Måla ditt kök i fem enkla steg

Måla om hjärtat i ditt hem i fem enkla steg.

1. Rengör väggarna

Väggar och ytor i kök är ofta flottiga. Innan du börjar måla är det viktigt att rengöra alla ytor ordentligt för att se till att du får ett bra slutresultat. Det bästa sättet är att rengöra dem med ett rengöringsmedel eller starkt diskmedel. Använd varmt vatten och skölj noga av innan ytorna får torka.

2. Förbered rummet

Innan du börjar måla ska du täcka kanten av eventuella kakelplattor, vitvaror, inredning och arbetsytor. Detta underlättar att skapa en ren och fräsch kant till de målade ytorna. Det är bäst att även täcka arbetsytor, vitvaror och golvet med plast för att fånga upp eventuellt färgstänk.

3. Börja uppifrån

Precis som när det gäller målning av vilket rum som helst är det bäst att börja måla köket från taket och nedåt så att det inte rinner färg på några nymålade ytor. Använd en särskild köksfärg för tak och väggar eftersom dessa ytor ofta torkas av. En vanlig färg kan eventuellt användas på taket eftersom det inte tvättas lika ofta. Du kanske tycker att det är lättare att måla små områden och kanter med en pensel i stället för med en roller.

4. Måla köksluckor

Om du vill måla om köksluckorna är det lättast om du först tar bort dem. Tvätta dem med Nordsjö Målartvätt och fyll sedan eventuella hål eller repor med spackel innan du sandpapprar ytan och borstar bort dammet. Beroende på ytan kan det vara värt att använda en särskild grundfärg som förbättrar täckningsgraden. Nordsjö snickerifärg är mycket hållbar och om du använder den behövs ingen mellanstrykningsfärg.

Les också: Måla kökluckor

 

5. Måla trädetaljer

Avsluta genom att måla alla trädetaljer. Måla uppifrån och ned och börja med fönstren. Det är bäst att måla dem på morgonen så att de har en hel dag på sig att torka innan de måste stängas på kvällen. Måla därefter dörren, dörrkarmen och ytterfodret samt golvlisterna. När du målar golvlisterna sist är det mindre risk att din pensel blir smutsig av damm eller smuts.