Nordsjö Visualiser

Visualisera kulören direkt på väggen
Se

Ombonade sovrum

För de allra flesta av oss är det viktigt att sovrummet utstrålar ett lugn och en hög myskänsla. Det är trots allt här som vi efter en lång dag har möjlighet att stänga ute bullret och lugna våra sinnen. Sovrummet behöver vara den plats där vi kan skruva ner ljudet och ladda om batterierna. Oavsett vilken stil och känsla du vill skapa i ditt sovrum så finns det många sätt att skapa en harmoniskt och mysig oas.

Kulörer får ett otroligt vackert uttryck med färgen Ambiance Xtramatt. Det ger ett djup och rummet uppfattas mjukare, vilket passar sovrummets personliga och intima känsla. En matt yta är en harmonisk yta – inga ljusreflexer som stör vare sig ögat eller skönhetssömnen.

Soverum_dovt_Ambiance

Sovrum_dovt_Ambiance
Kulör: Dusky Le Havre och Restful Fontaine

VI TILLBRINGAR EN TREDJEDEL AV VÅRT LIV I SOVRUMMET

Ungefär en tredjedel av vårt liv spenderar vi i vårt sovrum - så då förstår man ännu mer att sömn och vila är en viktig del av vår tillvaro och välmående. Här kan kulörer spela en viktig roll när det gäller att ta itu med balansen mellan utsidan och vårt inre lugn.

Tyvärr så finns det ingen kulör som är rätt eller fel, utan här får man fundera ut vilken känsla och stil som man vill uppnå med sin inredning. Tänk på är att kulören på väggen utgör basen i rummet och har stor inverkan på totalkänslan i rummet. Så fundera igenom ditt val av kulör noggrant och provmåla innan du målar hela rummet.

Bilder Colour Futures 2019 - Årets kulör 2019 Spiced Honey

Bilder Colour Futures 2019 - Årets kulör 2019 Spiced Honey

TESTA VÄGGFÄRGEN

Det är väldigt lätt att inspireras av vackra kulörprover, inredningstidningar och inspirationsbilder på sociala medier. Men för att välja rätt nyans till just ditt rum behöver du uppleva kulören i rätt sammanhang i ditt rum, med dina möbler. Provmåla och se hur de olika nyanserna samspelar med dagsljus, kvällsbelysning och rummets övriga inredning för att kunna avgöra vilken kulör det är som är bäst för just dig.

Vi rekommenderar att antingen köpa hem en Colour Tester eller en provburk, för att se hur kulören passar i just det rum man planerar att måla om. Klicka hem ditt favoritfärgprov redan idag och direkt till dörren här.


EN TOUCH AV LEVANDE GRÖNT

Naturen och det gröna fortsätter att inspirera oss i vår inredning och även i vårt sovrum är det viktigt att omge oss med det sköna gröna. Gröna växter ökar inte bara trivseln i ditt sovrum utan de kan även bidra till en bättre nattsömn och agera som en luftrenare.

Här kan krukväxter som Rosengeranium (även kallad Doktor Westerlund) och den dekorativa och väldoftande lavendeln – som är känd för att inge en lugnande och rogivande effekt på oss – vara passande val. Eller varför inte den ikoniska svärmorstungan, den gröna ampelliljan eller murgrönan som alla är goda luftrenare.

Inspireras även av sköna gröna kulörer som bland annat M4.28.19 (bild t.h) som kan både ge en lugn tydlighet och en djup karaktär åt ett rum.

Kulör M4.28.19 (bild t.h)

Kulör M4.28.19 (bild t.h)

KULÖRINSPIRATION – VILKEN STIL VÄLJER DU?

Som vi nämnde i början så finns det ingen kulör som är rätt eller fel i ett sovrum, utan här får man fundera vilken känsla och stil som man vill uppnå med sin inredning.
Söker du lite mer rogivande och vilsamma kulörer så skulle stilen VARMT & AVKOPPLANDE kunna falla dig i smaken. Eller kanske stilen MÖRKT & MYSIGT - där en palett med lite mer dämpade och mörkare kulörer som kan skapa ett lugn och en djup karaktär åt ditt rum - är mer vad du är ute efter?

MÅLAR GUIDE - Så här målar du dina sovrumsväggar. Läs mer här.

1. MÖRKT & MYSIGT

Den mörka looken är trendigare än någonsin och med hjälp av lite mer dämpade och mörkare kulörer så kan man skapa härliga kontraster, då inredningsdetaljer som lampor och tavlor blir mer tydliga i rummet. Här räcker det oftast med att satsa på några få utvalda detaljer som en ljusare matta, svart/vita motiv i en metallisk ram, textilier i naturmaterial och dova kulörer.

