat att ha ett mer markant och framträdande motiv på väggen - och sen låta resterande tavlor får spela en liten mindre huvudroll. 

Hemma hos bloggaren Emily Slotte @
emilyslotte så har de sammetsmatta väggarna målats med den mjukt grågröna kulören Misty Le Havre. Här skapar de matta väggarna tillsammans med gröna växter, jordnära textilier och den vackra tavelväggen en sober elegans.

Vill du se mer av @emilyslotte hem? Se hur den glassigt pistagegröna kulören Misty Fontaine blev hemma i Emilys barnrum. Klicka här för att läsa!

-

En lite mer industriell look hittar hemma hos Jenny Hultgren @bohemedeluxe där en blandning av personliga foton och fantasibilder är inramade. Väggarna är målade i kulören Shiny Calais. 


FÄRG OCH KULÖR FRAMHÄVER KONSTEN

Om man har en mörkare nyans på sina väggar så förstärks och framhävs tavlorna på ett helt annat sätt än om väggarna är ljusa. Så våga gärna skapa en spänning i ditt vardagsrum med en mörkare väggfärg.

Kristin Lagerqvist som driver instagramkontot @krickelin har skapat en effektfull tavelvägg i hörnet i hennes vardagsrum.

Här har Kristin valt motiv med dova färger som går i en blå ton och blandat olika ramar och former för att få till en dynamiskt känla.

Väggarna i vardagsrummet är målade i Kristins egna kulör Krickelin Dimblå. På bilden undertill så ser ni en annan fantastiskt kreativ tavelvägg från Kristins barnrum. Läs gärna Kristins tips på hur man skapar en snygg
tavelvägg här

krickelin tavelvägg
krickelin tavelvägg
Bilder @krickelin
Denna vackra tavelvägg hittar vi hemma hos @bohemdeluxe och väggarna är målade i vår kulör Limoges Blue. 

Bil


NATURINSPIRERANDE TAVELVÄGG HEMMA HOS MALIN PERSSON 

Malin Persson - @themailnpersson - egna kulör Back to the roots byMalin - som väggarna är målade i här nedan- blir i kombination med de naturinspirerade tavlorna och de enkla träramarna - en vacker sammansättning.

Malin har även målat sitt antika köksbord med hennes egna kulör. Se alla vackra bilder från det
här. 

Bi

-

Tänk vilken skillnad det kan bli om du har en mer kulört väggfärg - kontra en vit. Se hur tavlorna kommer fram på ett helt annat sätt! 

FELVÄND OCH STÅENDE KONST

Skapa en nyfikenhet i rummet och vänd konsten inåt väggen istället. Väggen till höger är målad i kulören, Nordsjö coffee infusion och den lilla honeycomben i Årets kulör 2019 - Spiced Honey. Spiced Honey syns även på bilden till vänster i mitten rummet. 

Att blanda upphängda och stående tavlor är en annan riktig blickfångare. Det funkar även perfekt för dig som kanske har nymålade väggar och som vill undvika att göra en massa hål i väggen.


 

KREATIV LÖSNING TILL SNEDTAKET

Snedtak kan ibland krångla till det lite när man ska inreda och möblera ett rum. Ett tips kan här vara att bygga en flyttbar tavelvägg med en enkel skiva (tänk på att inte välja en för tunn skiva - då den lätt kan svikta annars) med några lister eller smalare hyllplan på. 

En tavellist är verkligen en billig och perfekt lösning för dig som gärna vill kunna förändra och stuva om mer frekvent bland dina konstverk. 
Vi har målat vår praktiska skiva i den vackra grårosa - Årets kulör 2018 - Heart Wood. VAD ÄR EGENTLIGEN KONST?

Vem säger att konst måste vara inramade dyra tavlor? Nej - konst kan likaväl vara en samling med vackra kort och bilder, egna skisser och målningar, torkade blommor, en vacker tallrik eller varför inte en antik spegellampett. 
Samla dina favoritpinaler och skapa din egen konstvägg. 

Den vackert murade väggen nedan är målad i kulören U6.09.35. På bilden undertill så ser vi bland annat Juicy Red och Spiced Honey.
  

Hämtar data, vänta...