Greige - det perfekta av två världar

Grått + Beige = Greige. Trendfärgen som varken är grå eller beige – utan en perfekt blandning av båda två. Vi är väldigt förtjusta i denna kombination, då Greige inger en mjuk och sofistikerad, men också en exklusiv känsla på väggarna.


Det är väl ingen nyhet att de flesta av oss gärna väljer vitt när vi ska måla om och begreppet ljust & fräscht i vår inredning är fortfarande en stark trend. Många av oss ser det ljusa, fräscha och vitt i sin enkelhet, som ett säkert kort. Och det går inte att komma ifrån att vitt är en tidlös och klassisk kulör.

Men det som ändå är lite roligt är att fler och fler numera har börjat upptäcka och vågar ta in lite mörkare nyanser i sina hem.
I den grå kulörskalan så kan man enkelt skapa en lugn och behaglig atmosfär, men även en skön attityd – allt beroende på vilken ljus- och mörkhetsskala man väljer.


Trendfärgen Greige, den perfekta blandningen av grått och beige.
Trendfärgen Greige, den perfekta blandningen av grått och beigeGRÅTT + BEIGE = GREIGE 

Greige är trendfärgen som varken är grå eller beige – utan en perfekt blandning av båda två. Vi på Nordsjö är väldigt förtjusta i denna kombination, då Greige inger en mjuk och sofistikerad, men också en exklusiv känsla på väggarna.
 

En kulör som ger en vacker ton åt rummet
Ann-Charlotte Linde, som jobbar som Colour Manager här på Nordsjö ser det som att Greige har plockat fördelarna som grå och beige kulörer har men inte nackdelarna. Det gör att den är vacker att kombinera med de flesta typer av kulörer samtidigt som den ger en vacker ton åt rummet. Kulören är inte lika kall som en neutralgrå kan bli och inte heller så kulört och tydlig som en beige ”caffe latte” färg.

Det som är viktigt att tänka på när man ska välja sin favorit Greige, är ljuset i ett rum och hur det sedan påverkar hur vi uppfattar kulören. I ett varmt ljus så förstärks det gyllene i kulören, men i ett svalare så dämpas det en aning. Så vi råder alltid att man ska provmåla med kulören innan man köper färg till hela rummet.
 INSPIRATION – SIMPLICITY GREIGE

Årets inredningsbloggare 2017 - Jannice Wistrand, jobbar både som bloggare på Sköna Hem, Feng Shui konsult och inredare. Färg och form har alltid intresserat Jannice och på senare år även läran om hur man kan påverka sitt välbefinnande genom att möblera och färgsätta rätt.

Tillsammans med oss på Nordsjö har Janice bland annat tagit fram kulören Simplicity Greige, som är en grå ton med en touch av beige i. Hon beskriver Simplicity Greige som den perfekta tonen. ”Inte för mycket rött som det lätt kan bli när man pratar Greige och inte för varmklibbig, utan helt enkelt en fräsch kulör”.
 
I Jannices nya studio i Skåne, där hon även bor, så har studioväggarna självklart målats med kulören. Så här skriver Jannice på sin blogg när måleriarbetet och stylingen av lokalen var klar:
Väggarna är nu målade med Simplicity Greige och jag smäller av så vacker den är. Får man säga så om sin egen färg? Jag har målat den i båda rummen och det är så kul och se hur den förändras i varma och kalla väderstreck, säger Jannice.


Trendfärgen Greige, den perfekta blandningen av grått och beige.
Trendfärgen Greige, den perfekta blandningen av grått och beige
Bilder Jannice Wistrand @addsimplicity ´s studio

HYGGE STÄMNING MED HJÄLP AV SIMPLICITY GREIGE

Danska Lykke driver bloggen lykkestunder.dk – en inspirerande blogg som handlar om det som Lykke verkligen brinner för i livet - inredning, vackra blommor, spröda bakverk, trädgårdsinspiration och en massa DIY-tips.

I vardagsrummet hemma hos Lykke så har väggarna målats med Simplicity Greige. Färgen är helt underbar och mitt vardagsrum är mycket mysigare nu. Jag kunde uppleva att rummet var lite för ljust innan, men nu är det helt perfekt, säger Lykke.
 

