Nordsjö Visualiser

Visualisera kulören direkt på väggen
Se

Så målar du om ytterdörren


Att måla en ytterdörr tar runt en timme per lager färg. Som en tumregel behöver dörren två lager med toppfärg för ett hållbart och snyggt resultat. Du behöver också avsätta lite tid för att tvätta av och förbereda ytan som ska målas. Allt som allt blir det ändå inte mer än några timmars pyssel för att ge ditt hus ett rejält lyft!

Hur lång tid det tar innan man kan måla det andra lagret färg beror på temperaturen utomhus. Genom att använda vår snabbtorkande dörr- och fönsterfärg One Door & Window Tech så kan man måla båda strykningarna samma dag.

Innan du går i gång

  1 Tvätta


  Tvätta dörren i god tid innan den ska målas så att den är torr. Ifall det är en dörr som ska målas om, använd Nordsjö Målartvätt. Skulle det finnas påväxt (alg och mögelsporer) så rekommenderar vi Hustvätt.Följ anvisningarna på flaskan, och skura sedan med en skurborste eller svamp. Var noggrann och försök komma åt i alla skrymslen och vrår på dörren.Tvätta sedan bort alla rester av rengöringen med vanligt vatten så färgen kan fästa så bra som möjligt.

  2 Slipa


  För att garantera att färgen fäster så bra som möjligt är det viktigt att gå över dörren med t.ex. sandpapper. Vi rekommenderar ett sandpapper med grovhet på högst 120. Det ruggar upp underlaget lite lagom och ger färgen perfekta förutsättningar för att flyta ut på bästa sätt. Borsta bort slipdammet med en borste eller sopkvast och torka av med en torr mikrofiberduk.

  3 Tejpa


  Det kan kännas som överdrivet att tejpa med maskeringstejp runtom, man kan väl bara måla försiktigt? Detta är upp till dig, men vi vill verkligen tipsa om att du ofta tjänar tid på att göra jobbet med tejpen för att sen kunna måla snabbare snarare än att måla långsamt och försiktigt. Det blir enklare att få det där riktigt proffsiga resultatet helt enkelt.

  4 Måla


  Innan du börjar är att se till att du har alla verktyg du kommer behöva inom räckhåll. En fuktad trasa nära till hands är dessutom alltid en bra idé för att kunna torka bort eventuellt spill.Tänk på att underlaget skall vara torrt (max 16% fuktkvot) och väl rengjort från smuts, påväxt, damm och pollen.

  Nymålning eller ommålning?


  Nymålning: Allt nytt trä impregneras med Tinova Wood Base Oil och grundmålas med Tinova Primer Exterior.

  Ommålning: Trärena ytor impregneras med Tinova Wood Base Oil och grundmålas med Tinova Primer Exterior.

  Sedan är det bara att röra om ordentligt i färgburken och börja måla!

  Börja måla dörren


  Det lönar sig att lägga upp en plan för i vilken ordning delarna/områdena ska målas. Tänk dig att dörren består av flera separata fält och börja innerst för att sedan jobba dig utåt. Använd roller överallt du kommer åt, den är lättast att få färgen jämn med. Genom att vinkla rollern kommer du märka att den kommer åt förvånansvärt bra även i hörn och krokar. Gå sen över detaljerna med den mindre penseln.

  När första strykningen är avklarad så plastar du in verktygen om de ska användas snart igen, annars gör du rent dem. Roller och pensel kan doppas i färg innan de plastas in så de inte torkar ut till nästa strykning.

  När du är säker på att färgen fått tillräckligt tid att torka är det dags för andra och sista lagret. Här är det viktigt att vara systematisk och hålla koll på var du redan målat (vilket såklart inte kommer synas lika tydligt som vid första strykningen) så du får ett jämnt lager färg över hela dörren. När du målat klart avlägsnar du genast maskeringstejpen – kanten blir finare och jämnare om färgen inte hinner torka in över tejpen, så dra bort den medan färgen fortfarande är blöt! Låt däremot eventuella filtar eller papper du lagt ut för att skydda golvet ligga kvar tills färgen torkat helt så du inte rör upp damm som kan fästa sig i färgen annars.

  Nordsjö One Door & Window Tech – utmärkande produktegenskaper

  • Snabbtorkande - måla klart dina dörrar och fönster på en dag
  • Utmärkt täckförmåga
  • Utmärkt glans- och kulörbeständighet
  • Självrengörande
  • Fyllig konsistens för smidig applicering
  • Miljömärkt med Svanen
  Hämtar data, vänta...