Vill du skapa en större kontrast och dramatik till ditt rum – addera då en mönstrad pläd, sammetskuddar eller varför inte en maffig kristallkrona.
Vackra och karaktärsfulla kulörer som Spiced Honey, Intense Le Havre och Intense Paris skapar ett lugn och en djup karaktär till ditt rum.

Bild #1 @kristinnaandreasen - bild #2 @drommefunkis - bild #3 @emsloo

Bild #1 @kristinnaandreasen - bild #2 @drommefunkis - bild #3 @emsloo

GRÅGRÖN

Vi har även den harmoniskt grågröna Dusky Le Havre som vi ser hemma hos stylisten Daniella Witte. Så här skriver Daniella på sin blogg om kulören.
”I mitt sovrum möter sköna gröna toner, bruna, grå och svarta accenter, med vita spots som lyser och fräschar upp. Naturligt harmoniskt, precis som jag vill att min stil ska vara. Jag gillar att samla detaljer färg kombinerat eftersom det skapar tydlighet och förstärker känslan. Dessutom blir ett stilleben mer personligt om man går på färg i stället för en viss stil.
Vid sidan om sängen ville vi att den gröna färgen skulle fortsätta och inte brytas av med någon extern möbel. Därför byggde vi en infälld hylla i väggen med plats för många fina magasin. Den här lösningen kan jag rekommendera då den verkligen underlättar för ordning och reda, plus att jag såklart tycker att den är grymt snygg detalj.”


Läs mer på Daniellas blogg, som du hittar här.

Bilder @daniellawitte

Bilder @daniellawitte

MÅLAR GUIDE - Så här målar du dina sovrumsväggar. Läs mer här.

2. VARMT & AVKOPPLANDE

Den varma och mysiga stilen med en jordnära palett tillsammans med material som linne, läder och trä skapar en sobert och nedtonad känsla till rummet. Den avskalade och stilrena Japonism-looken som vi ser hemma hos bloggaren @pureinterior_ ger en ombonad känsla med den varma, rostigt röda kulören Nordisk brunorange.

Restful Melun och Lenas Dusty Green är underbara, lite mer dimmiga och dämpade kulörer att jobba med för att skapa ett personligt och varmt sovrum. Lenas Dusty Green, som är framtagen tillsammans med bloggaren Lena Lidman @lenalidman85, är en mild och jordnära grågrön kulör som kan upplevas olika beroende på hur ljuset faller in.

Bilder @pureinterior_

Bilder @pureinterior_ 

Bilder @lenalidman85

Bilder @lenalidman85

De gula bärnstenstonerna lyser starka 2019 – antingen på egen hand eller är även vackra i kombination med naturens palett eller dämpade rosa. Spiced Honey som är inspirerad av honungens skönhet är en kulör som kan skapa en rogivande och mysig stämning till sovrummet.

Bild t.v @_rosemille​

Bild t.v @_rosemille​

MÅLAR GUIDE - Så här målar du dina sovrumsväggar. Läs mer här. 

SOVRUMSMAGI

Vila och rofylldhet är två viktiga element att tänka på när man inreder och väljer kulör till sitt sovrum. Och med hjälp av jordiga och naturnära kulörer så kan en lugn atmosfär skapas.
Som här hemma hos @leilabavcic och @interiorbysusan där vår grågröna och härligt levande kulör Deep Le Havre skapar en lugn och avkopplande sovrumsmagi.  

Bild #1 @leilabavcic Bild #2 @interiorbysusan

Bild #1 @leilabavcic Bild #2 @interiorbysusan

3. LJUST & SOFISTIKERAT

En stil som alltid är populär att inreda sovrummet i, är den ljusa och lite mer sofistikerade looken. Här är det en palett med avskalade neutrala toner, mjuka vita, jordnära pasteller, beige och varma grå nyanser som dominerar. Ljusa kulörer på väggarna kan skapa en rymlig och luftig känsla i ditt sovrum, så denna stil kan vara bra för dig som har ett sovrum med begränsat ljusinsläpp.
En avskalad och sval inredning i en neutral färgskala som går ton-i-ton med väggkulören ger en lugn och sober känsla. Här kan material som keramik, ljusa träslag, rotting och bleka, pudriga textilier vara intressanta blickfång.

