Få ett litet rum att kännas större

Om ditt nya hem är i minsta laget kan du göra det bästa av utrymmet med dessa smarta idéer.

”Jag älskar mitt nya hem men det finns ett rum som är lite mindre än vad jag skulle vilja. Kan jag göra något så att det känns rymligare?”

Om du flyttar till mindre eller om du precis har fått in din fot på bostadsmarknaden så har du antagligen minst ett rum i ditt nya hem som är mindre än vad du skulle vilja.

Men bara för att rummet är litet betyder det inte att du måste begränsa din färgsättning och inredning. Med lite kunskap om målning kan du lätt skapa en illusion om extra rymd.

Inredningsdesignern Henriette von Stockhausen från VSP Interiors erbjuder sina fem bästa målningstips för att göra det mesta av små utrymmen.

Kallare kulörer gör att det ser ut som om väggarna drar sig bakåt vilket gör att rummet känns både rymligare och ljusare. Välj bleka grå och blå nyanser för maximal effekt.
Tryck tillbaka vaggarna med en kall kulor

1) Välj mörka toner

Jag tycker inte att små rum alltid behöver målas i ljusa kulörer. Det beror helt och hållet på vad rummet ska användas till. I ett sovrum kanske man vill ha en varmare kulör medan det i ett badrum passar bättre med en kallare nyans. Om du är ute efter ett mysigt rum så kan mörkblått passa väldigt bra.

2) Skapa en illusion av höjd

Måla väggfärgen upp till 10 cm från taket, eller upp till nederkanten av taklisten, om du har en, och måla allt ovanför vitt. Den extra vita biten gör att det ser ut som om du har högre i tak, vilket gör att hela rummet känns luftigare. Mörk teal passar perfekt till fräscht vitt.

3) Gör dina korridorer bredare

Jag är inte speciellt förtjust i fondväggar men jag tycker att de passar om du har en väldigt lång och smal korridor. En mörk kulör på någon av kortsidorna drar blicken till sig och gör att utrymmet verkar mindre utsträckt. Prova en fyllig röd ton för en dramatisk känsla.

Måla foder, golvlister och övriga lister i ljusa och reflekterande kulörer – kanske rentav i en subtil kontrastkulör till väggfärgen.
Prova kontrasterande kulornyanser

4) Använd kontrastkulörer

Välj textilier och möbler i nyanser som ligger nära din kulör på väggen för att få dem att smälta in, istället för att synas. Detta kommer att skapa ett lugnt och prydligt rum som känns större än vad det egentligen är. Gröna toner passar särskilt bra för detta ändamål.

5) Framhäv dina trädetaljer

I ett litet rum bör trädetaljer och lister vara en nyans mörkare än kulören på väggarna. Detta skapar en kontrast som gör att de arkitektoniska detaljerna träder fram samtidigt som väggarna träder tillbaka lite, vilket gör att rummet känns större. Ljusare grå väggar med mörkare grå trädetaljer ger en sofistikerad stil.

Bästa tipset

När du har målat klart så kan du få rummet att verka större genom att hänga upp stora speglar, detta kan göra att rummet känns dubbelt så stort.