Nordsjö Visualiser

Visualisera kulören direkt på väggen
Se

Rött hus med vita knutar

Det röda huset med vita knutar är en stil som aldrig går ur tiden och som ligger många svenskar extra varmt om hjärtat. Måla din fasad med One Super Tech för ett riktigt hållbart resultat, så får du njuta av din favoritkulör i toppform år efter år!

En svensk favorit i över 400 år

Redan på 1600-talet började vi i Sverige använda slamfärg gjord med pigmentet järnoxid. Då ville man få enkla trähus att påminna om det dyrare exklusiva teglet. Nuförtiden är röda hus med vita knutar närmast en nationalsymbol och mångas favorit för den där somrigt lantliga känslan.

 

Drömmen om ett Bullerby-hus

Trähuset på bilden ovan är från 1929 och ligger i byn Grums i Värmland.
Det tillhör Sandra Östlind som driver bloggen sandrashem och hon bor där tillsammans med sin sambo Adam och sonen Noam.

De bodde tidigare i ett mindre hus i närheten och promenerade ofta förbi och fantiserade om att det skulle bli deras. En dag så knackade Sandra på och sa till dåvarande ägarna att om de skulle sälja det så fick de gärna höra av sig till henne direkt.

 

Rött hus_sandrashem3

 

Drömmen blev verklighet – Sandra fick till slut sitt drömhus. Fasaden, som var puts, knackades ner och en träpanel sattes upp istället. Efter mycket jobb och slit så stod det där: Ett klassiskt rött hus med vita knutar.

Fun fact: Några andra Grums-bor som också var förtjusta i den klassiska kombon är inga mindre än dansbandet Sven-Ingvars. "Ett litet rött paket med vita snören"...

 

Rött hus_sandrashem

 

Vi ställde några frågor till Sandra om hennes hus och stilen hon valt:

Vad tycker du är den typiska hus stilen i Värmland?
– Helt klart rött hus med vita knutar! I alla fall om du kommer ut lite på landsbygden. Jag är själv uppvuxen ute på landet och bara älskar alla dessa röda hus och ladugårdar du ser längs vägarna.

Varför valde du just rött hus med vita knutar, vad lockade dig med det?
– Jag har alltid haft en förkärlek till just röda hus med vita knutar och när vi nu hade möjligheten att göra om detta hus då fasaden var i så dåligt skick och behövde göras om, så kändes det helt rätt. Ett gammalt 20-tals hus som egentligen hade putsfasad som var riktigt dålig blev så finns med en röd gammaldags träfasad och vit snickarglädje. Och huset lyftes verkligen! Det blev vårt egna lilla ”Bullerby-hus”.

Stämmer det att Sven-Ingvars kommer från Grums? Inspirerades du av deras kända låt, Ett litet rött paket med vita snören?
–Haha, det stämmer att Sven-Erik kom här ifrån men vi inspirerades inte av just den låten. Men bra musik, det gjorde dom!

 

Välj rätt färg

Den här typiskt svenska, röda kulören kallar vi på Nordsjö Classic Red. Till knutarna passar kulören Base White perfekt om du vill ha mer krispigt vita knutar, och Modest White för en mjukare, gräddigare look.

 

Så här målar du fasaden

När du har bestämt dig för att måla, eller måla om, följ bara dessa steg för ett proffsigt och hållbart resultat:

  1. Börja med att se till så att fasaden är ren från påväxt, pollen och annan ytbeläggning. Original Hustvätt hjälper dig att lyckas. Om ytan tidigare varit målad rekommenderas även en tvätt med Original Målartvätt.

  2. Om fasaden varit målad tidigare så behöver du skrapa eller slipa bort löst sittande färg och gråträ från ytan. Impregnera sedan trärena ytor med Tinova Wood Base Oil, för att skydda mot fuktangrepp och sprickor.

  3. Om du ska måla nytt trä är det viktigt att impregnera utsatta delar av fasaden, som till exempel ändträ. Använd Tinova Wood Base Oil. För att uppnå bästa resultat rekommenderas att du impregnerar hela ytan.

  4. Sedan behöver du stryka grundfärg på ytor som är impregenerade och trärena. Välj Tinova Primer Exterior. Den motverkar fuktangrepp och ger underlaget en jämn yta, för ett slutresultat utan skiftningar.

  5. Måla fasaden två gånger med en av Nordsjös fasadfärger. 

  6. Njut av slutresultatet. År efter år.

Lycka till!

Hämtar data, vänta...