Trendfärgen Greige, den perfekta blandningen av grått och beige.
Trendfärgen Greige, den perfekta blandningen av grått och beige
Bilder Lykke @lykkestunder.dk

INSPIRATION – LAPPTUSSAN DUSK

Emma Sundström driver det framgångsrika Instagramkontot @lapptussan och är bosatt i ett 1980-talshus i Arvidsjaur.
Att köpa ett massproducerat hus från 1980-talet kan ha sina fördelar. Det finns inga unika detaljer att bevara, ingen inbyggd själ som behöver skyddas. Utan här har vi kunnat sätta vår egen prägel och det är det som är charmen med vårt hus – att man kan forma det precis som man vill, berättar Emma.
 

Känslan av ett lappländskt täcke infinner sig på väggarna
Tillsammans med oss på Nordsjö tog Emma fram två vackra kulörer. Greige kulören, Lapptussans Dusk och den lite mörkare Lapptussans Dawn (skymning och gryning). Så här beskriver Emma de två kulörerna:
Lapptusssans Dusk är den ljusa beigegrå tonen som jag har på nästan alla väggar hemma hos mig. Den känns nästan som ett varmt lappländskt täcke fast den är grå och passar både i söder- och norrläge. En helt underbar Greige färg!

Den andra kulören, Lapptussans Dawn är den lite mörkare grå som jag har målat många möbler med. Den drar lite mot grågrönt och gifter sig underbart med naturens egna material som trä, linne, sten och gröna växter. Vi kan inte annat än hålla med Emma - Dusk och Dawn är ljuvliga tillsammans!


Greige Lapptussans Dusk trendfärgen greige grått
Greige Lapptussans Dusk trendfärgen greige grått
Bilder Emma Sundström @lapptussan


 

MER INSPIRATION MED LAPPTUSSANS DUSK

Hemma hos bloggaren Marlene som har instagramkontot @mz.interior så har väggarna i vardagsrummet smyckats med Lapptussans Dusk. Även hemma hos bloggaren Camilla B Vendelbo som har bloggen, nouw.com/4inarow och instagramkontot @cb_vendelbo, är det målat med den underbara Greige kulören.Lapptussans Dusk Greige trendkulör grått beige
Trendfärgen Greige, den perfekta blandningen av grått och beige
Lapptussans Dusk Greige trendkulör grått beige
Lapptussans Dusk Greige trendkulör grått beige
Bilder @mz.interior och @cb_vendelbo


 

INSPIRATION – LUFTSLOTT

Den perfekta kulören för ett vackert, enkelt och samtidigt stilrent hem, finns den? I vår färgkarta Inspirerande hem och den tillhörande paletten Stilrent & Monokromt, har vi valt ut 8 stilsäkra kulörer för att skapa ett lugn och en perfekt fond för personliga inredningsdetaljer.
En av palettens kulörer, Luftslott, är en mjuk Greige kulör som skapar en finstämd kombination av just grått och beige.Trendfärgen Greige, den perfekta blandningen av grått och beige, luftslott, grått
Trendfärgen Greige, den perfekta blandningen av grått och beige
Foto: Andy Liffner

HEMMA HOS EMILY SLOTTE @EMSLOO

Bloggaren Emily Slotte har bloggen, blogg.mama.nu/emilyslotte/emily-slotte/ och instagramkontot @emlsoo där kan vi läsa om allt från inspiration till hemmet för både de stora och små, vardagen som småbarnsförälder, tonårsmamma och gravid och vad den senaste trendkulören är.

Emily bor på en liten gård strax utanför Norrtälje tillsammans med sin man Christian och barnen Engla och Blake. I Blakes rum så valde Emily att måla om med kulören Luftslott och beskriver den så här:
En lite ljusare Greige som är en sådär perfekt kombination mellan gult och grått. I vissa ljus kan den upplevas varm och nästintill lite rosa och i andra ljus blir den lite kall och mer grå, säger Emily.

