Självrengörande fasadfärg och lasyr

Självrengörande produkter till fasaden

Självrengörande färg och lasyr för huset är bra för både dig och ditt hus, båda visuellt eftersom en hårdare och renare yta ser bättre ut. Dessutom "tvättas" fasaden när regnet strilar ner på den, vilket förhindrar att smuts och svamp sitter kvar på husväggen och du slipper tvätta av den så ofta. En vacker husfasad lyser och ser betydligt bättre ut i längden. Det finns självrengörande produkter för både trä- och putsfasader.

Vad är självrengörande färg och lasyr?

Enkelt förklarat kan de jämföras med en teflonbeläggning på en stekpanna där vätskan samlas i droppar, studsar från ytan och flyter lätt bort med regnet. Tekniken gör ytan smutsavvisande.

De enda som inte gillar självrengörande färg är svartmögel. För att svartmögel och alger ska växa, bör den vara fuktig. Eftersom självrengörande färg gör att väggen torkar snabbare är den extra effektiv mot påväxt. Färre smutspartiklar innebär färre fästpunkter för svampsporer på väggen.

Enklare underhåll med självrengörande produkt


Genom att använda självrengörande färg får du också ett enklare underhåll. Det betyder mindre arbete när huset ska rengöras. Du måste fortfarande tvätta huset regelbundet för att få en långvarig skydd och en vacker fasad, men jobbet blir mycket lättare eftersom det mesta redan har tvättats bort av regnet.

Vilka självrengörande produkter finns det?

  1. Självrengörande färg till träfasad
  2. Självrengörande fasadlasyr
  3. Självrengörande färg för putsfasad och betong
Blått hus

1. Självrengörande färg till trähuset - ONE Super tech

Nordsjö var tidiga med den självrengörande teknologin och de första produkterna fanns på marknaden redan 2015. Idag är One Super Tech nordens enda miljömärkta självrengörande färg.
Självrengörande färg fungerar så att svamp och annan smuts har svårare att fästa. Enkelt förklarat, det är regnet som samlas i större droppar och tvättar bort smuts. Det kan jämföras med en teflonbeläggning där vi ser att vätskan samlas i droppar, studsar från ytan och tvättas bort av regnet.
Nordsjö One SuperTech är träskydd med extra lång hållbarhet - om du följer våra målningsrekommendationer har du ett skydd som varar upp till 16 år och det är mycket lättare att hålla fasaden ren under dessa år.

ONE transparent lasyr

2. Självrengörande lasyrfärg till trähuset - ONE Transparent

En ny medlem av One-familjen är den självrengörande fasadlasyren One Transparent som framhäver träets struktur och ger en vacker finish. 

Nordsjö One Transparent bygger på delvis samma teknik som den täckande och självrengörande fasadfärgen One Super Tech och har en formulering som gör ytan hårdare, smidigare och smutsavvisande. Regnet hjälper till att hålla fasaden ren, men regelbundet underhåll i form av periodisk tvättning måste fortsätta då regnet inte kommer åt överallt.

Nordsjö One Transparent är halvmatt och har ett extra bra skydd mot väder och vind genom den unika teknologin som ger en vatten- och smutsavvisande samt självrengörande yta. Nordsjö One Transparent har även ett inbyggt UV-filter som skyddar mot solens skadliga strålar och därmed förebygger sprickbildning.

Moderna putsfasad

3. Självrengörande färg för putsfasad och betong - Murtex Stay Clean

En mycket populär produkt som har funnits i vårt sortiment under många år är den självrengörande färgen Murtex Stay Clean.

Murtex Stay Clean är en vattenburen helmatt fasadfärg avsedd för utvändig målning på puts, betong, lättbetong. Tack vare nanoteknologin håller sig din fasad självrengörande vilket innebär att regn tar med sig smuts och påväxt från ytan. Vid målning på puts är det viktigt att putsen är i målningsbart skick dvs. fast och väl bundet samt åldrats minst 1 år. Du kan även applicera Murtex Stay Clean på tidigare målade putsytor.

Färgen är självrengörande och kommer att hålla fasaden fin år efter år – vanligt regnvattnet hjälper nämligen till att tvätta ytan och tar med sig både smuts och eventuell svartmögel och alger från ytan när det rinner av. Så du slipper skura och kan koppla av i sommarsolen. Murtex Stay Clean finns i mer än hundra olika färgnyanser.
 

Produkter