”Jag har tänkt måla om väggarna hemma. Hur ser jag till att det blir rätt”

Ett nytt färglager är ett enkelt och prisvärt sätt att uppdatera ett rum direkt, men enligt en av Nordsjös undersökningar avstår ungefär en av 10 från att göra om hemma på grund av att de inte vet var de ska börja.

Vår praktiska checklista för inredning ger dig alla de verktyg du behöver för att få ett proffsigt resultat, oavsett om du målar för första gången eller renoverar ofta.

Du behöver en mängd olika verktyg tillgängliga innan du börjar måla.

Du behöver

  • En färgburk med den kulör du har valt
  • En roller och ett tråg
  • Penslar – en medelstor och en liten
  • En pinne att blanda med
  • Maskeringstejp
  • Tygdukar eller plastdukar (för att täcka möbler och andra föremål)
  • Absorberande trasor (för att damma av väggar och torka upp spill)
  • En trappstege (för att nå svåra platser)
  • Lite trasor (för att ta hand om färgdroppar)
Appen Nordsjö Visualizer gör det möjligt att prova olika färgnyanser innan du börjar måla.

1. Välj målarfärg

Kulören på väggarna gör stor skillnad för rummets totala utseende och känsla, så det är viktigt att det blir rätt. Om du har svårt att välja kan appen Nordsjö Visualizer ge dig ett snabbt digitalt intryck av väggfärgen, så att du kan prova olika nyanser innan du börjar måla.

När du har hittat den perfekta nyansen kan du använda Nordsjös färgberäknare för att räkna ut exakt hur mycket du behöver köpa.

Täck vägguttag, fönsterkarmar, taklister, dörrar och allt annat som du inte vill måla med maskeringstejp.

2. Ta fram tejpen

Täck vägguttag, fönsterkarmar, taklister, dörrar och allt annat som du inte vill måla med maskeringstejp. Tänk på att sätta dit den i en prydlig rak linje så att färgkanten blir lika prydlig.

Om du inte har plats att ta bort alla möbler från rummet täcker du dem med skyddsdukar eller plast i stället.

3. Täck över

Det är normalt en bra idé att ta bort alla möbler från rummet, men om du inte har plats att göra det kan du täcka dem med skyddsdukar eller plast i stället. Bärpåsar i plast är ett billigt och enkelt sätt att skydda exempelvis lampor.

Du bör alltid täcka över ytan under det område där du målar, helst med papp som du tejpar fast. Färgdroppar har en tendens att hitta fram till golvet hur noggrann du än är, så det är bättre att ta det säkra före det osäkra.

För att få en helt jämn yta är det mycket viktigt att du dammar av väggarna innan du börjar måla.

4. Damma av väggarna

För att få en helt jämn yta är det mycket viktigt att du dammar av väggarna innan du börjar måla. Det räcker oftast att torka av dem en gång med en torr trasa. Var särskilt noggrann i hörnen mot taket där det kan finnas spindelnät.

Det här är också ett bra tillfälle att slipa ned eventuella ojämna fläckar och ta bort eventuella gamla spikar och skruvar i väggarna. Fyll i hålen med spackel vid behov.

Låt det första lagret torka och lägg sedan på ett till vid behov. Du kan behöva ett tredje lager om du vill göra en dramatisk färgförändring.

5. Börja måla

Du behöver normalt sett inte använda grundfärg på väggar som redan har målats, så nu är det dags att öppna färgburken.

Rör om i färgen med pinnen och häll upp lite i färgtråget. Använd en pensel av medelstorlek för att måla väggens yttersta 10 centimeter, och måla över maskeringstejpens kanter. Använd rollern för att fylla i resten. Nyckeln till att få en jämn och slät yta är att inte ha för mycket färg på penseln eller rollern.

Låt det första lagret torka och lägg sedan på ett till vid behov. Du kan behöva ett tredje lager om du vill göra en dramatisk färgförändring.

Dra försiktigt bort maskeringstejpen när färgen är nästan torr.

6. Dra bort tejpen

Dra försiktigt bort maskeringstejpen när färgen är nästan torr. Om du väntar tills färgen har torkat helt riskerar du att dra bort hela delar med färg tillsammans med tejpen. Om det händer kan du alltid fylla i med en liten pensel.

Klart! Du bör nu ha släta väggar med en helt jämn yta.

7. Ta ett steg tillbaka och beundra ditt arbete

Klart! Du bör nu ha släta väggar med en helt jämn yta som bara väntar på att utgöra bakgrunden till din helt nya inredningsplan.

Bästa tipset Måla i V- eller W-formade drag när du använder en roller, snarare än uppåt och nedåt eller från sida till sida. Det ger en jämn yta utan ränder.