Nordsjö Visualiser

Visualisera kulören direkt på väggen
Se

The perfect grey

Att välja rätt grå nyans är inte helt enkelt. Grått är inte bara grått, och det finns inte en grå kulör som är perfekt i alla lägen. Läs mer om våra små tips vad man bör tänka på och ta hänsyn till i sitt val av rätt nyans.

Vilsamt, vackert och sofistikerat – med grå kulörer skapar du en lugn och behaglig atmosfär


I vårt kulörsortiment finns allt från ljusa, milda nyanser till mörkare färgtoner som adderar komplexitet och attityd. För att hitta den grå kulör som passar just dig är det viktigt att du utgår från förutsättningarna i rummet, funderar över helheten och vilken stämning du vill skapa.

Svalt norrljus från stora, generösa glaspartier kan få en neutral kulör att kännas kall. Ett rum i söderläge bjuder på motsatta förutsättningar: här förstärks redan varma toner, medan neutrala och svagt kalla kulörer kan värmas av ljuset.Väggen är målad i kulören Nordsjö grey sparrow. De tre provmålningarna (från ovan) Nordsjö city life, Nordsjö utopia och Nordsjö grey cliff.Grey is the new white

För att göra det enklare för dig att välja rätt grå nyans har vi tagit fram färgkartan, Greyish delights. Här vi har delat in våra grå kulörer i sex olika grupper, samt graderat dem i en ljus- och mörkhetsskala. Läs nedan vad som kännetecknar kulörerna i de olika grupperna och tänk igenom rummets förutsättningar. Bestäm sedan om du vill ha en ljus, medium eller mörk kulör.

Neutrals - Kulörer helt i gråskala – kan få en varm framtoning i söderljus och svalare i norrljus.

Yellowish - Grå kulörer med en aning gult – den gula tonen förstärks i söderljus och neutraliseras något i norrljus.

Goldish - En gulröd ton ger dessa gråaktiga kulörer en härlig lyster. Varmt ljus förstärker det gyllene medan svalare ljus dämpar det.

Reddish - När kulörtonen är övervägande röd blir den genast synlig. Blir tydligare i söderljus och kan uppfattas kalla i norrljus.

Bluish - Den blå tonen syns tydligt i det svala norrljuset medan det varma söderljuset ibland kan ge en mer neutral framtoning.

Greenish - En gröntonad grå kan upplevas varmt grå i söderläge men svalnar ofta i norrläge.


Inspirationsbild från färgkartan, Greyish delights.Varmt och välkomnande eller svalt och elegant?


Kulören Nordsjö grey flow och Nordsjö sky grey i kulörgruppen Neutrals är exempel på två neutrala kulörer som låter inredningsdetaljerna sätta tonen i rummet. Vill du skapa en varm och välkomnande känsla kan en kulör från Yellowish eller Goldish vara ett bra val, och söker du det svala och eleganta ska du kika lite extra på Nordsjö spring harmony i kulörgruppen Greenish.

Mörkare grå kulörer, som Nordsjö evening shadow och Nordsjö inky darkness, tar för sig och skapar en härlig dramatik. Vill du ha mustigare kulörer som tillför ännu mer attityd kan Nordsjö blue temptation eller Nordsjö caramel dust passa perfekt.
När det gäller dova kulörer, som Nordsjö foggy promenade och Nordsjö silver shores, ger små nyansskillnader stor effekt på slutresultatet.

 

Inspirationsbild från färgkartan, Greyish delights.
Kulör på bild till vänster, Nordsjö calm river. Kulör på bild till höger, Nordsjö smoky sensation.Hemma-hos inspiration 

Färgkartan Greyish delights erbjuder sobra vackra kulörer som binder samman hemmet utan att ta över. Ett vackert exempel på detta är hur influencern Janniche Kristoffersen som driver bloggen @bloggaibagis har använt kulören Nordsjö evening shadow i sitt sovrum (bild till höger). Den gröna kulörtonen ger en extra dimension och skapar tydligare kontraster.

Från paletten med neutrala och medium i ljus- och mörkhetsskalan har Anna Grundberg som jobbar med illustration och konst och även driver bloggen @annagrundberg , målat med kulören Nordsjö sky grey (bild till vänster) i sitt vardagsrum. Se hur byråns varma träslag och gröna växter skapar en balanserad harmoni tillsammans med den neutrala vägg kulören. 

Bild från @annagrundberg (t.v.) och @bloggaibagis (t.h.)

Skön inspiration hemma hos bloggaren @stickstay.se

Hemma hos bloggaren @stickstay.se som säljer handritade och super coola wallstickers, har barnrummet med de varma, rostiga inredningsdetaljerna målats med kulören Nordsjö grey fashion och Nordsjö Heart Wood - Årets kulör 2018.


Bilder från @stickstay.se

Heart Wood - en stilfull rosa – en Greyish delight med attityd!

Nordsjö heart wood – som även är Årets kulör 2018, är en neutral gråbrun kulör med varma rosa toner i sig. Den pryder vackert väggarna hemma hos Ida Gustafsson som driver bloggen @sullkullan 
 

BIlder från @sullkullan 

Tips!

För att förstå hur olika kulörer kommer att upplevas i just ditt rum måste du ta hänsyn till flera olika saker. Rummets väderstreck och det naturliga dagsljuset påverkar intrycket, precis som hemmets egna ljuskällor. Dagsljuset i ett rum med norrläge har kallare ljus än ett rum med söderläge, och generellt är ljuset mitt på dagen kallare än mjukt morgon- och kvällsljus.

Reflektioner som speglas genom fönstret, samt från material och möbler i rummet, påverkar upplevelsen, och kombinationen av olika kulörer är också viktig – den nyans du väljer till dina väggar kan uppfattas ljusare eller mörkare, starkare eller svagare beroende på vilka andra nyanser den samspelar med. Glöm inte bort golvytan som har stor genomslagskraft.

För att välja rätt nyans till just ditt rum behöver du uppleva kulören i rätt sammanhang: i ditt rum, med dina möbler. Så provmåla, se hur de olika nyanserna samspelar med dagsljus, kvällsbelysning och rummets inredning, och fundera över vilken känsla du vill uppnå.


Inspirationsbild från vår färgkarta, Wonderful white. 


Wonderful white

Inspireras av vår nya vita färgkarta, Wonderful white där ett urval av våra vackraste och populäraste vita kulörer finns med. 
Läs mer om vår färgkarta, Wonderful white här.  

Provmåla med vår nyhet Colour Tester

När det kommer till att välja kulör så föreslår vi på Nordsjö att man alltid provmålar. Antingen köpa hem en Colour Tester eller en provburk, för att se hur kulören passar i just det rum man planerar att måla om.
Här kan du läsa mer om Colour Tester och även se vilka kulörer den finns i.
Det bästa är att du dessutom kan klicka hem dina favoritkulörer i Colour Tester direkt till dörren här. 

 

Hämtar data, vänta...