Emily valde även att måla in möblerna i Luftslott, men använde sig då av vår snickerifärg, Ambiance Superfinish. En matt snickerifärg som passar perfekt till just möbler och snickerier. Jag älskar den enhetlighet som rummet får när man målar in möbler, det blir ett annat lugn och sakerna i rummet får tala för sig själva på ett helt annat sätt, säger Emliy.


Greige färgen Luftslott hemma hos emsloo
Greige färgen Luftslott hemma hos emsloo
Bilder Emily Slotte @emsloo

HEMMA HOS JANNICHE KRISTOFFERSEN @BLOGGAIBAGIS

Hemma hos bloggaren @bloggaibagis matdel så andas det avskalat, kreativt och med en doft av 50-tal. Vi älskar hur väggkulören samspelar med den tunga keramiken, tallkvisten i vasen och kanske framförallt den snygga tavelväggen.Trendfärgen Greige, den perfekta blandningen av grått och beige.
Trendfärgen Greige, den perfekta blandningen av grått och beige
Bilder Janniche Kristoffersen @bloggaibagis


HEMMA HOS STYLISTEN PELLA HEDEBY

När interiördesignern och stylisten Pella Hedeby skulle göra om sin tvättstuga, så önskade Pella ett litet mer sobert uttryck och en mjuk inramning till de högblanka vita snickerierna och vitvarorna.
Luftslott är en nyans som blir en mjuk övergång men ändå en kontrast och lyfter fram det vita.  Finstämda övergångar mellan den mjuka gråbeigea Luftslott, kalkstenen och den vita panelen.
En omgång färg kan verkligen inspirera och lyfta ett rum, säger Pella.

greige, luftslott, pellahedeby
greige, luftslott, pellahedeby
Bilder Pella Hedeby @pellahedeby

 

 

INSPIRATION – HOUSE OF PHILIA GREY SAND

Petra Bohman bakom det populära kontot houseofphilia.elsasentourage.se, har tillsammans med oss på Nordsjö tagit fram en palett med 4 olika kulörer i grått, beige och gråbeige: HoP Grey - HoP Light Grey - HoP Greige och HoP Grey Sand.
Den sistnämnde kulören HoP Grey Sand fick ta plats på väggarna i tonårsrummet hemma hos Petra. Rummet som Petra beskriver som ”ett rum som vetter åt norr och som behövde en aningen varmare grå kulör för att inte bli för kallt”. En väldigt elegant kulör om jag får säga det själv, säger Petra

HoP Grey Sand är en vacker varmgrå kulör som passar rum i alla väderstreck, säger Ann-Charlotte Linde, Nordsjös Colour Manager. I norrljus dämpas den gulröda mättnaden i kulören och den uppfattas mer som grå men i söderljus förstärks den i stället och kulören drar tydligare mot beige.


Trendfärgen Greige, den perfekta blandningen av grått och beige.
Trendfärgen Greige, den perfekta blandningen av grått och beige
Bilder Petra Bohman
 @houseofphilia 

MER GREIGE INSPIRATION HEMMA HOS DANIELLA WITTE

Den här Greige kulören är lite av en avstickare, men vi väljer ändå att nämna den för det är en otroligt vacker gråbeige kulör. Så istället för att kalla den för klassisk Greige så kanske vi kan kalla den för; dämpad beige, stilren beige, sober gråbeige, varm Greyish, eller varför inte Greyish beige. Kärt barn har många namn brukar man säga.

Greige kulören gav hallen en ny karaktär
I hallen hemma hos Daniella så händer allt och lite till. Så när det var dags för en hall make-over så var både funktion och kulör två viktiga element. Daniella valde att måla med vår matta väggfärg, Easy2Clean som är perfekt till hallen och i utrymmen där man enkelt vill kunna torka av, utan att förstöra finishen. I hall make-overn så ändrade även Daniella från klassiskt vita väggar till den mjukare nyansen F7.04.77/Linnen Canvas.  

En superfin gråbeige nyans som gav rummet en mycket softare look, säger Daniella. Väggarna har nu en mjukare ton som fångar upp ljuset väldigt behagligt och rummet känns plötsligt väldigt mycket mer karaktärsfullt eftersom nyansen nu bryter en aning mot snickerierna runt trappan.