ORDNING OCH REDA GER RO I SJÄLEN

Tänk på att ditt sovrum inte ska fungera som ett förvaringsutrymme utan försök att skapa en avkopplande fristad. Rensa bort överflödiga saker som klädhögar och onödiga ting på ditt nattduksbord. Ta en genomgång bland dina saker och fundera igenom noga om de har en given funktion i sovrummet eller om de eventuellt kan flyttas till ett annat rum. Här får man även försöka ha en balans – vi vill nämligen inte ta bort alla detaljer – utan behåll det som känns självklart och som ger en skön personlig touch till ditt rum.

TIPS! Ta gärna en check på dina fönsterbrädor som ofta kan bli en plats där vi samlar gamla krukväxter och ärvda prydnadsföremål - som istället för att dekorera - kan skymma och stå i vägen för ljuset som vi vill få in.
Och även fast vi lever i ett konstant uppkopplat samhälle, försök att lämna mobil och ipad utanför sovrummet och investera hellre i en gammal hederlig väckarklocka och en god bok.   

Ett vackert vitt sovrum. Bild Colour Futures 2019. Kulör Base white.

Ett vackert vitt sovrum. Bild Colour Futures 2019. Kulör Base white. 

4. DEN PERFEKTA VITA ELLER GRÅ

Många väljer att måla sitt sovrum i den populära vita och/eller grå färgskalan. Men att välja rätt vit eller grå nyans är inte helt enkelt. Vitt är inte bara vitt, och det finns inte en grå kulör som är perfekt i alla lägen.

Beroende på rummets förutsättningar och känslan du vill uppnå, kan valet stå mellan en kall eller varm nyans. För om du tittar noga på en vägg som målats i en kall vit nyans eller en varm vit kommer du märka en skillnad. Kalla vita nyanser har en blå eller grön underton medan varma vita nyanser skiftar i varma toner som rött och gult vilket skapar skillnad i upplevelse.

En viktig förutsättning för kulörupplevelsen i rummet är ljuset. Svalt norrljus från stora, generösa glaspartier kan få en neutral kulör att kännas kall. Ett rum i söderläge bjuder på motsatta förutsättningar: här förstärks redan varma toner, medan neutrala och svagt kalla kulörer kan värmas av ljuset.

Läs mer om våra vackra vita kulörer här och våra underbara grå kulörer här.

VILSAMT, VACKERT OCH SOFISTIKERAT – MED GRÅ KULÖRER SKAPAR DU EN LUGN OCH BEHAGLIG ATMOSFÄR

I vårt kulörsortiment finns allt från ljusa, milda nyanser till mörkare färgtoner som adderar komplexitet och attityd. För att hitta den grå kulör som passar just dig är det viktigt att du utgår från förutsättningarna i rummet, funderar över helheten och vilken stämning du vill skapa. Läs mer om våra grå kulörer här och få vägledning hur du ska tänka i ditt kulörval.

VARSÅGOD OCH SITT

Om platsen finns i ditt sovrum så placera gärna en vacker stol eller en skön fåtölj, som antingen kan fungera som ett enkelt blickfång, eller tillföra en glamorös och lite lyxig hotellkänsla till rummet. Här hemma hos bloggaren @myhomesthlm har väggarna målats med den sofistikerade och mjukt grå HoP Light Grey.

Bild @myhomesthlm

Bild @myhomesthlm

MÅLAR GUIDE - Så här målar du dina sovrumsväggar. Läs mer här. 

HEMMA HOS IDYLLOGHIM

Hemma hos bloggaren idylloghim så är det sofistikerade grå väggar som gäller. I gästrummet så har väggarna målats med den ljus, svala Grey Pearl och den lite mörkare och varmare Grey Sparrow. Huvudsovrummets väggar pryds av den vackra HoP Grey Sand.

”Det är en vacker varmgrå kulör som passar rum i alla väderstreck, säger Ann-Charlotte Linde, Nordsjös Colour Manager. I norrljus dämpas den gulröda mättnaden i kulören och den uppfattas mer som grå men i söderljus förstärks den i stället och kulören drar tydligare mot beige.”

Bilder @idylloghim

Bilder @idylloghim

5. GRÖNT & FRIDFULLT

Naturens gröna associeras ofta med energi, välmående, balans och sägs även fungera stresslindrande. En grön palett kan skapa en skön grön harmoni och ett stillsamt intryck till ett rum som är till för återhämtning. En varm skogsgrön, en dämpad dusty green eller en dramatisk grågrön – vilken är din favorit?

