Nordsjö Visualiser

Visualisera kulören direkt på väggen
Se

Hur ljuset påverkar dina favoritkulörer

Välj rätt kulör till ditt nya hem beroende på vilken typ av ljus som finns i rummet.

”Hur väljer jag en kulör som passar ljuset i mitt rum?”
 

Det är fantastiskt hur samma kulör kan se helt olika ut beroende på vilket ljus som finns i rummet.

Vilket håll rummet vetter åt, tiden på dagen och om ljuset är naturligt eller konstgjort spelar stor roll för hur en kulör ser ut på just din vägg.

Om du precis har flyttat in och funderar på vilka kulörer du ska måla med kan denna guide hjälpa dig att välja rätt kulör till rätt ljus.

Dra fördel av det naturliga ljuset och välj bleka toner som kommer att studsa tillbaka in i rummet och skapa en ljus och luftig känsla

Rum som har solljus hela dagen
 

Dessa rum är enklast att inreda. De brukar bada i diskret ljus under större delen av dagen, så nästan alla kulörer fungerar.

Varför inte utnyttja det naturliga ljuset och välja bleka toner som gör att ljuset studsar tillbaka in i rummet och skapar en ljus och luftig känsla? Gyllene toner ger en solkysst effekt medan ljusblå nyanser ger dig en svalkande och lugn färgsättning.

Även vågade, fylliga toner kommer att se fantastiska ut i detta ljus. Om du är orolig för att inte lyckas välja rätt nyans, kan du testa hur den kommer att se ut på dina väggar med hjälp av Nordsjö Visualizer app

Rum som fångar in soluppgången har flest variationer i ljussättningen under dagen. Ljuset är svagt rosa i gryningen och blir mer och mer blått ju mer morgonen framskrider.

Rum med morgonsol
 

Rum som släpper in soluppgången har flest variationer i ljussättningen under dagen. Ljuset är svagt rosa i gryningen och blir mer och mer blått ju längre in på dagen man kommer. När solen vandrar vidare kan dessa rum kännas ganska skuggiga.

För att få ut så mycket som möjligt av ditt rum under hela dagen kan du måla väggarna i blekblå eller gröna nyanser – rummet blir levande i morgonsolen och känns fortfarande fräscht och ljust på eftermiddagen.

I rum som värms upp senare under dagen kan du välja solgula toner för att skapa ett ljust och välkomnande rum

Rum som får sen eftermiddagssol
 

Dessa rum är oftast kallare på morgonen och värms upp senare under dagen. Genom att välja solgula toner skapar du ett ljust och välkomnande morgonrum, kallare nyanser ger ett lugnt rum att slappna av i senare under dagen.

Blekgrå nyanser passar bra till allt. Så länge du håller dig borta från blå undertoner, kommer blekgrått att kännas tillräckligt varmt på morgonen och ljust och luftigt på eftermiddagen.

Bränd orange och fylliga guldtoner värmer upp rum med lite solljus, liksom neutrala toner med röda undertoner

Rum som inte får så mycket naturligt ljus
 

Rum som inte får så mycket sol under dagen riskerar att kännas kalla, därför är det en bra idé att välja varma nyanser. Bränd orange och fylliga guldtoner värmer upp rum med lite solljus, liksom neutrala nyanser med röda undertoner.

Bränd orange och fylliga guldtoner värmer upp rum med lite solljus, liksom neutrala toner med röda undertoner

Rum med konstgjord belysning
 

  1. Gula glödlampor och levande ljus tar fram det bästa hos varma toner som rött och orange. Detta förklarar varför rött är så populärt i matrum, TV-rum och andra rum som man brukar vara i mest på kvällen.

  2. Vita glödlampor ger ett ljus som ligger närmre naturligt dagsljus vilket gör att du kan välja fler färger – allt från bleka till starka färger ser helt fantastiskt ut.

  3. LED-lampor ger ofta ett blått ljus som passar bra med kalla pasteller för en modern stil, eller som kontrasterar fint mot varma gula toner.

Bästa tipset

När du har bestämt dig för en kulör kan du prova den i ditt rum genom att måla upp den på ett A4-papper för att se hur den ser ut i olika ljus vid olika tidpunkter.

Hämtar data, vänta...