Nordsjö Visualiser

Visualisera kulören direkt på väggen
Se
Terrasse beiset med grå terrassebeis

När kan jag börja att olja in min nya terrass?

Har du byggt en ny terrass och har funderingar kring hur tidigt du kan börja med att olja in terrassen? Läs här alla tips på hur du ska gå tillväga.

Vi får ofta frågan om hur tidigt jag ska olja in min nya terrass. Svaret är ganska enkelt – så fort trävirket är torrt. Att olja in en terrass som inte är torr nog kan jämföras med att smörja in din hud precis efter du badat med solkräm. Den fastnar inte och ger inte heller något skydd. Nya impregnerade material måste få torka i 2-4 veckor beroende på väder. Tänk också på att under vår och höst, när nätterna blir kalla, så torkar träet också långsammare. Följ väderleksprognosen oavsett vilket tid på året det är. Så har du full koll!

Är din terrass gjord i tryckimpregnerat trä så kan du inte veta hur torrt det är utan det är avhängigt av hur länge materialet har legat på lager i butiken. Det trä som kommer direkt från fabriken kommer alltid att vara fuktigt en stund men du behöver inte vänta en hel säsong med inoljningen ändå.

Så här gör du:

1.       Tvätta – läs hur du gör här

2.       Torka – köp en enkel fuktmätare så kan du enkelt mäta när materialet är torrt nog. Fuktigheten i trävirket bör ligga under 16 %

3.       Olja – läs hela terrassguiden steg för steg (så oljar du in terrassen)

Terrasserens

Innan du börjar olja in måste du se till så att underlaget är rent.

Även om du använder impregnerat virke som inte har varit oljat tidigar så måste du tvätta underlaget innan du börjar. Detta är bland annat för att virket "svettas ut" impregneringen och detta lägger dig nästan som ett damm på materialet när det torkar. Använd antingen terrasstvätten Tinova Wood Cleaner eller Original Hustvätt som du kan spruta över terrassen med en trädgårdsspruta (som du kan köpa i fackhandeln) och därefter arbeta in med rulle eller pensel. Låt den verka några minuter innan du börjar tvätta med en hård borste och därefter sköljer med trädgårdsslangen. 

Vi rekommenderar en grundlig rengöring med Tinova Wood Cleaner, som är en rengöring för terrasser och utemöbler, på terrasser som har varit oljade tidigare. Det är en rengöring som har lite lut i sig som du blandar med vatten i en spann. 

Fukta först terrassen med vattenslangen, och arbeta därefter in såpablandningen med en pensel, kvast eller liknande. Låt det verka i tio minuter, och börja sedan med terrasskrubb, gärna med förlängningsskaft - eller använd högtryckssputa med terrasstvätt. Poängen är att få bort det mesta av den gamla oljan. Vi rekommenderar inte användning av vanlig högtrycksspruta rätt ner i virket – det kan göra att virket flisar sig.

Efter tvätten måste virket få några dagar att torka. Hur länge beror på vädret – men en vecka ungefär, så länge det inte regnar eller är fuktigt på natten. I strålande sol och goda temperaturer på dagen blir torktiden kortare. 

Terrasser 5

Grön terrass?

Terrassolja är inte heltäckande. Det betyder att underlaget kommer att synas även om du väljer en pigmenterad olja. 

Ha som utgångspunkt att ditt impregnerade virke kan ha en annan kulör. Detta kommer att prägla slutresultatet, och speciellt för de ljusare färgerne. Det är därför inte tillräckligt att bara se på kulörkartan i butik när du välger färg. Fråga efter fysiska prover med målat impregnerat trä – detta finns hos alla välsorterade återförsäljare från Nordsjö. 

 

Fargekart terrassebeis
Hämtar data, vänta...