Bild t.h @lenalidman85

Bild t.h @lenalidman85

MAXA MYSFAKTORN MED LYXIGA SÄNGKLÄDER

Ett riktigt mysigt sovrum står nog högt upp på mångas önskelista när vi befinner oss mitt i den mörkaste och kallaste perioden på året. Passa på att skämma bort dig lite genom att investera i lite lyxiga sängkläder och textilier till exempel i mjukt tvättat linne för att maxa mysfaktorn. Den grågröna Dark Paris som vi ser nedan i en av Pella Hedebys stylingar skapar här en skön grön harmoni.

Bild @pellahedeby Foto: Ragnar Ómarsson

Bild @pellahedeby Foto: Ragnar Ómarsson

MER GRÖN INSPIRATION

Nordsjö evening shadow är en sober, vacker kulör som binder samman sovrummet utan att ta över. Ett vackert exempel på detta är hur @bloggaibagis har använt kulören i sitt sovrum. Den gröna tonen ger en extra dimension och skapar en skön kontrast mot den trärena knopplisten och korglampans varmare toner. Även här ser vi en känsla av den trendiga japonism-looken.

Bilder @bloggaibagis

Bilder @bloggaibagis

ÄNNU MER SKÖN GRÖN INSPIRATION

Nordsjö fragrant herb som är en sober, dämpad skogsgrön kulör gör sig vackert här i det ljusa sovrummet. Hemma hos bloggaren @by.charlottes så har sovrummets väggar målats med den mörka gröngrå Intense Le Havre.

Kulör Nordsjö fragrant herb

Kulör Nordsjö fragrant herb 

Bilder @by.charlottes - kulör: Intense Le Havre.

Bilder @by.charlottes - kulör: Intense Le Havre.

6. BLÅTT & ROFYLLT

Att inreda och färgsätta med blått är alltid ett säkert kort. Blått är kulören i vår vardag, som finns på himmeln ovan för oss, på kläderna vi bär och kulören vi vill måla på våra väggar. Den blå paletten upplevs ofta som rogivande och lugnande och är därför utmärkt att färgsätta sovrummet med.

 

Kulör Denim Drift

Kulör Denim Drift

Oavsett vilken blå kulör du väljer så kan den vackert bryta av mot exempelvis ljusa snickerier eller lite mer färgglada och pigga detaljer. Men den är även en tacksam kulör att arbeta med ton-i-ton för att skapa ett lugnt och stillsamt intryck till sovrummet. Läs mer hur du målar med en ton-i-ton effekt på väggarna här.
 

BLÅ INSPIRATION

Den vackra, gråblå Denim Drift – årets kulör 2017 – är en otroligt mångsidig kulör som är lätt att kombinera med andra blå toner och naturfärger för att främja lugnet som behövs i ett sovrum.

Kulör vägg, Denim Drift.

Kulör vägg, Denim Drift.

HEMMA HOS BLOGGAREN @HVITELINJER

Hemma i influensern @hvitelinjer´s sovrum så är det målat med den dovt grönblå Aimforhappiness Blue.
Kulören tillhör en palett som stylisten och bloggaren Jannicke Valen @aimforhappiness har tagit fram tillsammans med oss på Nordsjö - och som hon själv valt att kalla ”The Happy-palette”.  Hemma hos Jannicke så går det inte att missa passionen för färg och form. Se hur Jannicke har skapat en interiör och design med underbara kulörer och en personlig stil.

Läs mer om Jannickes hem och kulörer här.

Bild @hvitelinjer - Kulör Aimforhappiness Blue.

Bild @hvitelinjer - Kulör Aimforhappiness Blue.

Den vackra kulören Illuminated Paris som vi ser hemma hos @bhemsborg ger ett ombonat intryck till panelväggen.

Bilder @bhemsborg

Bilder @bhemsborg

HITTA DIN BLÅ NYANS

Känner du dig fortfarande osäker på om du vågar välja blått? Hämta vår färgsättningsapp Nordsjö Visualizer och testa olika kombinationer direkt på väggen för att hitta din perfekta palett och kulör. Ladda ner appen här.

TIPS! Om du känner dig osäker att använda blått på stora väggytor kan du självklart välja att endast måla en fondvägg eller utvalda detaljer som alkover eller hyllor, vilket ger dig möjlighet att leka med den blå paletten på ett enkelt men ändå effektivt sätt.