Trendfärgen Greige, den perfekta blandningen av grått och beige.
Trendfärgen Greige, den perfekta blandningen av grått och beige
Bilder Danilla Witte @daniellawitte

 

VISSTE NI ATT:

Ordet Greige härstammar från franskans och italienskans ord för råsiden. Greige är faktiskt modeikonen Georgio Armanis signaturstil. Han beskriver den som en bakgrundspalett. Något som förblir konstant, som kan användas för att framhäva andra saker.
 

TÄNK PÅ: 

För att förstå hur olika kulörer kommer att upplevas i just ditt rum måste du ta hänsyn till flera olika saker. Rummets väderstreck och det naturliga dagsljuset påverkar intrycket, precis som hemmets egna ljuskällor. Dagsljuset i ett rum med norrläge har kallare ljus än ett rum med söderläge, och generellt är ljuset mitt på dagen kallare än mjukt morgon- och kvällsljus.

Reflektioner som speglas genom fönstret, samt från material och möbler i rummet, påverkar också upplevelsen, t ex kan en knallröd soffa eller en grön fåtölj ”smitta av sig” på de svagare, nästan vita väggkulörerna. Kombinationen av olika kulörer är också viktig – den nyans du väljer till dina väggar kan uppfattas ljusare eller mörkare, starkare eller svagare beroende på vilka andra nyanser den samspelar med. Glöm inte bort golvytan som har stor genomslagskraft på väggkulörens utseende.


Trendfärgen Greige moodboard
Trendfärgen Greige moodboard

INSPIRATION HEMMA HOS @KIAUDD MED KULÖREN KIA HARMONY BEIGE

Influencern @kiaudd har ett underbart hem i norra Sverige och förgyller instagram med inspirerande bilder från sitt hem, trädgård och liv. Vi på Nordsjö är så glada över att få ta del av det engagerande innehåll hon skapar och är väldigt stolta över att Kia har velat namnge en Nordsjö-kulör. Namnet är Kia Harmony Beige. Läs här Kias egna tankar om hur namngivningsprocessen gick till.

"Med ett enkelt medel som med en ny väggfärg skapade jag vårt drömvardagsrum. Känslan och stilen var det som jag letade efter när jag valde den rätta nyansen. En stillsam, mjuk, varm och rogivande känsla men fortfarande ljust och luftigt.

Jag ville ha en beige kulör som ger en mjuk inramning och som passar in med den övriga inredning som går i ljusa harmoniska jordfärger.

En fin kontrast till den svarta industriglasdörren och det ljusa ekgolvet.

En varm beige kulör som verkligen skänker en lugn och inbjudande atmosfär till rummet därför ville jag namnge kulören med KIA HARMONY BEIGE.

Känslan blev perfekt och precis som jag önskade. Har målat vardagsrummet och köket i denna mjuka behagliga kulör. Det är precis den lugna och sobra känslan som jag var ute efter.

Jag är så oerhört stolt och tacksam över att få namnge denna vackra kulör."

Kia Harmony Beige

Image: Kia Harmony BeigeHUR SKULLE GREIGE KULÖREN, SOFT SARCELLES SE UT HEMMA HOS DIG?
PROVMÅLA MED VÅR NYHET - COLOUR TESTER

För att välja rätt nyans till just ditt rum behöver du uppleva kulören i rätt sammanhang: i ditt rum, med dina möbler. Provmåla, se hur de olika nyanserna samspelar med dagsljus, kvällsbelysning och rummets inredning, och fundera över vilken känsla du vill uppnå. Vi rekommenderar att antingen köpa hem en Colour Tester eller en provburk, för att se hur kulören passar i just det rum man planerar att måla om.

Nordsjö Colour Tester är ett smidigt verktyg med en praktisk inbyggd mini-roller och som finns i hela 49 vackra och moderna kulörer. Genom att på detta enkla sätt provmåla kulören hemma på dina egna väggar får du en bra uppfattning om slutresultatet, samt hur din övriga inredning och ljusinsläpp i rummet påverkar kulören.

Här kan du läsa mer om Colour Tester och även se vilka kulörer den finns i. Det bästa är att du dessutom kan klicka hem dina favoritkulörer i Colour Tester direkt till dörren här.