Nordsjö Visualiser

Visualisera kulören direkt på väggen
Se
Bloggarens kulör på väggen i vardagsrummet
Färgen Carla SofieMolge Warm Grey på väggen

Ge ditt hem ett lyft med ny färg och atmosfär

Det är ingen tvekan om att kulörerna i ett rum har en stor inverkan på oss och är avgörande för hur vi uppfattar ett rum. Ett av de mest effektiva verktygen för att ändra ett rums utseende är färg, samtidigt är det ett bra sätt att lyfta interiör och möbler. Här kan du läsa om hur interiörbloggaren Carla Sofie Molge lyckats skapa en lugn och avslappnande atmosfär genom att måla sitt vardagsrum i en helt ny varm kulör - grå.

Carla Sofie Molge är inredningsinfluencer med bloggen www.molgedecor.dk och Instagramkontot @carlasofiemolge, som följs av tusentals inredningsentusiaster. Hon har tillsammans med åtta andra nordiska interiörbloggare valt signaturfärger från Nordsjös nya kulörkarta Nordic Colors 2018. Hon valde att namnge färgen CarlaSofieMolge Warm Grey, vilket är en kulör som skapar ett fint djup och en matt yta - en av de mycket stora trenderna kring väggfärger 2018.

Läs också: Inspirerad av lejon och superhjältar

Carla Sofie och hennes sambo hade några mörka möbler och ville därför skapa ett mer ljust och välkomnande hem. Deras mörkgrå velour-soffa hade en mycket central plats i rummet, det krävdes därför en kulör som inte var alltför dyster.

Vår fondvägg hade en ljusgrå nyans i en lite kallare ton, medan pelaren i rummet var mörk grå. Jag kände att färgerna inte kompletterade varandra och atmosfären i rummet var inte så mysig och intim som jag önskade. Därför var mitt mål med kulören att skapa en varmare, mjukare och mer mysig känsla i vardagsrummet.
Ljusinsläppet har stor betydelse vid valet av kulör och det kan vara en stor utmaning att hitta den perfekta nyansen. Kulören kan upplevas olika beroende på ljusinsläppet i rummet. Vetter rummet mot norr kommer kulören att upplevas mer kall och har man ett rum mot söder, upplevs neutrala kulörer som relativt varma.

Signaturfärgen är målad på väggen i vardagsrummet
Värm grå färg i vardagrummet


- För mig var det viktigt att hitta rätt kulör så att jag kunde få utlopp för min kreativa sida och visualisera mina idéer. Ett bra tips till de som vill prova en ny kulör i sitt hem är att måla två till tre olika nyanser på en lite större yta på väggen, minst 1x1 meter. Det ger ett bättre intryck av hur kulören upplevs med möbler och resten av interiören.

Det visade sig att kulören CarlaSofieMolge Warm Grey var utmärkt att använda på mer än väggen. Därför bestämde hon sig för att kulören också skulle gå igen i valet av matta och kuddar. Carla Sofie målade en bokhylla i samma kulör för att ge ett mer harmoniskt intryck och därigenom skapa ett mer enheltligt intryck mellan kulören på väggen och inredningen.

-Jag älskar ljusa nyanser och med den nya helmatta färgen kunde jag verkligen skapa en mer varm och mysig känsla i vardagsrummet. Dessutom är kulören ett mycket bra komplement till många kalla nyanser. Jag älskar att experimentera med kulörer och inredning, det är särskilt de dämpade nyanserna som jag använder mig av. Jag har svårt för att finna ro om det är alltför många kulörer i min inredning, de mest färgstarka föremålen brukar bli utbytta ganska snart.

Om du är modig nog att välja något annat än vit väggfärg, men behöver ta ett steg i taget, kan det vara en bra idé att börja välja bland de neutrala kulörerna, precis som Carla Sofie Molge. I synnerhet bland gråskalorna i kulörkartan. Här hittar du vackra kulörer och stora variationer mellan varma och kalla nyanser, men undgår samtidigt att ändra till ett helt ny kulörskala. Under lång tid har det varit populärt att måla fondväggar för att skapa kontrast, en av årets hetaste trender är att kulören på väggen går i samma nyans som en del av inredningen.
Kompleterar du med samma kulör på t.ex. fönster, hyllor, köksluckor eller något annat, kommer du snabbt att skapa ett stämningsfullt intryck som både skapar en helhet, upplevs exklusivt och harmonsikt på en och samma gång. Jag rekommenderar också att måla väggarna i en annan kulör än vit eftersom dina möbler och tavlor kommer framhävas på ett helt annat sätt än när du har en vit färg som bakgrund.

CarlaSofieMolge Warm Grey i vardagsrummet
Carla Sofie Molge och kulören Warm Grey i vardagsrummet

Den grå färgen som Carla Sofie valde till vardagsrummet heter Norsjö Ambiance Xtramatt och kulören heter CarlaSofieMolge Warm Grey. Helmatt väggfärg ger ett fint djup och dämpad, reflexfri yta. Perfekt till sovrum vardagsrum där man önskar en helmatt dämpad yta.


Nordic Colours 2018
Nordsjö Nordic Colors 2018 är en palett av 9 färger som valts av 9 kreativa nordiska influencers som arbetar med inredning. Våra influencers har valt sina signaturfärger som de tror kommer att prägla inredningen i 2018.

Hämtar data, vänta...