7. BOHEMISKT & ROMANTISKT RUSTIKT

Dagens bohemiska stil har definitivt blivit mer modern och även påverkats av vår nordiska inredningsstil. Här är det både svala, mjuka men även lite grövre textilier med struktur som ligger i fokus. Känslan av ruffa väggar, bohemrustika naturmaterial och ombonade detaljer - som handgjord makramé och hängande amplar – skapar en bohemisk helhet.

SOV UNDER STJÄRNORNA

Den drömlika sänghimmeln är en vacker och romantisk detalj i sovrummet, där det draperade eller skrynkliga linnetyget skapar en varm och ombonad känsla. Hemma hos bloggaren @lapptussan så har den skira sänghimmeln dekorerats med en vacker ljusslinga. Vi älskar hur Emma blandar det romantiska med rustikt trä och statement detaljen ovanför sängen, renhornet, som bokstavligen talat är kronan på verket. Väggarna är målade i den underbara Greige kulören Lapptussans Dusk.

Bild @lapptussan - kulör Lapptussans Dusk

Bild @lapptussan - kulör Lapptussans Dusk

Bild #1 @svenngarden Bild #2 @fanny.ob

Bild #1 @svenngarden Bild #2 @fanny.ob

VACKRA BLICKFÅNG I SOVRUMMET

Ett enkelt sätt att skapa ett personligt blickfång i rummet är att stapla dina böcker och tidningar dekorativt på golvet som vi ser hemma hos bloggaren @saraalfredason. Här ser vi den varma, mellangröna kulören Kubel Green Forest på väggarna. Kulören samspelar vackert med grått, beige och andra jordnära nyanser som du gärna kan plocka upp i sängtextilierna.
 
TIPS! Om du bor litet eller inte har så gott om plats i sovrummet för dina kläder, så kan en snygg klädställning som hänger från taket, vara lösningen! Dekorativt och väldigt ytsmart! Du fixar det enkelt själv med lite snickerifärg och sen har du en rolig, stilsäker omväxling från den där överfulla stolen vi alla dras med.

Bild #1 @saraalfredason

Bild #1 @saraalfredason

8. HOTELLKÄNSLA & OMBONAD LYX

Det går inte att undgå känslan att det är något speciellt med att vakna upp i ett hotellrum. Allt känns lite lyxigare och mer stilrent. Om du vill skapa den känslan hemma i ditt sovrum så är det less is more som gäller!

Få och väl utvalda inredningsdetaljer som ger ett exklusivt intryck, gardiner som sträcker sig från tak till golv och varför inte en stilren vikvägg som både kan fungera som rumsavdelare och sänggavel.

Visst är det något speciellt med att vakna upp i ett hotellrum!

INRED MED SPEGLAR

En detalj som vi ofta ser i hotellrum är en spegel. Att inreda med speglar är inte bara dekorativt, utan kan även fylla andra funktioner som exempelvis skapa en rymd och få rummet att kännas större än vad det egentligen är. Har du ett mörkt sovrum så kan spegeln hjälpa till att fånga upp ljus ifrån övriga angränsande rum och på så vis har du tillfört ljus in i sovrummet.

Om platsen finns - häng upp en stor spegel - och helst en i helkropps variant. Har du ett mindre sovrum så kan en hexagonformad eller rund spegel passa bättre, som bloggaren @lovisaalcen har i sitt sovrum. Här är väggarna målade i vår vackra grå kulör, Grey Sparrow.

Bild @lovisaalcen

Bild @lovisaalcen

HUR SKULLE SPICED HONEY ELLER RESTFUL MELUN SE UT HEMMA HOS DIG? PROVMÅLA MED VÅR NYHET - COLOUR TESTER!

För att välja rätt nyans till just ditt rum behöver du uppleva kulören i rätt sammanhang: i ditt rum, med dina möbler. Provmåla, se hur de olika nyanserna samspelar med dagsljus, kvällsbelysning och rummets inredning, och fundera över vilken känsla du vill uppnå. Vi rekommenderar att antingen köpa hem en Colour Tester eller en provburk, för att se hur kulören passar i just det rum man planerar att måla om.

Nordsjö Colour Tester är ett smidigt verktyg med en praktisk inbyggd mini-roller som finns i hela 49 vackra och moderna kulörer. Genom att på detta enkla sätt provmåla kulören hemma på dina egna väggar får du en bra uppfattning om slutresultatet, samt hur din övriga inredning och ljusinsläpp i rummet påverkar kulören.
Här kan du läsa mer om Colour Tester och även se vilka kulörer den finns i. Det bästa är att du dessutom kan klicka hem dina favoritkulörer i Colour Tester direkt till dörren här.  

Colour tester
Hämtar data, vänta...